Artikel top billede

(Foto: Photo Mix/Pixabay)

Google betaler Apple milliarder for at være søgemaskine på iPhone: Men nu skal det være slut

Google og det amerikanske justitsministerium stod over for hinanden i en retssal torsdag. Det amerikanske justitsministerium anklager Google for at købe sig til at være standardsøgemaskine hos diverse telegiganter og browsere.

Retshøring: Google betaler milliarder for at være standardsøgemaskine hos telegiganterne Apple og Samsung.

Sådan lyder anklagerne fra det amerikanske justitsministerium mod Google. Parterne stod over for en føderal dommer i den amerikanske delstat Nebraska.

Det beretter Bloomberg.

Det kom ikke frem, hvor meget Google betaler telefonfabrikanter og browsere for at være standardsøgemaskine på alle amerikanske mobiltelefoner.

Men tallet blev beskrevet som ”enormt”.

“Google investerer milliarder i standarder (standardsøgemaskine, red.), fordi de ved, at folk ikke ændrer dem,” lød det fra advokaten fra det amerikanske justitsministerium.

Retssag venter forude

Høringen i Washington markerer det første sammenstød i sagen mellem parterne og tiltrak højtstående embedsfolk fra det amerikanske justitsministerium på tilhørerrækkerne.

Kernen i striden er de kontrakter, Google har med telefonfabrikanterne og med browserne, hvor det amerikanske justitsministerium hævder, at Google har forsøgt at opretholde et onlinesøgningsmonopol i strid med monopollovgivningen i landet.

Selve retssagen forventes først at begynde næste år, men torsdagens høring var første gang, hvor begge sider fik lov til at fremlægge deres synspunkter om måden, hvorpå Google gør forretning.

Monopolsagen mod Google startede i slutningen af Donald Trumps præsidentperiode og var den amerikanske regerings første store indsats, hvor man forsøget at tøjle tech-giganternes magt.

Den indsats fortsætter under præsident Biden.

Det Hvide Hus var vært for et rundbordsmøde, hvor eksperter skulle tale om de skader, som tech-platforme kan gøre på både økonomien og på børns sundhed.

Google siger, at justitsministeriet ikke forstår markedet

Googles forsvarsadvokat skød tilbage mod anklagerne ved at sige, at justitsministeriet ikke forstår markedet og fokuserer for snævert på mindre søgemaskinerivaler som Bing og DuckDuckGo.

Google-advokten sagde, at virksomheden står over for massiv konkurrence fra både TikTok, Meta og Amazon, hvor brugerne også søger efter informationer.

”Man behøver ikke gå på Google for at købe på Amazon. Man behøver ikke gå på Google for at købe flybilletter på Expedia,” sagde Googles advokat.

”Det faktum, at Google ikke møder samme konkurrence på hver søgning, betyder ikke, at virksomheden ikke står over for hård konkurrence,” sagde han videre.

En ting kunne parterne dog blive enige om. Nyeste data om brugernes søgninger er nøglen til en søgemaskines succes.

Google kontrollerer verdens mest populære browser, Chrome, og det næstmest populære operativsystem til mobiltelefoner, Android.

Begrænser rivalers adgang til data

Justitsministeriets advokat fokuserede på måden, Googles søgemaskine fungerer på, og hvordan de standardindstillinger på telefoner og browsere – justitsministeriet påstår, Google betaler for – har været med til at ramme potentielle konkurrenter.

Google har kontrakter med Apple, Samsung og Motorola – med de fleste browsere og med tre amerikanske teleudbydere fra T-Mobile, AT&T samt Verizon for at sikre, at søgemaskinen kommer som standardsøgemaskine og kommer installeret på forhånd på nye telefoner.

Bing, der er Microsofts søgemaskine, er standardsøgemaskine på virksomhedens egen browser Edge og på Amazons Fire-tablets.

Disse kontrakter gør Google til den gateway, som mange folk har til hjemmesider, hvilket har gjort det svært for andre søgemaskinerivaler at nå et niveau, der kan udfordre Google.

”Eksklusiviteten som standard giver Google mulighed for systematisk at forhindre deres rivaler data (søgningsdata, red),” sagde advokaten fra det amerikanske justitsministerium.

Googles advokat fortalte dommeren, at virksomheden har haft kontrakter med Apple og med browsere som Mozilla siden begyndelsen af 00’erne. Han mente, at hverken justitsministeriet eller staterne, der har slæbt Google i retten, havde forklaret, hvorfor disse kontrakter var et problem.

"Grunden til, at de samarbejder med Google er ikke, fordi de er nødt til det, men fordi de gerne vil," sagde advokaten.