Grønlændere vilde efter dyr ADSL

Der er så stor efterspørgsel efter hurtige bredbåndsforbindelser i Grønland, at hverken Tele Greenland eller leverandøren Siemens kan følge med. Over 3.000 grønlændere har fået ADSL siden december, selvom prisen er op mod 68 øre per megabyte trafik.

Hurtig adgang til internettet hitter ikke kun i Danmark, men også længere nordpå, hvor 3.000 grønlændere siden årsskiftet har investeret i ADSL-forbindelser.

Efterspørgslen i landet med omkring 56.000 indbyggere har været så stor, at det statsejede teleselskab Tele Greenland nu må melde om udsolgt på centraler i flere byer, hvor der simpelthen ikke er kapacitet til flere brugere.

Samtidig er den sidste levering af udstyr fra Siemens ikke nået frem, selvom teleselskabet har forsøgt at lægge et hårdt pres på Siemens.

ADSL i Grønland koster 500 kroner i oprettelse og sælges kun sammen med et telefonabonnement.

Det har været med til at øge populariteten, at Tele Greenland i sommer fjernede det månedlige abonnement, så man nu kun betaler 150 kroner om måneden for telefonabonnementet.

Den enkelte bruger betaler til gengæld for sit forbrug, og her er priserne meget høje i forhold til danske forhold. Det koster 68 øre per megabyte i dagtimerne, mens der er halv pris i andre tidsrum.

- Men vi ser i praksis, at folk er gode til at holde sig fra fildelingstjenester og massive downloads, så rigtigt mange af vores kunder har oplevet, at de har fået lavere priser, efter de er gået bort fra modem eller ISDN, fortæller teknisk direktør Frank Gabriel.

Hastigheden på download er 512 kilobit i sekundet, men på grund af såkaldt TCP delay er tiden fra, man klikker på et link til siden vises, længere end i Danmark. Det arbejder teleselskabet dog på at ændre ved at gemme sider (caching) og lave såkaldt TCP-spoofing.

Grønland har 18 byer og omkring 70 bygder, og indtil videre tilbydes kun ADSL i byerne og Sønderstrømfjord.

Alle byer og bygder på Grønlands vestkyst er forbundet med radiokæder - mikrobølgeudstyr, der kan bruges til at skabe punkt til punkt-forbindelser til tele eller datatrafik.

Til andre byer og bygder bruges satellitforbindelser til at levere internetforbindelsen.

Der er 27.000 fastnetabonnenter i Grønland, som alle er potentielle kunder til ADSL. Heraf brugte knap 6.000 i september dial-up-internet, et fald i forhold til tidligere.

Det er det grønlandske hjemmestyre, der ejer Tele Greenland, og der er taget beslutning om at tilbyde ADSL i alle bygder, selvom det bliver en underskudsforretning.

- Når vi næste år ruller ADSL ud i bygderne, så er det ikke længere økonomisk rentabelt, men der er taget en beslutning om at støtte samfundsudviklingen, fortæller Frank Gabriel.

Specielt satellitforbindelser er dyre, men selskabet har kig på flere nye teknologier, som måske kan gøre det billigere.

Specielt den trådløse bredbåndsteknologi Wimax ser Frank Gabriel store muligheder i.

- I første omgang ikke til slutbrugerdistribution, men som billig transmissionsmedie, siger han.

Wimax giver langt større rækkevidde og båndbredde end de nuværende trådløse teknologier, og blandt andet Intel har meldt ud, at selskabet vil satse stort på teknologien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere