Københavnsk hastværk skabte løn-kaos

Erfarne leverandører undlod at byde på lønsystemet i Københavns Kommune, fordi kommunen havde afsat urealistisk kort tid til at løse opgaven. De venter nu i kulissen på det næste udbud, efter at uprøvede Accenture knækkede nakken.

En graviditet tager ni måneder - uanset hvor mange mand man sætter på opgaven, siger man i Norge.

- Og når man skal barsle med noget så kompliceret som et offentligt lønsystem, tager det snarere så længe som en elefant, nemlig to år, at få en ny i vej. Ikke de fire en halv måned, som Københavns Kommune havde afsat til at få indkørt et nyt lønsystem, siger Svein F. Gullaksen.

Han er administrerende direktør for den norske softwarekoncern Bluegarden, der er udsprunget af Posten Norge og vokset til en førende leverandør af løn- og personalesystemer.

Trak sig fra banen
Både Bluegarden og de danske selskaber Silkeborg Datacentral og Multidata var på banen, da Københavns Kommune i 2003 ønskede at udskifte lønsystemet fra KMD ud og ved samme lejlighed outsource hele molevitten.

Men de trak sig fra processen, fordi den tid, der var afsat til konverteringen, var alt for kort.

- Derfor fik man kun ét bud udefra, nemlig fra Accenture, der aldrig havde prøvet at løse sådan en opgave før. Ingen andre ville binde an med opgaven, siger Svein F. Gullaksen.

Både Bluegarden, Silkeborg Datacentral og Multidata står nu klar igen, men alle understreger, at de ikke vil byde på opgaven, hvis betingelserne igen er urealistiske.

Mogens Jespersen, administrerende direktør for Silkeborg Datacentral, hvis lønsystemer kører i de fleste amter samt i Hjørring og Silkeborg Kommune siger:

Ville ikke løbe risikoen
- Vi holdt os tilbage sidst, fordi tidsfristerne fra kontraktindgåelse til produktionsstart var for korte, og vi ville ikke løbe risikoen for ikke at kunne nå at lave en implementering i topkvalitet. Vi har trods alt erfaring fra mange tilsvarende konverteringsforløb og ved, at selv med et fungerende system kræver det en vis periode. Så netop tidsfrister er noget af det, vi vil se meget nøje på i vurderingen af betingelserne i et kommende udbud. Men vi vil uden tvivl byde ind på at blive prækvalificeret, hvis vi får muligheden for det. Hvorvidt vi vil aflevere tilbud afhænger af kravspecifikationen og betingelserne.

En tilsvarende melding kommer fra Bluegarden.

- Ja, vi kommer til at byde næste gang. Men naturligvis under forudsætning af, at tidsrummet og de ydre rammer er sådan, at det er muligt at gennemføre i praksis, siger Svein F. Gullaksen.

Hos Multidata, der også trak sig sidst og nu forholder sig afventende, fremhæver produktdirektør Michael Spanggaard Møller risikoelementet.

- Vi har meget stor respekt for den opgave. Det er nemt at pege fingre af Accenture lige nu i denne ulykkelige situation, der er skidt for både dem, Københavns Kommune og branchen, men opgaven vil være svær og kompliceret for alle at løse. Det er ikke en opgave, hvor vi på forhånd siger, Yes!, nu skal vi ind og score kassen. Der skal en rigtig dygtig leverandør til at tjene penge, hvis Københavns Kommune også skal have besparelser ud af det. Og vi har ingen interesse i at gå ind og risikere hele vores brand på sådan en sag

Mange problematiske forhold
Ud over tidshorisonten nævner Michael Spanggaard Møller en række andre problematisk forhold ved opgaven. Organiseringen, overenskomstforhold for medarbejdere, følsomheden i det og - ikke mindst - at det var en Big Bang-opgave.

- Det er noget af det værste, man kan gøre med meget store lønsystemer. For det er jo sjældent der kun er en fejl. Typisk dupliceres en fejl mange gange, så du kan komme ud i, at selv om problemerne er banale, kan det at rette fejlene op være en tung proces. Ydermere var det ikke kun et Big Bang på en ny kunde-leverandør relation, men også på et nyt system med Oracle på lønsiden, siger han.

Endnu en stor dansk spiller indenfor offentlige lønsystemer, CSC, der har udviklet SLS, Statens Lønsystem forholder sig ligeledes afventende.

