Dansk metode giver håb for museskadede

Folk med ondt i muse-armen kan igen sætte næsen op efter, at museskader kan anerkendes som arbejdsskader. En gruppe forskere fra Esbjerg har udarbejdet en metode, der kan diagnosticere museskader.

En gruppe forskere ved arbejdsmedicinsk klinik på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har udarbejdet en ny metode til at opdage museskader, som hidtil har været svære at afdække.

Ifølge overlæge Jørgen Riis Jepsen er det ikke en genopfindelse af den dybe tallerken, men mere et spørgsmål om at vende den rigtigt. Lægerne skal bruge de værktøjer, de allerede kender - bare på en anden måde.

? Det, vi har gjort, er at forfine og validere allerede eksisterende neurologiske undersøgelsesformer. Hvis man undersøger eksempelvis nedsat muskelkraft og sammenligner de to sider meget detaljeret, vil man kunne finde en forskel i en størrelsesorden af 20 procent, siger han.

Nye toner

Tilbage i august 2004 besluttede Arbejdsskadestyrelsen, at museskader ikke skulle anerkendes som arbejdsskader.

Det skete på baggrund af den omdiskuterede Nudata-undersøgelse, der konkluderer, at museskader er midlertidige, og at de kan undgås ved at ændre arbejdsstilling og ved at arbejde mindre end 20 timer ugentligt med computermus.

Men nye medicinske resultater, heriblandt metoden udviklet i Esbjerg, har gjort, at Arbejdsskadestyrelsen igen finder diskussionen om museskade kontra arbejdsskade frem.

Chefkonsulent Frank Bøgh Madsen mener dog ikke, at der er tale om en kovending. Det handler mere om, at Arbejdsskadestyrelsen løbende vurderer den litteratur, de undersøgelser og resultater, der kommer frem.

Styrelsen har bedt Dansk Arbejds- og Miljømedicinsk Selskab (DASAM) om at stå for opgaven.

- Vi har bedt DASAM lave litteraturgennemgangen. Det handler om at finde frem til, hvilke undersøgelser, der er relevante, siger Frank Bøgh Madsen.

Præcedens

Arbejdsskadestyrelsen har valgt at udskyde afgørelsen i en række sager om anerkendelse af museskader til efter litteraturgennemgangen.

? Afgørelsen i et antal sager blevet udsat til efteråret, når rapporten er færdig. Vi skal holde et møde med Erhvervssygdomsudvalget og vurdere, hvilke af de udsatte sager, der eventuelt skal anerkendes, siger Frank Bøgh Madsen.

Han peger på, at et af problemerne er at fastslå, hvad en museskade reelt er. Han påpeger, at det handler om at fastlægge sammenhænge mellem påvirkninger i arbejdet og hvilke sygdomme, der anmeldes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere