Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Datatilsynet)

Danske DPO’er skal undersøges som led i internationalt fremstød

En koordineret europæisk undersøgelse af rollen som data protection officer (DPO) er sat i gang. 26 myndigheder deltager - herunder det danske datatilsyn.

Rollen som DPO skal undersøges.

Det Europæiske Databeskyttelsesråd EDPB påbegynder en koordineret indsats på området.

I løbet af 2023 vil 26 databeskyttelsesmyndigheder inklusive EDPB og det danske datatilsyn deltage i undersøgelsen af udpegelse og håndhævelse af stillingen som DPO.

Det meddeler EDPB i en meddelelse.

"Som formidlere mellem databeskyttelsesmyndigheder, enkeltpersoner og en organisations forretningsenheder har databeskyttelsesansvarlige en væsentlig rolle i at bidrage til overholdelse af databeskyttelseslovgivningen og fremme effektiv beskyttelse af registreredes rettigheder," skriver EDPB.

For at undersøge, om DPO'er har den position i deres organisationer, der kræves i henhold til GDPR, samt om de har de ressourcer, der er nødvendige for at udføre deres opgaver, vil deltagende databeskyttelsesmyndigheder implementere Coordinated Enforcement Framework (CEF) – som er EDPB’s såkaldte koordinerede håndhævelsesramme – på nationalt plan på en følgende måde:

  • DPO'er vil få tilsendt spørgeskemaer for at hjælpe med at finde fakta eller spørgeskemaer for at identificere, om en formel undersøgelse er berettiget.

  • Påbegyndelse af en formel undersøgelse.

  • Opfølgning på igangværende formelle undersøgelser.
Resultaterne vil blive analyseret, og de 26 databeskyttelsesmyndigheder vil derefter træffe beslutninger om muligheder for flere nationale foranstaltninger fra myndighederne.

Resultaterne vil også blive aggregeret, for at skabe dybere indsigt i emnet og give mulighed for opfølgning på EU-niveau.

EDPB vil offentliggøre en rapport om resultatet af denne analyse, når aktionerne er afsluttet.

EDPB offentliggør i den nærmeste fremtid flere detaljer om, hvordan tilsynet vil tilrettelægge sin undersøgelse.