Varme CPU'er godt for danske køle-pionerer

Danske firmaer som Asetek og Noise Limit, der begge udvikler nye køleteknikker til pc'er, kan komme til at spinde guld på Intels varmeproblemer. Intels nye processorer bliver stadigt varmere, og derfor kan blandt andet producenter af mediecenter-pc'er til dagligstuerne skulle se sig om efter alternativer til støjende blæsere.

Verdens største chipproducent, amerikanske Intel, har endnu ikke fundet en permanent løsning på selskabets problem med pc-processorer, der bliver varmere og varmere.

Siden Intel lancerede Pentium 4, har selskabet ihærdigt arbejdet på at nedbringe varmeudviklingen.

Nye og kraftigere processorer bliver imidlertid stadig varmere.

Danske firmaer, der har specialiseret sig i kraftige køleteknikker til pc'er, kan derfor gå en guldalder i møde, hvis udviklingen fortsætter.

Her er både danske Asetek og Noise Limit er i dialog med Intel, men ingen af de to firmaer vil røbe detaljer, før der ligger en aftale på plads.

- Det, jeg kan sige, er, at vi inden for de næste to måneder forventer at kunne præsentere noget, vi har arbejdet på i 18 måneder. Vi har snakket med de ti største pc-producenter og har fået forhøjet vores kapital, siger direktør André Eriksen fra Asetek.

Presser luftkøling til det yderste

Intels varmeproblemer er kommet i søgelyset, efter det populære hardware-websted Tom's Hardware Guide offentliggjorde dokumenter, der viser, at Intels nye processorer udvikler endnu mere varme end forgængerne.

De nye Smithfield-processorer med to processorkerner har en effekt, der ligger 13 procent over den nuværende generation af Pentium 4. Disse processorer presser ifølge webstedet allerede de nuværende luftkølingssystemer til det yderste.

Ifølge André Eriksen er regnestykket imidlertid ikke helt simpelt. Selvom de nye Intel-processorer udvikler mere varme, så har de også et større overfladeareal, fordi der er to kerner på samme chip. Derfor vil en eksisterende blæser stadig kunne lede varmen væk.

Pc-producenter bruger større blæsere

Pc-producenterne er imidlertid opmærksomme på, at Intels chips producerer mere varme.

- Hvis du åbner en af vores helt nye stationære pc'er, så vil du se nogle rør, heat pipes, som afleder varmen bedre, siger produktchef Jesper Amund Nielsen fra Hewlett-Packard i Danmark.

HP's ingeniører har måttet arbejde med at forbedre luftgennemstrømningen i pc-kabinetterne. Det sker ved eksempelvis at installere en løbegang i plastik, som leder luften derhen, hvor der er brug for den.

Indtil nu har HP ifølge Jesper Amund Nielsen kunnet holde CPU'erne kølige, uden det er gået ud over støjniveauet, ved at installere større blæsere. Ved at forøge blæserens diameter med få centimeter vokser overfladearealet tilsvarende.

Dermed kan den større blæser ved færre omdrejninger flytte den samme mængde luft, som en mindre blæser skal bruge flere omdrejninger til.

Støjende stueelektronik

Et sted, hvor der ikke er plads til større blæsere, er de nye avancerede mediecenter-pc'er, som Microsoft og elektronikproducenterne vil have ind i forbrugernes stuer.

Da danske Noise Limit udstillede sin nye køleteknologi på forbrugerelektronikmessen CES i Las Vegas, modtog selskab mange henvendelser fra producenter af mediecenter-pc'er.

- De er interesserede i at få en køler, der ikke larmer, forklarer salgsdirektør Jonas Pilgaard fra Noise Limit.

Både Jonas Pilgaard og André Eriksen peger på, at amerikanerne, som udvikler de varme processorer, er mindre følsomme over for støj fra elektronik i hjemmet end europæerne.

- I USA er de jo vant til at have en støjende aircondition i alle rum, så de ser det ikke på samme måde, siger André Eriksen.

Både Noise Limit og Asetek stiler mod at blive leverandører til de store pc- eller chipproducenter. André Eriksen understreger dog, at selskabet vil fortsætte med at udvikle væskekølingssystemer til privatmarkedet, sådan som Asetek gør i dag.

- Vi holder fast i vores trofaste kundemarked, for det er også et godt testmarked for os, siger han.

Asetek udvikler og sælger væskebaserede kølesystemer, der blandt andet anvendes til overclocking. Noise Limit har udviklet et system uden mekaniske dele, som selskabet dog ikke vil afsløre mere om, mens dets patentansøgning bliver behandlet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere