Artikel top billede

Peak 9 fås i mange farvevarianter og remmen kan let skiftes. Denne har en fin låsefunktion. (Foto: Suunto)

Test: Dette smart-watch ligner noget, der har 10 år på bagen - men alligevel fungerer det fremragende som træningsur

Vil du have et bling-bling smart ur er Suunto Peak 9 ikke et, somjeg kan anbefale. Er formålet primært træning, er det bestemt værd at overveje.

Der er noget helt fundamentalt old-school ved Suuntos 9 Peak. Alt fra opsætningen til den daglige brug giver mindelser om træningsure fra 2010'erne.

Peak 9 er på ingen måde gammeldags. Det er mere måden, som det skal håndteres på.

Det vil sige alt fra de tre funktionsknapper, til måden, som du skal indstille det på. Alt foregår via menuer, som du scroller igennem.

Det er let, forudsigeligt og det fungerer altså ret fint. Alt andet lige.

Den trykfølsomme skærm er også godkendt, men knapperne er så intuitive, at jeg ofte bruger dem og glemmer, at uret har touch skærm.

Du vejledes i alle opsætninger trin-for-trin. Og i brug opleves det på samme måde. Det giver små hints om, at du har forskellige muligheder.

Hurtig GPS

Men det adskiller sig fra de gamle træningsure på helt fundamentale måder.

Det finder meget hurtigt GPS-signal og klarer det også fint i en tæt skov. I et område i Store Dyrehave ved Hillerød, hvor jeg ofte mister signalet, er der ingen problemer med Suunto.

Selvom Peak 9 i den grad er gearet til løb og vandring, så har det også cykling og rigtigt mange andre sports-muligheder.

Og som navnet antyder, er det også lavet til at vandre i bjerge. Den hurtige GPS-måling vil virkelig komme til sin ret her.

Uret ser som sagt meget anonymt ud - især i den hel sorte udgave, som vi har til test. Men urkassen er lavet i stål og med safirglas.

Og du skulle kunne tage det med ned til 100 meters dybde, hvis du skulle have det behov.

Man kan roligt sige, at Peak 9 er en ulv i fåreklæder. For under den lille anonyme ur-kasse er i den grad et ur, der sparker fra sig.

Dens forcer oplever man undervejs, og det er især under træning.

For selvom det kan vise notifikationer fra dit smart-ur, styre din bluetooth-enheder med mere, så er det tydeligt ikke på smart-ur funktionerne, at Suunto-ingeniørerne har brugt deres krudt.

Tvunget til nytænkning

Og det er måske ikke overraskende. Det finske brand sloges for nogle år siden med især Garmin om at være bedst.

Garmins overlegne app og ure slog dog let den finske konkurrent, der langsomt stoppede med store prangende ure. Men selskabets teknologi har aldrig fejlet noget - og det kan du i den grad mærke i Peak 9.

Så det er helt up to date, men intelligente batterispare-funktioner, der faktisk virker - ret markant faktisk.

Er du på længere ture, kan du let indstille uret til at spare lidt på nogle funktioner, og du har stadig de vigtigste målinger, når du kommer hjem.

Suuntos app til iPhone fungerer fint og hurtigt. Den er ikke så omfattende som Garmins, og har ikke helt samme lækre grafiske visninger. Men Hey - det fungerer, og du kan aflæse reelt samme målinger.

Som konkurrenterne kan det måle iltmætning, og du har op til 80 sportsgrene, du kan dyrke med uret på armen.

Læg hertil vejr funktioner, der kan vise vind og vejr, styring af din musik med mere, og man begynder at forstå den lidt høje prislap på 4.239 kroner.

Uret for kendere

Som de fleste konkurrenter er måling af puls på håndledet helt ved siden af. Under løb er den konsekvent ti til tredive slag ved siden af. Så her skal du tilkøbe pulsbælte.

Den 43 mm lille urskive er let at læse. Også når den er del op i fire forskellige felter kunne jeg læse det under løb.

Suunto er meget let og et ur, som mange ultra løbere vil kunne lide. Her tæller alle gram, når der skal løbes i 10, 12 eller 24 timer.

Til hverdag er der som sagt ikke meget bling. Men er du ligeglad med det, fungerer det altså ret godt. igen - som en ældre generation af trænings-ure, der også er integreret med din smartphone.

Og det mener jeg i den bedste mulige mening. Suunto er i den grad gearet til træning, og har et underspillet design. Enten kan du lide det eller lade være.

Jeg har stor respekt for det - også selv om det ikke er et ur, som jeg personligt vil vælge, hverken til træning eller hverdag.

Den manglende bling giver til gengæld street credit, hvis du er i ødemarken. Ødemarks-credit? Under alle omstændigheder vil kendere give dig anderkendende nik for at du har valgt et funktionelt ur frem for den type alle de andre vælger.


Loading ikon