Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Pc-bombe fra Microsoft: Slut med harddiske i Windows 11-computere

Microsoft vil gennemtvinge et omsiggribende teknologi-skifte hos pc-producenterne - nu skal den fysisk harddisk på pension.

Er der en komponent, de for alvor kan fungere som flaskehals og få din pc til at føles umådelig sløv, så er det den lagerteknologi, som gemmer på styresystem og apps.

Har man en gang oplevet det massive performance-boost, der ligger i at skifte systemdisk fra en klassisk harddisk med fysiske drev til en såkaldt solid-state disk, oftest forkortet SSD, vil man meget nødigt tilbage.

Det er nok af samme grund, at Microsoft nu vil til gennemtvinge et markant skifte hos pc-producenterne. Fra og med 2023 skal Windows 11 pc’er alene udstyres med en system-disk baseret på SSD-teknologi, erfarer tech-mediet Tom’s Hardware.

Omsiggribende skifte

Ifølge mediets kilde ved analysehuset Trend Focus, er flere unavngivne pc-producenter blevet mødt med krav fra Microsoft om at anvende SSD-drev fremfor de klassiske harddisk-baserede drev.

Deadline for skiftet er sat til 2023, lyder det.

Ifølge Microsofts nuværende krav til Windows 11 baserede systemer, fremgår ingen specificering af lagerteknologi, men alene krav om mindst 64 gigabyte tilgængelig lagerplads.

Mens den fysiske harddisks dage i pc’er synes at være talte, vil de fortsat kunne finde plads som lager-enheder, mens Windows-systemsoftware og apps afvikles på det hurtige SSD-drev.

Skærpede krav

Microsofts nuværende retningslinjer rummer dog allerede nogle strenge hardware-krav for at imødekomme nuværende og kommende Windows features.

For selskabets kommende Windows Subsystem til Android, som blandt andet vil bane vejen for afvikling af Amazons app-butik og Android-apps til Windows 11, lyder der krav om et SSD-drev.

Microsofts DirectStorage-feature til hurtigere opstart og afvikling af spil i Windows 11 tager systemkravet videre og kræver et SSD-drev af NVMe typen, som kan potentielt mangedoble hastigheden i forhold til klassisk SSD-drev.