Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Mød Mark Zuckerbergs nye højre hånd: Skal overtage efter superstjernen Sheryl Sandberg

Javier Olivian er et ukendt navn for de fleste i dag, men i de kommende år kommer han til at spille central rolle i et af verdens mest magtfulde tech-selskaber.

Sheryl Sandberg har som driftsdirektør i Facebook gennem de seneste år vist sig at være en af de mest højtprofilerede topchefer i Silicone Valley.

Men onsdag offentliggjorde Sheryl Sandberg, at hun trækker sig efter 14 år i selskabet, og hendes rolle hos Facebooks moderselskab Meta bliver nu overtaget af den relativt ukendte Javier Olivian.

“Jeg vil gerne takke Sheryl for alt det, som hun har gjort for Meta og for de milliarder af mennesker over hele verden, der i dag bruger vores produkter,-“ skrev Javier Olivian på Facebook efter, at det blev offentliggjort, at han skulle være selskabets nye driftsdirektør

Sheryl Sandberg kom til Facebook fra Google, og hos Facebook spillede hun en nøglerolle i at udvikle selskabets ekstremt succesrige annonceforretning.

Højre hånd for 'Zuck'

I mange år agerede den erfarne Sheryl Sandberg en slags højre hånd for Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, der stadigvæk blot var i midten af 20’erne da hun tiltrådte.

Som driftsdirektør bliver Javier Olivian en ud af blot en håndfuld af Facebook-chefer der referer direkte til Mark Zuckerberg.

Men selvom rollen som driftsdirektør eller COO er en central rolle i de fleste selskaber, så understreger Mark Zuckerberg dog, at Javier Olivian vil få en mere tilbagetrukket og mindre indfyldelsesrolle end Sandberg, som udover sin rolle hos Facebook også er kendt for bestselleren Lean In (på dansk: '’Byd ind – kvinder, karriere og viljen til lederskab' ,red), der udkom i 2013 og har fået status som et kønspolitiske kampskrift for den moderne karrierekvinde.

“Hun er en superstjerne som definerede COO-rollen på hendes egen unikke måde,” skriver Mark Zuckerberg på Facebook.

Javier Olivian er født i Spanien i 1977 og uddannet på University of Navarra. Efterfølgende har han arbejdet for Siemens i München og NTT Data i den japanske hovedstad Tokyo før han i 2007 læste videre på Stanford University i Californien og fik et job hos Facebook.