Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nvdia bygger AI-supercomputer i Israel / Amerikansk advokat brugte Chat GPT - risikerer at blive fyret / KMD skal bidrage til et digitalt indre marked i EU

Nvdia bygger AI-supercomputer i Israel. Advokat brugte Chat GPT og risikerer nu at blive fyret. KMD skal bidrage til et digitalt indre marked i EU. Kina sletter 1,4 millioner opslag på sociale medier og nøgleperson hos Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris.

Godmorgen derude og velkommen til morgenbriefingen fra Computerworld.

Vi er tilbage efter en forlænget weekend, og det er mig, Thomas Møgelbjerg, der får fornøjelsen af at servere morgenfriske nyheder til jer i dag og resten af ugen.

God læselyst.

Nvdia bygger AI-supercomputer i Israel

Nvidia er i fuld gang med at bygge Israels mest kraftfulde AI-supercomputer.

Den amerikanske chipvirksomhed siger ifølge Reuters, at det cloud-baserede system vil koste hundredvis af millioner af dollar og være delvist operationelt ved udgangen af 2023.

Systemet, kaldet Israel-1, forventes at levere en ydeevne på op til otte exaflops og dermed blive en af verdens hurtigste AI-supercomputere. En exaflop har evnen til at udføre 1 kvintillion - eller 1.000.000.000.000.000.000 - beregninger i sekundet.

Ifølge Gilad Shainer, senior vicepræsident hos Nvidia, er AI den vigtigste teknologi i vores levetid, og for at udvikle AI og generative AI-applikationer er der behov for store grafikbehandlingsenheder (GPU'er).

Nvidia arbejder med 800 startups i Israel og titusindvis af softwareingeniører.

Amerikansk advokat brugte Chat GPT - risikerer at blive fyret

Vi bliver udenfor Danmark lidt endnu.

En advokat fra New York har erkendt, at han brugte Chat GPT til at fremlægge ’fakta’ i en sag, der handler om en person, som har lagt sag an mod et amerikansk flyselskab, efter personen hævder at været kommet til skade under en flyvning.

I et ti sider langt brev henviste advokaten til seks tidligere kendelser i lignende sager, men et nærmere eftersyn viser, at Chat GPT opdigtede alle disse sager.

Advokaten siger til sit forsvar, at han spurgte Chat GPT, om sagerne er ægte, og da chatbotten svarede, at oplysningerne var taget fra databaserne Westlaw og Lexisnexis, valgte advokaten at medtage dem i brevet.

Advokaten risikerer nu at miste sin licens. Det skriver The New York Times.

KMD skal bidrage til et digitalt indre marked i EU

Og så tilbage til vores egen andedam. Gennem mange år har KMD specialiseret sig i at levere data til Danmarks arkiver, og nu skal den viden og ekspertise videreføres til EU.

Det sker som led i EU’s ’eArchiving’-initiativ, som har til formål at skabe et digitalt indre marked for digital registrering.

Rigsarkivet i Danmark har sammen med flere nationale arkiver, forskningsinstitutioner og kommercielle partnere i årevis arbejdet på europæisk plan for at skabe fælles specifikationer og værktøjer for at sikre en effektiv digital fremtidssikker arkivering. Det er dette samarbejde, KMD nu bliver en del af.

Konkret vil KMD være med til at udvikle et testframework og værktøjer, der skal sikre, at arkiverne trygt kan modtage og bevare valide digitale data.

Kina sletter 1,4 millioner opslag på sociale medier

Kinas cyberadministration har annoncereret, at den efter en bred ’korrektions-kampagne’ har lukket 67.000 konti på sociale medier og slettet 1,4 millioner opslag.

Kampagnen har til formål at lukke ’selv-publicerede medier’, der er nyheder og medier udgivet af personer eller enheder, der ikke er kontrolleret eller godkendt af regeringen i Kina.

De berørte konti og opslag var bl.a. at finde på de kinesiske sociale medier Wechat, Douyin (Kinas version af Tiktok) og Weibo.

Ifølge Kinas cyberadministration er 8.000 af konti blevet suspenderet for "spredning af falske nyheder, rygter og ondsindet information". Yderligere 930.000 konti skal ikke lukkes, men straffes ved for eksempel at få følgere fjernet eller økonomiske indtægter trukket tilbage.

Det skriver Reuters.

Universal Robots modtager prestigefyldt robotpris

For anden gang inden for fem år er en nøgleperson hos Universal Robots blevet tildelt robotprisen Joseph F. Engelberger Robotics Award, der af flere beskrives som robotternes Nobelpris.

Det er Roberta Nelson Shea, Global Technical Compliance Officer i den fynske robotvirksomhed, der fredag modtog prisen ved Automate Show i Detroit.

Hun vinder i kategorien anvendelse, der anerkender personer eller organisationer, der har ydet et væsentligt bidrag til udviklingen af robotteknologi og dens praktiske anvendelse. Roberta Nelson Shea vinder prisen for sit arbejde med robotsikkerhed i hele verden.

Dermed går hun i fodsporene på Universal Robots medstifter Esben Østergaard, der i 2018 modtog Engelberger-prisen i kategorien teknologi.