Artikel top billede

Prøvekørt: Med Concept Luna kan du en dag flå din bærbare fra hinanden uden bruge af værktøj - og opgradere eller reparere selv

Med Concept Luna vil storproducenten Dell Technologies vise en anden vej. En vej hvor hovedparten af komponenterne kan udskiftes af dig ved bare at klikke dig igennem delene. Vi har prøvet maskinen.

Elektronikskrald er et voksende problem. For kombinationen af moden og vores hungren efter bedre, større og mere gør at især telefoner og bærbare computere forventes at holde i et par år - hvorefter de og deres værdifulde og ofte ikke særlige miljøvenlige komponenter kasseres.

Og selv hvis vi ønskede at holde fast i produktet, så gør den teknologiske udvikling at ting forældes i takt med at nye sikkerhedsstandarder eller ny wifi rulles ud.

De store producenter er klar over problemet. Men samtidig har producenterne de sidste 10 år gjort det næsten fuldstændigt umuligt at opgradere eller udskifte komponenter hvis de går i stykker eller forældes - blandt andet ved at lime komponenterne sammen.

Dell Technologies har en anden løsning klar

Med Concept Luna vil storproducenten Dell Technologies derfor vise en anden vej. En vej hvor hovedparten af komponenterne kan udskiftes af dig ved bare at klikke dig igennem delene.

Både så du på sigt kan opgradere dem, men også hvis komponenterne går i stykker. Og med den ekstra bonus, at når din bærbare engang skal kassere så kan sorteringen ske bedre og nemmere. Samtidig lover Dell, at flere af innovationerne fra Concept Luna vil finde deres vej i selskabets kommende bærbare.

Dell har kun en håndfuld af de fuldt funktionsdygtige Luna-byggesæt i hele verden. Men i forrige uge var en af dem forbi Computerworlds redaktion til en session.

Nedenfor kan du klik for klik se hvordan en mere bæredygtig og opgraderbar bærbar ser ud.

Som udgangspunkt ligner Luna en af Dells normale tynde og lette bærbare i XPS-serien. Og det er også meningen, for selvom Luna ikke nogensinde kommer i handlen er der flere af koncepterne som allerede er ude eller på vej. Lidt ligesom med konceptbiler, hvor elementerne sniger sig ind i fremtidige modeller.

For Luna gælder det blandt andet materialevalget hvor der er anvendt genbrugt aluminium i både Luna og i de nye Dell Latitude 9440-modeller.

Næste step er ifølge Dell det smarte klik-system, som gør at maskinen kan skilles ad..

Det kommer ifølge Dell i nogle af 2024-modellerne. Og gør at det ikke længere tager tre timer for en teknikker, men blot fem til ti minutter for en normal bruger.

Og det hele starter med et lille hul i siden:

For i stedet for en port gemmer hullet i siden på den udløser, som starter adskillelsesprocessen. Lidt som når du skal trykke SIM-kort holderen ud af siden på en iPhone.

Med et tryk på den skjulte kontakt kan det første stykke plastik over keyboardet lempes op:

Med keyboardet oppe kan du trække i keyboardet nedad og dermed klikke det ud af dets holder. Dell påstår at de har reduceret mængden af skruer med 90 procent i forhold til en Dell Latitude. Det skal nok passe, for vi talte i alt syv skruer i hele maskinen.

Ved at trække keyboardet ned, kan det let løftes op og give adgang til resten af maskinen:

Maskinens komponenter er alle markedet med en QR-kode, så det er nemt at bestille reservedele. De har desuden et selvstændigt kredsløb, som fortæller om eventuelle fejl, så en it-afdelingen præventivt ville kunne skifte delene hos en bruger.

Typiske fejl er i øvrigt slidte batterier og blæsere. Men med Concept Luna kan begge dele nemt klikkes ud og skiftes. Måske endda på sigt til bedre udgaver hvis Dell for alvor for rullet deres Lego-lignende system ud.

Her er det systemets blæser der klikkes ud. Bemærk at batteriet også er nemt at løfte op, når keyboardet er taget op:

Nedenfor er det en af systemets to højtalere, som også nemt klikkes ud efter at keyboardet er løftet væk:

Selve motherboardet er speciallavet til Luna i samarbejde med blandt andet Intel for at kunne skabe noget, som er småt og let at flytte. Et hurtigt besøg i kontrolpanelet viser derfor også bare modelkode ”0000” for Intel-processoren.

Motherboardet klikkes også let ud af maskinen:

Selv skærmen, som normalt er limet godt og grundigt fast, klikkes nemt ud af Concept Luna. Heller ikke her er der skruer eller lim:

Med skærmen ude er hele maskinen nu skilt ad og kan genbruges eller opgraderes. Kun på selve kabinettet kan du ane nogle af de syv skruer, som blev nævnt under demoen.

Som gammel pc-bygger er der dog en test endnu efter vi succesfuldt samler enheden igen med klik-systemet: Vil den nu også starte op igen?

Heldigvis var pc-bygger-guderne med os den dag, også efter lige at have tænkt sig om vågner Concept Luna til live igen:

Dell Technologies understreger flere gange undervejs, at der kun tale om et koncept, der skal vise hvordan en bærbar kan tænkes mere bæredygtig i både produktion og i drift. Vi vil derfor ikke se en 1 til 1 model på markedet lige her og nu.

Men selve kliksystemet skulle som sagt dukke op i udvalgte modeller allerede fra 2024. Selve Concept Luna ser og virker dog allerede klar nu.