Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Google er tilbage på det danske marked med en fantastisk telefon

Google er tilbage på den danske mobilscene med et brag: Hils på den lækre og snedige Pixel 7 Pro.

Google vil hellere end gerne sælge annoncer til og vise søgeresultater til os danskere.

Men når det gælder hardware, har selskabet ikke altid vist sig at være synderligt interesseret i det danske marked.

Det blev til nogle enkelte år som mobil-producent i 2010’erne med det, der dengang hed Nexus-serien, som om ikke andet nød en hvis popularitet blandt Android-entusiasterne.

Men da tech-giganten i 2016 for alvor sprang ud som mobilproducent med sin Pixel-serie (i stedet for blot at allierere sig med etablerede brands som Samsung, LG, HTC og Huawei), blev de danske mobilkøbere altså overset.

Og det var jo ganske ærgerligt, for omsider kunne Android-lejren byde på en telefon, hvor både software og hardware blev stykket sammen under samme tag.

Efter seks års udvikling er tiden omsider moden til en dansk lancering, mener Google. Og selskabet entrerer det danske marked med et brag af en telefon: Pixel 7 Pro.

Sin helt egen størrelse

Mobiltelefoner har det med at ligne hinanden. Ligesom med fladskærmsfjernsyn er det nu engang begrænset, hvor meget man kan designe omkring den store sorte flade, som en skærm er.

Google lykkes dog fortrinligt med at give Pixel 7 Pro sin egen flair. Det er dagens testemne i den grå-grønne ’Hazel’ farve beviset på, hvor glasflader og sider i højglans-metal giver et ganske eksklusivt indtryk.

Det hele er til slut markeret af et markant metalbånd bagpå, hvor de tre kameraer huses.

Her er der tale om en ’Pro’ model, hvilket synes at være tech-branchens måde at indikere, at der ikke er sparet på noget.

Man får da også 6,7 tommer pivskarp OLED-skærm for pengene og alt det, der forventes i en toptelefon anno 2022: Vand- og støvtæt konstruktion, stort batteri, trådløs opladning, stereo-højttalere og always-on display.

Hvad man ikke får med, er en oplader. Her skal du ud og finde en af din gamle USB-C opladere. Din laptop-oplader kunne også fungere her, men her understøtter Pixel 7 Pro maksimalt 23 watt.

Levende skærm og lyd

Skærmen er et af højdepunkterne ved Pixel 7 Pro. Den er stor, farverig og aldeles gnidningsfri takket være sin 120 Hz-teknologi.

Her er en ’Always on’-teknologi i lighed med mange andre telefoner, om end den ikke er så farverig og flot at se på som hos Samsung og Apple.

Under skærmen er den obligatoriske fingeraftrykslæser, men ansigtsgenkendelse er nu den, jeg har benyttet mig mest af, da den lystrer hurtigere.

Det hele er akkompagneret af glimrende højttalere, som matcher det fine output som klassens leder, Apples iPhone 14 Pro Max, kan mønstre.

Google-kræfter

Inde i mobilen dunker et maskineri, som er signeret af Google selv: En såkaldt Tensor G2 processor. Samsung skulle dog have haft en finger med i spillet om udviklingen og fremstillingen af det chipset.

Ydelsen herfra er derfor på linje med det førende, som du kan finde i Android-land. Man savner ikke kræfter hverken i spil, under brug af apps eller i hverdagen generelt.

Hvad Tensor-processoren byder på ud over det sædvanlige, er en dedikeret neural netværks processor, som er tiltænkt AI-baserede opgaver såsom talegenkendelse og -transkribering.

Sidstnævnte skulle endda komme på dansk på sigt – men er altså ikke klar endnu.

Dertil er en indbygget Titan M2-chip, som skulle byde på sikkerhedsteknologi, som selskabet anvender i sine server-rum. Hvad det giver af fordele i praksis er dog svært at bedømme som menig tech-redaktør.

Hvad der bemærkes primært med denne processor, er, hvordan den synes at håndtere strømstyringen.

Google lover selv op til tre dages drift, hvilket faktisk ikke er uopnåeligt, hvis man ellers slår funktioner som den altid tændte skærm fra og ellers lader Android 13 optimere driftstiden.

Her hjælper det da også, at batteriet er stort med sine 5.000 mAh, og så kan man tilgive, at lynladningen ikke foregår så hurtigt, som hos nogle af konkurrenterne.

Flotteste Android nogensinde

En af de primære fordele ved at have en telefon signeret af Google selv er, at software og hardware er smedet af samme hånd. Og derfor bør spille optimalt.

Det betyder også, at en telefon som Pixel 7 Pro er først med den nyeste Android-version, nu version 13.0. Google går samtidig ud og garanterer tre år med opdateringer, hvilket er på niveau med Samsung, men ikke helt på højde med Apple.

Nuvel. Telefonen her er født med Android 13, hvilket er den første version af styresystemet, som byder på Googles nye design-sprog døbt ’Material U’.

Efter nogle ugers selskab med systemet, er jeg blevet fan.

Google synes nemlig af have prioriteret den røde tråd og sammenhørigheden højt – en tilgang som er lidt af en mangelvare i Android-økosystemet.

Men her spiller det hele sammen, ikoner, farver og overgange er farvematchede, så al navigation virker gennemført, kompetent og gnidningsfrit. En fornøjelse.

Yderst snedigt kamera-trio

Mens flere Android-producenter går megapixel-amok med deres telefoner, er mantraet hos Google at arbejde smartere med de data, der kommer fra kameramodulerne.

… Og så i øvrigt at udstyre Pixel 7 Pro mobilen med et imponerende telefoto-modul.

Ser man på det primære kamera, vil man blot få billeder på 12 megapixels til trods for, at sensoren faktisk er udstyret med 50 af dem.

De billeder, som du får, er dog resultatet af en ivrig omgang databehandling og kunstig intelligens, hvor et stream af fotos taget i rap sammenstykkes på intelligent vis for at give gode, skarpe billeder. Og det fungerer på glimrende vis.

Uanset om der er mørkt eller lyst, kan du regne med livlige og naturtro resultater her.

Googles evne til at behandle billeddata bliver særlig tydelig, når telemodulet anvendes. Her er en særlig periskop-linse blevet brugt til at levere hele fem gange optisk zoom.

Når de fotodata stykkes sammen, resulterer det i overbevisende telefoto-evner, som hæver baren for, hvad der kan forventes i en smartphone.

Googles fototekniske evner gør sig også bemærket i det ultra-vidvinklede kamera, som også er blandt de bedste, som man finder i både Android og iPhone-land. Samme konklusion kan drages om selfiekameraet, som leverer 10 gode megapixel selvportrætter.

Samme gode takter kan også spores i videooptagelser, hvor det dog er lidt mere begrænset, hvor meget de snedige algoritmer kan booste kvaliteten.

Stabiliseringen, farver og kontrast er nu glimrende, men der er altså set skarpere 4K-videoer derude.

Google er tilbage

Google har været savnet, men er nærmest blevet glemt som mobilproducent herhjemme.

Det viser sig at være en forfærdelig skam, for Pixel 7 Pro beviser, at Google er fuldt ud i stand til at levere en toptelefon, som er selskabet værdigt.

Software og hardware mødes omsider i en nydelig enhed, som kan lande i danskernes hænder.

Her skal Google samtidig have ros for sit fokus på det, der vitterligt tæller i en topmobil: Brugerflade, ydelse, driftstid og fotokvalitet.

Når prisen samtidig holder sig til rimelige 6.999 kroner for herligheden, er der ikke andet at sige end velkommen tilbage, Google.


Loading ikon