Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Børn bevæger sig mere med mindre skærmtid / Visma lancerer sin ERP-platform i Danmark / Google Streetview fylder 15 år

Børn bevæger sig mere med mindre skærmtid. Visma lancerer sin ERP-platform i Danmark. Google Streetview fylder 15 år. Spanien smider 12 milliarder efter chip-investeringer.

Godmorgen og velkommen morgen-briefingen denne onsdag morgen, der for mange også betyder en kort kristi himmelfartsferie.

Morgen-briefingen tager et kort hvil, men er stærkt tilbage igen fredag morgen.

Børn bevæger sig mere med mindre skærmtid

Forskere fra SDU har påvist, at børn der bruger mindre tid på iPads og computerskærmen samtidig er mere aktive.

Forskellen mellem skærmtid og bevægelse har været omdiskuteret, skriver SDU selv om resultatet, fordi børn er stillesiddende det meste af dagen også inden iPads og Play Stations blev opfundet.

Alligevel kan forskerne nu konkludere, at børn der bruger mindre tid foran en skærm er mere aktive.

”Vi fandt at børnene i familierne, der reducerede deres brug af skærm i fritiden, bevægede sig i gennemsnit 45 minutter mere om dagen i fritiden sammenlignet med kontrolfamilierne. Forskellen mellem de to grupper var størst i weekenderne, hvor børnene i skærmbegrænsningsgruppen i gennemsnit havde 73 min mere aktivitet om dagen,” fortæller Jesper Pedersen, ph.d.-studerende ved SDU i en pressemeddelelse.

I studiet har forskerne set på aktivitetsniveauet i 89 familier, der var tilfældigt fordelt i to grupper. Gruppen med mindst skærmtid skulle maksimalt bruge tre timer om ugen med computeren eller smartphonen.

”Vores studie peger tydeligt på at mange timer med en skærm når man kommer hjem fra børnehave eller skole og i weekenden tager tid fra aktiviteter, hvor børn bevæger sig mere. Det er derfor vigtigt at børnefamilier får skabt et sundt og balanceret brug af skærm i hjemmet. Vi er derfor også i gang med ny forskning, der skal undersøge, hvordan man kan hjælpe børnefamilier hertil,” fortæller Anders Grøntved, professor ved SDU i meddelelsen.

Studiet konkluderer samtidig, at det ikke gør sig gældende for voksne. Uanset hvor meget tid de bruger foran skærmen ændrer det ikke bevægelsesniveauet.

Visma lancerer sin ERP-platform i Danmark

Cloud- og ERP-platformen Visma.net er nu tilgængelig for Vismas danske kunder. Det sker efter en omfattende test af systemerne, som selskabet lancerede sidste år.

”Vi tager ikke nye kunder ind, før de nuværende er tilfredse. Det er vores strategiske tilgang til det danske marked, hvor vi vil være helt sikre på, at vores platform flugter med de behov og ønsker, vores kunder har. Det betyder, at vi i dag kan gå ud i markedet med et kvalitetsprodukt, der hjælper virksomheder til en mere effektiv digitalisering af deres forretning,” siger administrerende direktør for Visma Software, Lars Engbork.

Visma erkender dog samtidig, at der allerede er rigeligt med ERP-løsninger på det danske marked. Samtidig kommer man til at konkurrere med mastodonten Microsoft.

“Vores ERP-platform er bygget i Norden til Norden med en grundlæggende forståelse for den skandinaviske forretningstilgang. Derfor tror vi også på, at vi kan tage andele fra vores konkurrenter,” siger Lars Engbork.

Google Streetview fylder 15 år

I 15 år har Google gjort det muligt at bevæger sig ned igennem gade og stræder i hele verden med Google Street View.

Siden 2007 har Googles velkendte bil kørt rundt i det meste af verden for at tage billeder til den digitale tjeneste.

I anledningen af jubilæet har Google samlet 15 fakta om Street View, som du måske ikke allerede kendte.

 1. I anledning af jubilæet lancerer Google en tidsmaskine i Android- og iOS-app’en. Tidligere har funktionen været forbeholdt browserudgaven.
 2. Google udgiver desuden en liste over 15 nye eller inspirerende steder (link aktivt fra kl. 9!), som brugere kan besøge gennem Street View.
 3. Googles grundlægger, Larry Page, fik ideen til Street View i 2004.
 4. I løbet af de seneste 15 år er der samlet flere end 220 milliarder billeder rundt omkring fra kloden.
 5. Flere end 16 millioner kilometer har Street View-bilerne kørt – det svarer til flere end 400 ture rundt om Jorden.
 6. Street View dækker i dag flere end 100 lande og territorier.
 7. De pt. to danske Street View-biler er 2,5 meter høje Opel Astraer.
 8. Bilen har 7 kameraer på toppen.
 9. På siden af bilen sidder 2 HD-kameraer - plus 2 LIDAR-radar-sensorere, foran og bagpå. De bruges til at bedømme afstande præcist.
 10. Langt de fleste ture er fotograferet af Street View-biler, men der er også ture optaget til bens, på ski og sågar fra kamelryg (Liwa-ørkenen 2014).
 11. I 2017 kunne man første gang rapelle ind under jordens overflade til en aktiv vulkan.
 12. Bilen kan filme selv i relativ høj fart, men kører generelt langsommere for at være forsigtig.
 13. Siden 2018 har Street View-brugere kunnet opleve Japan fra en hunds perspektiv.
 14. Det tager typisk 2-3 dage at fotografere en by som Slagelse, mens det tager flere uger at fotografere en by som Aarhus.
 15. Alle kan bidrage med billeder til Street View – det kræver blot et 360-graders kamera.

Spanien smider 12 milliarder efter chip-investeringer

Den spanske regering har vedtaget en plan om at investere 12,25 milliarder euro i mikrochips frem til 2027.

En stor del af pengene kommer fra EU’s coronafond, som blandt andet har været målrettet netop en større produktion af mikrochips.

Det skriver Reuters.

Hele verden har kæmpet med mangel på de eftertragtede mikrochips siden coronakrisens begyndelse. Det har fået EU til at sætte som mål, at 20 procent af verdens chips skal produceres inden for EU.