Artikel top billede

10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere

God it-ledelse rækker ud over agile værktøjer, ud over flyverpladser og ud over VPN-opkoblinger. I stedet skal ”du skal tænke som en CEO og levere som CIO”. Få en massiv dosis inspiration her.

Det er spændende tider, vi lever i. Måske lidt for spændende.

Vi har lige gennemlevet en global pandemi, som vi i Danmark kom nogenlunde helskindet igennem med hjælp fra teknologien.

Vi står midt i et glohedt arbejdsmarked, især på teknologiområdet, hvor selve den måde vi arbejder på for første gang i mange år, er til forhandling. Det er ikke the great resignation, som vi kender det fra USA, men the great experimentation, som vi lever midt i.

Og så foregår der pt. en modbydelig krig i Europa som påvirker verdensøkonomien, it-sikkerhedsområdet, forsyningskæderne og alt alt for mange menneskers liv.

Så en lidt for spændende tid. En usikker tid. En tid der kræver evnen til at tænke strategisk og evnen til at reagere hurtigt.

De seneste mange år har hastighed været forbundet med den agile værktøjskasse, hvor især produktudviklingsprocesserne har nydt godt af eller er blevet smeltet sammen med den agile it-udvikling.

Agilt er ikke et mål i sig selv

Det har for mange organisationer været og er en succeshistorie, hvor kunders, brugeres og forretningens behov at blevet identificeret, operationaliseret og handlet på. Ofte langt hurtigere og mere effektivt end med normale processer og metoder.

Men den agile måde at arbejde på og andre iterative værktøjer er ikke mål i sig selv - og optimering og hastighed kan ikke erstatte strategier, retning og visioner.

Det er den som den gode it-leder eller CIO kommer ind.

For den moderne CIO's ansvar er ikke bare en teknologisk enabler, men skal også være den organisatoriske enabler, der sikrer, at organisationen kan reagere hurtigt på forretningsmæssige, teknologiske, samfundsmæssige eller politiske trends.

Det rækker ud over agile værktøjer, ud over flyverpladser, ud over VPN-opkoblinger og alt det andet. Det handler om drive og overblik – eller som en CIO for nyligt meget præcist forklarede mig det: ”Du skal tænke som en CEO og levere som CIO”.

Gode eksempler at lære af

Det er nemt at glemme i hverdagens mange opgaver. Men heldigvis har vi masser af gode eksempler vi kan lære af.

Fem af dem, Peter Lykke Egelund fra Kombit, Susanne Schustin fra Blue Water Shipping, Klaus Larsen fra Region Nordjylland, Susanne Thorskov Hansen fra Hempel og Ann Fogelgren fra GN, var nomineret til Årets CIO 2022.

Og selvom Ann Fogelgren i sidste ende løb med sejren, er der meget af lære af dem alle.

Derfor kan du læse alle artiklerne fra Årets CIO gratis her på Computerworld:

Husk også at Computerworld udgiver en række podcasts, herunder The Digital Edge hvor en lang række CIOs har været gæster. Du kan se alle episoder her.