Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / EU-Kommissionen)

Margrethe Vestager skyder 13 milliarder kroner i digitale investeringer

Knap to milliarder euro skal EU investere i en række digitale tiltag, der skal give Europa et teknologi-boost de kommende år. “Vi hjælper virksomhederne med at få bedre adgang til data eller med at anvende løsninger, der drives af kunstig intelligens,” siger Margrethe Vestager om planen.

Den danske næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, er klar med første del af EU's enorme investering i digitale projekter.

1,98 milliarder euro svarende til godt 13 milliarder danske kroner er EU-Kommissionen nu klar til at skyde i en række konkrete initiativer.

Klart størstedelen af beløbet, nemlig 1,38 milliarder euro, skal bruges på investeringer i kunstig intelligens, cloud- og dataområder, kvantekommunikationsinfrastruktur, avancerede IT-færdigheder og udbredelsen af digitale teknologier i løbet af det næste år.

"Med programmet for et digitalt Europa opbygger vi sikre og bæredygtige digitale infrastrukturer. Samtidig hjælper vi også virksomhederne med at få bedre adgang til data eller med at anvende løsninger, der drives af kunstig intelligens. Programmets investeringer skal også sikre, at europæerne kan få de rette færdigheder til at deltage aktivt på arbejdsmarkedet,” siger ledende næstformand i Kommissionen Margrethe Vestager, der står i spidsen for EU's digitale initiativer.

269 millioner euro skal bruges på at styrke EU's digitale forsvar. Pengene skal finansiere en række cybersikkerhedsinistiativer.

Samtidig skal der bruges 329 millioner euro på oprettelsen og driften af netværket af europæiske digitale innovationsknudepunkter.

“Målet er, at alle i Europa — borgere, virksomheder og myndigheder — kan drage fordel af markedsklare teknologiske løsninger,” lyder det fra Vestager i forbindelse med lanceringen af de digitale tiltag.

Første del af milliardfond

Pengene kommer fra den kæmpefond, som EU-Kommissionen oprettede tidligere på året.

Det samlede beløb lød på svimlende 1.100 milliarder kroner, som primært skulle sikre, at EU kunne rykke længere frem i den teknologiske omstilling.

Da fonden blev præsenteret lovede Margrethe Vestager blandt andet en tidobling af antallet af it-specialister samt massive investeringer i cloud-området.

Nu er hun klar med første del af planen, og her er markante investeringer i cloud på programmet.

“Dette er Europas digitale årti. Senest i 2030 vil data, cloud computing, edge- og kvantecomputing drive den industrielle og samfundsmæssige innovation og skabe nye forretningsmodeller,” lyder det fra EU's kommissær for det indre marked, Thierry Brenton, der fortsætter:

De investeringer på 2 milliarder euro, der er bebudet i dag, gør det muligt for europæiske virksomheder — af alle størrelser og navnlig startups — at udnytte mulighederne på hurtigt voksende markeder.”

EU's kommissionens milliardfond skal sikre at EU når fire konkrete mål inden 2030, herunder flere it-medarbejdere samt inveseringer i europæiske chip-fabrikker.

Kæmpefonden er opdelt i tre arbejdsprogrammer, hvor dette er det første af de tre programmer der bliver præsenteret.

Pengene kommer fra den genopretningsfond, som EU har vedtaget i forbindelse med coronakrisen på 750 milliarder euro. Her kommer 20 procent af beløbet til at gå til digitalisering.