Artikel top billede

(Foto: MIKAEL RIECK)

Her er Danmarks bedste CIO: Ann Fogelgren fra GN vinder Årets CIO 2022

Årets CIO 2022: Ann Fogelgren, CIO i GN, vinder prisen som Årets CIO 2022 foran et stærkt felt af danske top-CIO’er. Hun kan nu kalde sig for Danmarks bedste CIO. Se hele begrundelsen for udnævnelsen her.

Årets CIO 2022: Ann Fogelgren, CIO i GN Store Nord, vinder prisen som Årets CIO 2022.

Hun modtog onsdag aften den prestigefyldte pris, som Computerworld, IDC og Dansk IT står bag, under en højtidelighed i bilmuseet og oplevelseshuset Haaning Collection i København foran en række af de tungeste it-folk herhjemme.

Ann Fogelgren løfter dermed arven efter Årets CIO 2021 Morten Christiansen og de 15 andre, der løb med prisen før ham.

Med en PhD i informationssystemer og en fortid som CIO hos Berlingske og Børsen har Ann Fogelgren hos GN sat turbo på en omfattende teknologisk og organisatorisk omstilling.

CIO Ann Fogel­gren har i knap halvandet år stået i spidsen for en digital transformation af den gamle danske industrikoncern, hvor der er sat gang i kæmpe cloud-overgang til Microsoft Azure, ligesom også store ERP-projekter i GN's divisioner har skullet eksekveres.

"Hun har sat en ny ambitiøs retning for brug af ny teknologi. Har etableret en it-strategi, som er forankret i bestyrelse og topledelse, og hun har bidraget med en klar vision for, hvordan kunderne skal inddrages og forretningen fornyes ved mere strategisk brug af teknologi," sagde Computerworlds chefredaktør Lars Jacobsen i sin tale til de mere end 100 deltagere til kåringen.

Derfor er Ann Fogelgren Årets CIO

Ann Fogelgren bliver blandt andet fremhævet for at være en bredt respekteret leder og for at have fået tingene til at ske, da hun kom ind i GN i spidsen for it-organisationen på 250 ansatte

"Det som kendetegner vinderen af Årets CIO anno 2022 er hendes ekstraordinære strategiske fokus rettet mod kunder, forretning og organisationen. Hun har løftet it til et nyt strategisk niveau, som giver respekt og genlyd," lød det fra scenen fra Lars Jacobsen.

I begrundelsen peger dommerpanelet videre på, at Ann Fogelgren har formået at gøre de grundlæggende it-processer mere robuste og samtidig har løftet it med ind i de strategiske drøftelser. Det har vundet genlyd for, at virksomhedens produkter og forretningsmuligheder kan videreudvikles markant via øget anvendelse af ny teknologi, lyder motivationen.

"Det er kendetegnende for Anns tilgang at hun lytter mere end hun taler – og nærmest i en bisætning nævner, hvordan hendes organisation jonglerer med flere omfattende ERP-projekter på samme tid," lyder juryens begrundelse videre, der slutter:

"Den slags kræver en sikker hånd, et sikkert og anerkendt lederskab og et stærkt blik for eksekvering."

Fem repræsentanter for den moderne CIO

Ann Fogelgren slog på målstregen de øvrige fire nominerede til Årets CIO.

Det var Peter Lykke Egelund fra Kombit, Susanne Schustin fra Blue Water Shipping, Klaus Larsen fra Region Nordjylland og Susanne Thorskov Hansen fra Hempel

De fire kan dog bryste sig med, at de er blandt de fem bedste it-topchefer i landet lige nu og på mange måder toneangivende for, hvordan den moderne CIO ser ud i dag.

"Fællesnævneren er, at hver af de fem repræsenterede her i aften har taget et personligt lederskab på sig. Og at de hver især har reageret på omverdens og ledelsens input uden at miste fokus," sagde chefredaktør Lars Jacobsen.

Netop ledelsesevnerne er ifølge Lars Jacobsen og juryen i år udtalt hos alle de fem nominerede, som de har vist på hver deres måde.

"Den moderne CIOs ansvar er ikke bare at være teknologisk enabler men organisatorisk enabler, når organisationen skal reagere hurtigt på forretningsmæssige, teknologiske, samfundsmæssige eller politiske trends. En CIO skal derfor også kunne agere på strategisk niveau og formå at få følgeskab i bestyrelseslokalet og i topledelsen," sagde Lars Jacobsen.

Juryen peger på, hvordan Peter Lykke Egelund og hans organisation fra Kombit ikke blot har gennemført et monopolbrud, men ogs mestrer den svære balance mellem kompleks lovgivning, store leverandører og 98 kommunale kunder.

Hos Blue Water Shipping fremhæver juryen, hvordan Susanne Schustin først blev hentet ind som konsulent i kølvandet på et ødelæggende hackerangreb, men hvordan hun siden blev CIO og fik ansvaret for helt nyt it-landskab med større forankring i forretningen.

Ros var der også til Susanne Thorskov Hansen, CIO hos Hempel. Hos den traditionsbundne og globale virksomhed har hun stået bag en vigtig omstilling af kulturen, styret Hempel sikkert gennem opkøb og integrationsopgaver – også selvom de skete på den anden side af kloden midt under en global pandemi.

Endelig lød ordene til Klaus Larsen fra Region Nordjylland, at ud over at drive it for hele regionen på en effektiv måde, har hans it-organisation håndteret EPJ-udrulning samt drevet mange andre landsdækkende systemer – herunder corona-vaccinationssystemet.

"Så tak Peter, Susanne, Ann, Susanne og Klaus. Vi er taknemmelige for at I har ville være med I år. Årets CIO handler om jer. Og om at fejrer jer og jeres organisations resultater," afsluttede Lars Jacobsen sin tale.

Med prisen som Årets CIO indtræder Ann Fogelgren i et stærkt felt af tidligere vindere af den fornemme titel. Hun får også plads i juryen, når der næste år skal udpeges en ny vinder.