Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bog: Vi arbejder for meget og laver for lidt

I bogen Rest: Why You Get More Done When You Work Less går erfaren Silicon Valley-konsulent i kødet på vores arbejdskultur og forklarer, hvordan man bliver mere produktiv ved at arbejde mindre – og hvorfor man ikke skal bruge den ekstra fritid på sociale medier.

Ingen kan holde til at arbejde konstant, og vi kender nok alle til nogle, der tager alt for meget på sig, brænder ud eller går ned med stress.

Men der er også talrige eksempler på stærkt produktive mennesker, der gør en dyd ud af at slappe af.

Myreflittige Charles Darwin arbejdede eksempelvis højst tre-fire timer om formiddagen, gik en lang tur og tog den ellers overvejende med ro resten af dagen. Og da det hele så mørkest ud under 2. Verdenskrig, tog Winston Churchill sig rutinemæssigt en time på langs.

Nu er det rimeligvis de færreste, som skal grundlægge et helt forskningsfelt eller redde en nation fra udslettelse.

Men faktisk er vores vanlige otte timers arbejdsdag heller ikke optimal. Og der er slet ingen mening i at lægge de 10-11 timer i jobbet på daglig basis, som de virkeligt dedikerede arbejdsbier rutinemæssigt gør.

Alt for meget arbejde er decideret kontraproduktivt, hvis man vil maksimere produktivitet og kreativitet. Det er den primære pointe i bogen Rest: Why You Get More Done When You Work Less af Alex Soojung-Kim Pang.

I en omfattende britisk undersøgelse blev knap 2.000 lønmodtagere med kontorjobs spurgt, hvor mange timer de reelt var produktive på daglig basis.

Her var det gennemsnitlige svar sølle to timer og 53 minutter. Resten af tiden blev brugt på tomgangsmøder, skift mellem opgaver, hyggesnak, overspringshandlinger, sociale medier, onlinenyheder eller – kort og godt – ikke rigtig noget særligt.

Situationen er ikke optimal for hverken medarbejder eller chef. For hvorfor afsætte så meget kostbar tid på aktiviteter, der hverken bidrager til virksomhedens bundlinje eller lønmodtagerens udvikling, faglighed eller velbefindende?

Særligt fordi vi ofte bliver mere produktive ved at arbejde mindre, men mere fokuseret.

Efter en lang konsulentkarriere i IT-branchen har Alex Soojung-Kim Pang valgt at beskæftige sig med forholdet mellem produktivitet, tidsforbrug og distraktioner.

I Rest fremhæver han, hvordan man bliver langt mere produktiv – og gladere – ved at kombinere korte, fokuserede arbejdsdage med fysisk aktivitet, socialt samvær, hobbyer og afslapning.

Sidstnævnte skal vel at mærke helst ikke tilbringes med massive mængder Netflix, Facebook eller andre former for digitale stimuli. Men derimod gerne med en lur midt på dagen, eventuelt kombineret med en tilfredsstillende hobby og lange traveture, hvor hovedet virkelig får lov at koble af.

Denne vekslen mellem forskellige former for aktivitet giver de optimale betingelser for at fungere og for at fokusere effektivt og målrettet, når der virkelig skal knuses tal eller problemer på jobbet.

I Rest udfordrer Alex Soojung-Kim Pang den traditionelle, vestlige opfattelse af lang arbejdstid er lig tårnhøj produktivitet. Han giver også bud på, hvordan man tilrettelægger arbejdsliv og tidsforbrug, så man øger produktivitet, arbejdsglæde og generelle tilfredshed med tilværelsen.

Du kan også høre ham uddybe sine pointer i dette knap en time lange interview hos Google.

Titel: Rest: Why You Get More Done When You Work Less / Forfatter: Alex Soojung-Kim Pang