Artikel top billede

(Foto: Threads)

Twitter-rivalen ’Threads’ stormer frem: Får halvanden millioner nye brugere i timen

Marks Zuckerbergs udfordrer til det sociale nyhedsmedie Twitter stormer frem - men flere spørgsmål om Threads håndtering af data rejses.

En ny kamp udspiller sig mellem tech-tenorerne Elon Musk og Marz Zuckerberg.

Efter at have udfordret hinanden til en såkaldt ’cage-fight’, dyster de to tech-magnater direkte mod hinanden, efter at Mark Zuckerbergs Meta lancerede sin direkte Twitter-konkurrent, Threads.

Tjenesten nyder godt af, at være knyttet til Metas vidt udbredte sociale medie, Instagram, som benyttes til at logge ind.

Startskuddet på den nye udfordrer indenfor sociale nyhedstjenester, lød natten til torsdag 6. juli klokken 01.00, hvor de første brugere væltede ind.

I de første stunder meldte halvanden million nye brugere sig til tjenesten hver time.

Godt syv timer efter lanceringen er vi oppe på mere end 10 millioner aktive brugere, noterer Instagram-chef Adam Mosseri i et ’thread’.

Ifølge Statista havde Twitter ved udgangen af 2022 i alt 368 millioner brugere.

Hvad er Threads?

Metas Threads er en direkte udfordrer til Twitter, hvor kortfattede opslag på op til 500 tegn samt fotos og korte videoer (op til fem minutter) kan deles.

App’en minder på flere måder om Twitters minimalistiske interface, hvor der er skruet op for minimalismen og enkelheden.

Ifølge et interview med Adam Mosseri hos The Verge sigter tjenesten efter at være arnested for den ’offentlige konversation’, en mission der flugter med Twitters egen.

Han noterer dog, i en slet skjult bredside mod Twitter, at man vil styre udenom den volatilitet og uforudsigelighed, der præger Twitter siden Musk købte og overtog tjenesten i oktober 2022.

Thread er bygget ovenpå den samme decentraliserede protokol, som den open-source sociale nyhedstjenesten Mastodon.

Omfattende datahøst

Threads er dog stærkt knyttet til Metas Instagram, hvorfor koncernens hang til omfattende indsamling af brugerdata skinner igennem.

Threads vil blandt andet indsamle brugernes Instagram-data, som helbredsoplysninger, placering, søgehistorik samt andre følsomme data til den nye tjeneste, lyder det.

Den nye tjeneste er allerede inden udgivelsen blevet hindret en europæisk debut af blandt andet det irske datatilsyn, Data Protection Commission (DPC), for potentielle brud på GDPR-forordningen.

Threads planer om en eventuel europæisk debut er ikke offentliggjort.

Samtidig er Threads så tæt knyttet til Instagram, at brugeres indhold ikke adskilles fra Instagram, hvilket afspejles i app’en hvis man ønsker at slette den igen.

Her fremgår det, at brugere kan slette selvstændige opslag, men at slette ens fulde Threads-profil og tilknyttede data kræver, at man samtidig sletter ens Instagram-konto.