Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Vragede leverandører vil FESD-godkendes

Leverandører af ESDH-systemer, der ikke blev udvalgt i FESD-udbuddet, ønsker nu en certificeringsordning, så de kan bevise over for deres kunder, at de overholder FESD-standarderne. Men det er der ingen umiddelbare planer om at etablere i offentligt regi.

Ingen arme, ingen kager.

De leverandører, der ikke var med blandt de vindende tre konsortier i FESD-udbuddet, kan heller ikke få deres løsninger testet ? og blåstemplet, hvis de overholder de samme standarder som vindernes systemer.

Kunderne er derfor nødt til at tro leverandørerne på deres ord om, at de overholder standarderne. Og leverandørene er nødt til selv at afprøve deres systemer i praksis.

Aldrig planen med en ordning

? Det har aldrig været planen, at der skulle laves en certificeringsordning for de leverandører, der ikke kom med på FESD-aftalen, siger projektleder for FESD-projektet i Den Digitale Taskforce, Lars Frelle-Petersen.

Det er Fujitsu, som med Doc2000 og eDoc-løsningerne har 30 procent af det kommunale ESDH-marked, temmelig ked af.

? Vi støtter standardiseringstanken, vi følger de FESD-standarder, som allerede er kendt ? og vi vil implementere resten i den rækkefølge, de bliver offentliggjort. Derfor ville vi også gerne kunne få den samme blåstempling, som de vindende leverandører får ved at blive testet af IT- og Telestyrelsen, siger direktør i Fujitsu, Jimmy Kevin Pedersen.

? Vi synes ikke, det kan være rigtigt, at vi som en så stor ESDH-leverandør bliver holdt udenfor. Vi har sagt til IT- og Telestyrelsen, at vi endog gerne vil betale for en test og en certificering, siger Jimmy Kevin Pedersen.

Med til festen ? bare uden for døren.

Sådan lyder forslaget fra IT- og Telestyrelsens projektleder for FESD-standardiseringsprojektet, chefkonsulent Tom Bøgeskov.

Han forklarer, at der ikke er noget til hinder for, at alle leverandører er med til FESD-standardiseringen ? bare uden for døren, om man så må sige.

Lægges åbent ud

? Vi lægger alle FESD-standarderne åbent ud, så snart de er færdige, så alle kan bruge dem. Det er jo blandt andet det, der er meningen med standardisering, siger Tom Bøgeskov.

Hans bedste bud på, hvordan leverandørerne kan sikre sig, at deres ESDH-systemer overholder standarderne er ved at teste dem i praksis ? op mod andre leverandørers systemer, for eksempel.

? I praksis vil man jo komme ud for at skulle hente data ind og ud af KMD-systemerne i kommunerne. Hvis det går smertefrit ved at bruge FESD-standarderne, så overholder man dem i praksis, siger Tom Bøgeskov.

Selv om han godt kan se, at det ville være forretningsmæssigt bekvemt for Fujitsu og andre leverandører af ESDH-systemer til den offentlige sektor at blive testet og kunne fremvise et blåt stempel, fastholder IT- og Telestyrelsen, at det ikke ligger lige for.

? Vi er ikke gearet til sådan en testvirksomhed, siger Tom Bøgeskov.

Alt for usikkert

Lars Frelle-Petersen, der 1. marts slipper FESD-projekt-tøjlerne, siger at det også er alt for usikkert, hvad sådan en certificeringsordning skulle indeholde.

? Bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning har sagt nej til en certificeringsordning efter indstilling fra FESD-styregruppen. Der kommer ikke en ordning med den type teknisk certificering, med mindre man da helt ændrer praksis på standardiseringsområdet, siger Lars Frelle-Petersen.

At man i FESD-regi over en bred kam er afvisende over for at indføre en teknisk certificeringsordning hænger blandt andet sammen med, at FESD-projektets udgangspunkt er mere organisatorisk end teknisk.
Blandt andet er der 370 funktionelle krav i kravspecifikationerne til FESD.

? Jeg har svært ved at se, hvordan man kan lave en systemcertificering, der kan håndtere det. Jeg frygter, at det ville blive en blåstempling, der ikke kunne holde vand, siger Tom Bøgeskov fra IT- og Telestyrelsen.

En lille bitte åbning for Fujitsus ønske om certificering ligger måske i Økonomistyrelsen, hvor Annelone Jensen 1. marts bliver chef for det nye FESD-sekretariat.

? Jeg vil ikke på forhånd afvise tanken. Måske er det en problematik, vi skal kigge på. Mere kan jeg ikke sige, før jeg har haft lejlighed til at sætte mig ind i tingene, siger Annelone Jensen, der senest har stået for udrulningen af SLS, Statens Lønsystem.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere