Artikel top billede

(Foto: Marcus Spike)

Ny lovgivning på vej efter 105 millioner personer har fået lækket deres data

Det anslås at op mod 105 millioner indonesere har fået deres personlige data lækket i forbindelse med flere datalæk i den folkerige nation. Det har fået myndighederne i landet til at introducere en ny databeskyttelseslovgivning.

Det kan blive dyrt i både tid og penge, hvis dataoperatører i Indonesien lækker eller misbruger indonesernes private data, hvis en ny lov stemmes igennem i denne uge.

Det skriver Bloomberg.

Straffen lyder på op til fem år i fængsel eller en bøde på 5 milliarder rupiah, der svarer til næsten 2,5 millioner danske kroner.

Det vil være tilladt for institutioner at indsamle private data, hvis dette har et specifikt formål. Når formålet er mødt, så skal disse data slettes igen, lyder det i lovforslaget, som Bloomberg er kommet i besiddelse af.

De relevante parter vil have to år til at leve op til reglerne, når først loven er trådt i kraft.

Flere store datalæk på kort tid

Der er et stigende pres på myndighederne for at gennemføre lovgivning, der kommer til at styrke landets cybersikkerhed, efter en stigning i datalæk fra både private operatører og myndighedsinstitutioner det seneste år.

For få dage siden blev det oplyst, at landets cyber- og krypteringsbureau er i færd med at undersøge et datalæk, hvor 105 millioner indonesere har fået lækket deres private data.

Tidligere på måneden kom det frem, at myndighederne også undersøger et andet datalæk, hvor flere millioner sim-kort data er blevet lækket.

Den nye lovgivning vil betyde, at der skal opnås samtykke fra hver enkelt person i forbindelse med registreringer af navn, køn og sygehistorik. Dertil skal der være en klar aftale om, hvordan disse data må benyttes og hvordan de benyttes forsvarligt.

Den nye lovgivning kan have stor betydning for landets økonomi

Den nye lovgivning kan have stor betydning for landets digitale økonomi, der forventes at vokse til lige over en billion danske kroner i 2025, ifølge en rapport fra Google.

Et eksempel på udviklingen i landet er planerne om et nyt datacenter i den indonesiske by Bintan, som Temasek Holdings fra Singapore vil bygge sammen med fra Bain & Co.

Det forudsætter dog, at der gennemføres lovgivning, der regulerer datasikkerhed- og beskyttelse i landet.

"Den nye lov er længe ventet og vil, hvis den administreres korrekt, være en tiltrængt velsignelse for Indonesiens store og voksende teknologisektor," siger Joel Shen, der leder for teknologisk praksis i Asien for det internationale advokatfirma Withers.

Vedtagelsen af lovforslaget vil gøre Indonesien til det femte sydøstasiatiske land, der har en specifik lov til beskyttelse af persondata.

Der er lignende lovgivning i Singapore, Malaysia, Thailand og Filippinerne.