Artikel top billede

Regeringen vil have amerikanske tech-kæmper til at dele data med Danmark: Kulturminister på vej til USA med anmodning i hånden

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) rejser til USA for at overdrage en officel anmodning fra Danmark til Facebook og YouTube om at dele data med Danmark.

Den danske regering vil have de store amerikanske tech-selskaber til at dele oplsyninger med Danmark om, hvordan algoritmer påvirker det danske samfund.

Derfor rejser kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om få dage til USA med en officiel anmodning i hånden, som hun vil aflevere til blandt andre Facebook og YouTube.

“Som en del af medieudspillet vil regeringen officielt anmode udvalgte tech-virksomheder om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, herunder demokratiet og borgernes trivsel,” meddeler Kulturministeriet.

Ane Halsboe-Jørgensen skal ifølge Kulturministeriet mødes med blandt andet Metas ‘president of global affairs,’ Nick Clegg, samt YouTubes produkt-direktør, Neal Mohan.

Hun skal ‘også mødes med andre tech-virksomheder og store personligheder inden for tech-området,” meddeler ministeriet.

Alle få vil overbragt regeringens anmodning om større gennemsigtighed.

Ane Halsboe-Jørgensen meddeler, at de store tech-selskabers indflydelse på samfund og demokrati er eksploderet i de senere år.

Og denne indflydelse er sket uden den nødvendige demokratiske kontrol og gennemsigtighed.

“Samtidig må vi politikere erkende, at vi for længe har sovet i timen. Regeringen ønsker derfor at dreje på alle de håndtag, vi kan – nationalt og i EU. Tech-giganterne har selv efterspurgt mere regulering, og nu får de muligheden for at vise, at de mener det," meddeler hun.

Selve anmodningen bygger på regeringens kulturudspil, som blev præsenteret i begyndelsen af februar.

Her pegede regeringen netop på, at de store tech-giganter bør være mere åbne og gennemsigtige, når det gælder den måde, som deres algoritmer filtrerer og fordeler på.

Algoritmerne er nemlig i høj grad med til at bestemme og sortere i det indhold, som borgerne bliver præsenteret for på nettet.

"Og uigennemsigtige algoritmer målretter indhold på baggrund af data, tech-giganterne har indsamlet om os. Ikke for at fremme en oplyst demokratisk samtale, men for at fastholde vores opmærksomhed længst muligt," lød det dengang fra regeringen.