Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Antallet af ransomware-varianter falder / Bog&Ide satser stort på streaming / Aalborg lancerer hjertestarter-drone / Twitter tester langt format

Antallet af ransomware-varianter falder. Bog&Ide satser stort på streaming. Aalborg lancerer hjertestarter-drone. Twitter tester langt format. Amazon vil gøre det muligt at imitere alle stemmer.

Godmorgen fra Computerworld på denne dejlige Sankthansaftens-dag. Dagens morgen-briefing er sammensat af Dan Jensen.

Antallet af ransomware-varianter falder

Ransomware er fortsat den mest udbredte cybertrussel, men antallet af ransomware-varianter falder, meddeler sikkerhedsvirksomheden WithSecure.

Ifølge selskabets målinger er antallet af ransomware-familier og unikke varianter nemlig dykket markant i 2021.

Ifølge WithSecure kan udviklingen skyldes, at de cyberkriminelle er i gang med at konsolidere deres indsatser.

“Det betyder, at cyberkriminelle er mindre afhængige af at udvikle deres egen ransomware og infrastruktur,” lyder det fra selskabet.

Istedet køber de løsnininger hos store ‘ransomware-as-a-service’-udbydere som Revil, konkluderer selskabet.

Den største ransomware-familie i 2021 var iøvrigt WannaCry, der stod bag mere end halvdelen af alle angreb. De øvrige store familier var GandCrab, Revil, Phobos og TeslaCrypt.

Bog&Ide satser stort på streaming

Boghandler-kæden Bog&Ide vil satse stort på streaming og lancerer nu en app, der giver adgang til både webshop og streaming med mere end 40.000 bøger på hylderne.

Iføkge direktør Marianne Lyngby Pedersen er målet med den nye app at sætte skub i salget af fysiske bøger, generere større kundeloyalitet og skabe større tilfredshed med Bog&Ide.

“Jeg tror, at folk er ved at få nok af halvtomme Netflix-serier og underholdning uden dybere mening. Man kan ikke kun spise sukker, man skal også have noget nærende. I Bog & idé er vi først og fremmest boghandlere, og vi ønsker at give folk de mentale vitaminer og særlige sanseoplevelser, de har brug for. Om de så konsumerer litteratur via lyd eller fysiske bøger, betyder mindre,” meddeler hun.

Du kan læse om planen her.

Aalborg lancerer hjertestarter-drone

Danmarks første luftbårne hjertestarter har set dagens lys i Aalborg, hvor aalborgenserne vil kunne opleve en drone ankomme gennem luften i tilfælde af hjertestop-alarm, hvorefter den vil fire en hjertestarter ned på jorden.

Region Nordjylland kalder projektet for ‘en banebrydende måde at tænke sundhedshjælp på.’

Dronen vil i første omgang alene dække Aalborg.

Den vil sendt afsted når den sundhedsfaglige 112-operatør mistænker hjertestop.

“Dronen flyver helt automatiseret via GPS og kamera hen til personen, som ringer 112. Ved dronens ankomst vil en operatør tage over og sikre, at hjertestarteren fires ned et passende sted, som for eksempel i en indkørsel eller foran hoveddøren på adressen,” meddeler regionen.

Du kan læse mere hos Region Nordjylland her.

Twitter tester langt format

Twitter er i gang med at teste et nyt format for sine tweets, som ellers altid har haft som kendetegn, at de er ultrakorte med maksimalt 280 anslag.

Det skal det nye format for opslag lave om på. For med de såkaldte ‘Notes/Twitter Write’ åbner Twitter for lange opslag og deciderede fortællinger på tjenesten.

Twitter meddeler, at det nye værktøj kan anvendes til at ‘skrive historier og andet indhold i langt format.’

Formatet bliver lige nu testet af en gruppe særligt udvalgte brugere. Allerede nu kan man se ‘Notes’-mærkater på flere tweets, hvilket altså betyder, at de er skrevet i det lange format.

Du kan læse mere hos Twitter her.

Amazon vil gøre det muligt at imitere alle stemmer

Amazon har planer om at gøre det muligt for alle brugere at få den digitale home-assistent Alexa til at imitere hvilken som helst stemme - eksempelvis din bedstemor, en kendis eller et af dine børn.

Ifølge Reuters er Amazon i gang med at udvikle Alexa-løsningen, så den kan imitere en hvilken stemme, som den har lyttet på i blot et minut.

Ideen er ifølge selskabet at tilbyde brugerne at ‘holde fast i minderne’ efter ‘så mange af os har mistet nogen, som vi elsker under pandemien.’

Ifølge Reuters rammer ideen imidlertid lige ind i et område, der bliver fulgt nøje af myndigheder og andre, da stemme-imitationerne eksempelvis åbner op for brug af politiske deep-fake og lignende former for misbrug og manipulation.