Artikel top billede

(Foto: Kristian Granquist)

Tidligere chef for Center for Cybersikkerhed langer ud efter danske virksomheder: Så enkelt kan man forbedre cybersikkerheden

Danske virksomheder halter bagefter, når det gælder cybersikkerhed. Der er brug for at løse en række åbenlyse problemer, mener tidligere chef for FE's Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen.

Erhvervslederne i toppen af dansk erhvervsliv skal tage truslen fra cyberangreb langt mere alvorligt.

Sådan lyder det fra tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste cyberenhed, Thomas Lund-Sørensen.

I et indlæg i Børsen opfordrer han alle private virksomheder til at tage truslen fra hackerangreb langt mere alvorligt.

“Udfordringen med cybersikkerhed og topledelse er endnu større i det private. Det er vores erfaring, at det er de færreste bestyrelser, der – uden at blinke – kan sige, at de behandler virksomhedens cybersikkerhed på en kontinuerlig, veloplyst og effektiv facon," skriver Thomas Lund-Sørensen i avisen.

I oktober forlod Thomas Lund-Sørensen posten som chef for Center for Cybersikkerhed, og har siden arbejdet som rådgiver for Macro Advisory Partners (MAP), hvor Thomas Lund-Sørensen nu er partner.

Der er to åbentlyse løsninger på problemet, som Thomas Lund-Sørensen peger på. Den ene handler om at uddanne bestyrelsen, så de rent faktisk ved, hvilke krav de skal stille til topledelsen. Den anden er mere lovgivning. Virksomheder med stor regulering som eksempelvis finansbranchen har langt bedre sikkerhed, lyder vurderingen fra den tidligere cyber-chef.

Mængden af skræmmeeksempler er ellers ikke lille. Bare inden for de senere år har en håndfuld danske virksomheder oplevet et hackerangreb, der har kostet selskabet mere end én halv milliard kroner.