Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Elgiganten-kunde fik lækket data, da fjernsyn blev stjålet fra baggård - brud udløser alvorlig kritik fra Datatilsynet

Elgiganten modtager alvorlig kritik af Datatilsynet, efter en kunde ved et indbrud i Elgigantens varegård fik stjålet et fjernsyn, der ikke var blevet nulstillet i butikken.

En kunde hos elektronik-forhandleren Elgiganten oplevede i forbindelse med en klage over et fjernsyn at ende med at få lækket sin browserhistorik samt oplysninger om diverse streaming-tjenester, som kunden benyttede.

I juni 2021 afleverede kunden sit fjernsyn til retur hos Elgiganten. Mens fjernsynet ventede på at blive nulstillet, blev det placeret i butikkens varegård grundet pladsmangel og "en stresset situation" i varehuset.

Varegården, som det ellers kun er butikkens ansatte, der har adgang til, blev i samme tidsrum, hvor fjernsynet stod ude, udsat for indbrud, hvor blandt andet fjernsynet blev stjålet.

Dermed fik tyvene adgang til kundens førnævnte oplysninger.

Sådan beskriver Datatilsynet i en nylig afgørelse den situation, der nu har udløst alvorlig kritik fra tilsynets side af Elgiganten.

Mangelfuld risikovurdering

Selv om indbruddet måske af mange nok vil betragtes som en uforudset hændelse, der kan være svær at gardere sig imod med andet end de låse, som til at starte med skulle holde uvedkommende ude, så mener Datatilsynet, at Elgigantens risikovurdering burde have taget højde for risikoen.

I afgørelsen skriver tilsynet:

"Datatilsynet fastslog i sagen, at den dataansvarlige skal sikre sig, at produkter opbevares med tilstrækkelig sikkerhed og underlægges foranstaltninger, der matcher risikoen for forskellige misbrugsscenarier."

I Elgigantens risikovurdering har elektronik-forhandleren selv vurderet risikoen for indbrud som "høj". Og ud fra denne betragtning, skriver Datatilsynet, at der mangler noget væsentligt i dokumentet:

"Da Elgiganten vurderede, at risikoen for tyveri af produkter var høj, og da det er alment kendt, at medarbejdere ikke altid efterlever interne procedurer, burde risikoscenarier som et stort arbejdspres og pladsmangel have indgået i risikovurderingen," lyder det i afgørelsen.

"Elgiganten skulle med andre ord have taget højde for, at medarbejdere kan afvige de fastsatte procedurer – f.eks. i tilfælde af pladsmangel og stort arbejdspres."

Kunden har efterfølgende klaget over, at Elgiganten ikke slettede indhold på fjernsynet ved modtagelsen.

Dette har altså udløst "alvorlig kritik" fra tilsynets side, som vurderer, at den manglende sletning er et brud på den europæiske persondataforordning (GDPR).

"Klager opdager efterfølgende, at en uautoriseret tredjemand anvender hans streamingtjenester via det indleverede fjernsyn, der skulle være sendt til destruktion. Klager har hertil bemærket, at fjernsynet fortsat indeholder data fra gratistjenester samt browserhistorik," skriver Datatilsynet.

Du kan læse hele afgørelsen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere