Artikel top billede

Gigantisk bølge af sms-malware skyller ind over Finland: "Angrebet er ekstremt, exceptionelt og meget bekymrende"

En malware-bølge rammer i øjeblikket finske mobilbrugere, og en finsk mobiludbyder kalder angrebet exceptionelt og ekstremt, mens de finske myndigheder nu også har måtte advare borgerne.

Borgerne i Finland bliver i øjeblikket overdænget af sms-beskeder, der forsøger at fuppe dem til at installere malware på deres telefoner.

Det skriver amerikanske Bloomberg.

Telia, der er den næststørste mobiloperatør i Finland, oplyser til Bloomberg, at de har opsnappet flere hundrede tusinde beskeder, mens den finske styrelse for transport og kommunikation, Traficom, i sidste uge udsendte en advarsel til borgerne om malwaren, der er kendt under navnet Flubot, som er i stand til at stjæle data brugeren telefon.

Exceptionelt og meget bekymrende

Teemu Makela, der er kommunikationschef for landets største teleselskab Elisa Oyj, kalder angrebet for bekymrende.

”Malware-angrebet er ekstremt, exceptionelt og meget bekymrende,” siger Teemu Makela til Bloomberg.

Malwaren spredes via scam-beskeder sendt via sms, der forsøger at narre brugerne til at klikke på link.

Ifølge de finske myndigheder retter malwaren sig primært mod Android-brugere. Men der er ifølge myndigheder også eksempler rettet mod iPhone-brugere, hvor gerningsmændene i stedet for at installere malware forsøger at udsætte dem for kreditkort-svindel ved at lokke brugerne ind på diverse phishing-hjemmeside.

"Ny besked på telefonsvaren"

Der bliver anvendt forskellige varianter af sms-beskederne, men en af dem forsøger at kopiere de beskeder teleselskaberne sender for at gør opmærksom på, at der ligger en ny besked på kundens telefonsvarer.

”Ifølge vores estimater er der blevet sendt i omegnen af 70.000 beskeder i løbet af det seneste døgn,” oplyste Traficom i fredags til det finske public-service medie Yle.

Her forudså den finske myndighed samtidig, at antallet af beskeder ville stige til flere hundredetusinde i de kommende dage.