CSC følger sagen
Herfra siger kommunikationschef Line Ørskov, at København er en interessant kunde, og CSC følger sagen med stor interesse.

Svein F. Gullaksen fortæller, at Bluegarden tilrådede Københavns Kommune at beholde KMD's lønberegner.

- Vi gav ikke bud på skift af lønsystemet, men kun på outsourcing-delen. På grund af den korte tidsramme anbefalede vi København at fortsætte med KMD's system i hvert fald to år, indtil man havde et alternativ på plads. At lønberegneren er gammel er ikke i sig selv et problem. Det samme ser man i netbankerne, hvor systemerne i bunden til konto- og kundeberegninger også er 25-30 år gamle, men fungerer fint sammen med den moderne verden, man bygger rundt om dem.

Fra leverandørhold beklager man det københavns kaos - ikke mindst fordi det kan have den negative effekt, at andre skræmmes fra at outsource opgaver.

Sandsynligvis vil flere af de potentielle leverandører gå sammen i konsortier.

Således indgik Multidata og norske Bluegarden sidste år et strategisk samarbejde, så et fælles bud vil ikke være fremmed. Beslutningen er dog ikke truffet endnu, siger begge parter.

I et sådant samarbejde kunne Silkeborg Datacentral også deltage, selv om de i stigende omfang samarbejder med Visma om BPO-opgaver.

Systemlandskabet tegner sig således:

 • KMD introducerede i 1970?erne Kommunernes Løn- og Personaleadministration, KLP. I 2001 lancerede KMD Opus, et SAP-baseret standardsystem, som bygges oven på KLP, og som nu er leveret til næsten alle danske kommuner. Udviklingen har taget flere år og kostet i størrelsesordenen 150 millioner kroner, men er endnu ikke afsluttet i og med, at eksempelvis lønberegneren ikke er i drift.

 • Silkeborg Data har været på markedet siden 1970?erne med sit proprietære lønsystem, som amterne er kernekunder til. Fik Silkeborg og Hjørring kommuner som kunder, begge efter udbudsforretninger, i 2003. Er i gang med at markedsføre sig overfor kommunerne og har iværksat et samarbejde med Visma, så parterne sammen kan levere en pakkeløsning med både lønsystem og drift af lønadministrationen. Virksomheden er en del af Jyske Bank-koncernen.

 • Multidata har investeret tre år og omkring 50 millioner kroner i et helt nyt lønsystem til Kirkeministeriet, baseret på Folkekirkens Lønservice. Systemet, der holder styr på lønninger til omkring 100.000 kirkefunktionærer, er en ASP-løsning baseret på IBM?s Websphere-arkitektur. Det blev implementeret sidste år. Multidata har ingen erfaringer med kommunale kunder.

 • Bluegarden, Norges største leverandør af lønsystemer, har over 1500 kunder i både den offentlige og private sektor, eksempelvis en stor del af hospitalerne og skolerne i Norge. I Danmark har Bluegarden ingen offentlige kunder men eksempelvis Sonofon og Dagrofa. Bluegarden Lønn og Personal systemet bygger på videnbaseret og sagsorienteres sagsbehandling og tilbydes enten som ASP eller lokal løsning.

 • CSC/Økonomistyrelsen står i skøn samdrægtighed bag Statens Løn System, SLS, der en modernisering af det gamle lønsystem SCL. Økonomistyrelsen ejer systemet, som CSC har udviklet. Det er egenudviklet, i og med at det statslige lønområde blev anset for for kompliceret til at kunne rummes i et standardsystem. Det tog 13 år og 428 millioner kroner, før det - stærkt forsinket og med efterfølgende driftsforstyrrelser - var færdigimplementeret i 2004.

 • Accenture vandt i 2003 ordren på Københavns Kommunes lønsystem - både driften og et nyt system. Det er baseret på en Oracle-platform, og Accenture havde under et år til at få det klart til at kunne håndtere komplekse kommunale overenskomstforhold. Det lykkedes ikke. Mange fik forkerte lønsedler, hvilket førte til en dom til kommunen for overenskomstbrud, og Accenture slås stadig med at rette fejle
 • Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Fiftytwo A/S
  Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

  Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

  09. december 2020 | Læs mere


  Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

  Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

  10. december 2020 | Læs mere


  Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

  Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

  11. december 2020 | Læs mere


  Premium
  Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
  Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
  Computerworld
  Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
  Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
  CIO
  Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
  The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
  Job & Karriere
  Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
  Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
  White paper
  Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
  De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.