Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Computerworld)

Topfolk vælter ud af Apple: Siger farvel og tak i stor stil

Topfolk vælter ud af Apple i en hastighed, som selskabet ikke har set før. Siden sommer har selskabet sagt farvel til 11 topchefer, som har været i selskabet i mange år.

Topfolk med ansvar for væsentlige områder tager for tiden deres gode tøj og smutter fra Apple i et omfang, som selskabet ikke har set tidligere.

Apple er ellers kendt for at være dygtig til at sikre stabilitet i de højeste geleder i selskabet.

Men siden sommer har Apple mistet 11 af sine vigtige, højtplacerede topchefer. Normalt ligger udskiftningsraten på et par stykker om året.

Ifølge Bloomberg har de fleste af de pågældende topfolk haft titel af vice president, som jo er rangeret lige under senior vice president, som er rangeret lige under topchef Tim Cook.

Mens senior vice president-rollerne er i vid udstrækning er strategiske og finansielle, har man som vice president ansvaret for den daglige drift af mange vigtige områder - og er altså afgørende for virksomhedens virke og fremmarch.

Ifølge Bloomberg har Apple siden sommer sagt farvel til vice presidenterne for områder som:

- Industriel design.

- Online store.

- Informations-systemer.

- Cloud-forretningen.

- Privacy.

- Salg i vækstmarkedet [‘emergin markets’].

- Abonnement-services.

- Indkøb.

- Visse områder under hardware- og software-udvikling.

Omdistribuerer ansvar

Det er uklart, om de 11 topchefer har forladt selskabet frivilligt eller om de er blevet fyret.

Bloomberg skriver, at Apple i samme periode har ansat et par nye topchefer, men at den massive afgang af vp’er samtidig har fået selskabet til at ‘omdistribuere ansvar og forfremme interne folk,” som det hedder.

I hvert fald når afgangen for chef for industriel design Evans Hankey, har Apple imidlertid ikke haft nogen oplagt afløser klar.

Her er ansvaret istedet overgået til COO Jeff Williams, som de enkelte medlemmer af design-teamet nu skal afrapportere til.

Ifølge Bloomberg er de fleste af de afgående VP’er Apple-veteraner, som har været i selskabet i 15 år eller mere. Og der kan meget vel være meget mere på vej.

Bloomberg peger nemlig på, at 10 af selskabets 12 senior vice presidents er ved at nå pensionsalderen. Seks af de 12 har været i selskabet i mere end 20 år.

“Apples opbygning er i sig selv en kilde til stress. For selskabet er organiseret funktionelt, hvilket betyder, at alle teams bidrager til alle de store produkter,” skriver avisen.

Det betyder, at en vice president for hardware-udvikling har medansvar for iPhone, Apple Watch, iPad, Mac og AirPods, mens en vice presiden for software-udvikling eksempelvis har ansvar for teams, der arbejder på iOS, macOS, watchOS og tvOS.

“Organiseringen gav mening i gamle dage, men har nu ført til forsinkelser, ressource-mangel og øget udviklings-kompleksitet,” skriver Bloomberg.

Fordelen er til gengæld, at strukturen gør det muligt for Apple at anvende de bedste hjerner til alle produkter.