Dansk software identificerer tsunami-ofre

Dansk software skal hjælpe, efterhånden som redningsarbejdet bliver til detektivarbejde i de områder, der blev ramt af flodbølgen 26. december. Softwaren bruges til at registrere ofrenes særlige kendetegn, så de senere kan kædes sammen med oplysninger om de savnede.

Nødhjælpsarbejdere og politimyndigheder fra hele verden arbejder i kapløb med tiden for at identificere de tusindvis af ofre for flodbølgekatastrofen i Asien.

Det skal gå stærkt, fordi mange lig først nu bliver bjærget og derfor er stærkt på vej til at gå i opløsning en uge efter et jordskælv vest for Indonesien udløste en kraftig flodbølge, også kaldet en tsunami.

Derfor har flere lande taget dansk software i brug for at holde styr på de mange identifikationsdata, der bliver indsamlet.

Det gælder oplysninger om tandsæt, signalement, operationsar og røntgenbilleder, som kan indtastes i systemet og senere kædes sammen med oplysninger om savnede personer.

Udviklet efter skibsbrand

Holbæk-virksomheden Plass Data har kvit og frit stillet den software til rådighed, som selskabet har udviklet og solgt til en række europæiske landes politimyndigheder.

Blandt andet i Danmark anvendes softwaren til at registrere savnede personer. I alt anvendes softwaren i 11 lande.

- I forbindelse med katastrofen har vi stillet softwaren til rådighed kvit og frit. 22 interesserede lande har henvendt sig til os, siger vicedirektør Karsten Hector fra Plass Data.

Softwaren blev udviklet efter skibsbranden på Scandinavian Star. Selskabet har gennem mange år været leverandør til danske tandlæger. Da tandlægerne skulle hjælpe med identificering af brandofrene, havde de brug for software, der kunne håndtere tandkort.

Senere er softwaren blevet udvidet til at omfatte særlige kendetegn og også med mulighed for registrering af dna-spor.

Også i Jugoslavien har softwaren hjulpet med at identificere krigsofre begravet i de massegrave, der blev fundet efter borgerkrigen.

Lever af branchesoftware

Det er dog ikke død, ødelæggelse og menneskelige tragedier, der er Plass Datas primære forretningsområde. Selskabets hovedforretning er software til specifikke brancher.

Holbæk-firmaet med i alt 45 ansatte leverer fortrinsvis administrationssoftware til ejendomsmæglere, psykologer, fysioterapeuter og altså tandlæger.

Derudover har selskabet også opgaver med softwareudvikling for Lundbeck, Nordea og Forsvaret.

Andre danske it-firmaer har også bidraget med hjælp efter katastrofen, der ramte landene omkring det Indiske Ocean 2. Juledag. Søgemaskinefirmaet Surfray har udviklet en særlig søgemaskine, der sætter pårørende i stand til at søge på de mange internetsider med efterlysninger og oplysninger om savnede, mens andre it-firmaer vil donere penge.

Relevante links

Disaster Victim Identification i brug

Surfrays søgemaskine




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere