Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Lenovo trodser odds med en tablet, der kan anbefales

Lenovo nyeste tablet byder på masser af muligheder, mens der styrer nogenlunde udenom ulemperne ved Android-styresystemet.

Selvom Apple er førende når det gælder tablets med sine iPads, finder man den helt store diversitet af størrelser, priser og muligheder i Android-verdenen.

Et spændende bud på en stortablet til en rimelig pris finder man hos Lenovo, som med Lenovo Tab P12 byder på masser af skærmareal og muligheder til en pris som debuterer ved bare 3.299 kroner – det samme som Apples allermest skrabede iPad-model (9. gen fra 2021).

Lenovo har dog den samme udfordring, som andre Android-baserede tablets med et økosystem, som ikke rigtig er optimeret til det store lærred. Men den udfordring forcerer Lenovo via flere snedige løsninger.

Det store lærred

Lenovo P12 Tab minder på mange måder om selskabets sidste stortablet, storebror P12 Pro, men disker her op med en lidt større skærm på hele 12,7 tommer.

Det store lærred giver dog lidt vægtforøgelse, hvilket ender med en kampvægt på 610 gram.

Denne fordobles endda, når man ekviperer enheden med det tilhørende cover med indbygget støtteben og den skræddersyede tastatur/touchpad-dock (til 999 kroner).

Herligheden virker glimrende skruet sammen, med en konservativ, men alligevel nydelig konstruktion i både metal og plast. Man kan på ingen måder se, at her er tale om en prisvenlig tablet.

Eneste lille undladelsessynd jeg bemærker ved enheden, er, at der ikke er noget stik til headset eller højttalere.

Med i pakken får man til gengæld en velfungerende digitizer pen og en 20 watts USB-C oplader, som dog har en rimelig stor opgave i at lade det 10.200 mAh store batteri op. Til gengæld kan pennen lades op via USB – et fint alternativ i forhold til indviklede trådløse løsninger. Denne kan i øvrigt gemmes af vejen i en dedikeret sliske i coveret.

Selve sikkerheden klares igennem enten ansigtsgenkendelse eller power-knappen med indbygget fingeraftrykslæser. Førstnævnte arbejder hurtigst, men er ikke nær så sikker.

Flotte sager

Tabletten primære appel er den 12,7 tommer store skærm i 16:10 format, som med sin 3K-opløsning, får alt til at stå flot og skarpt.

Modsat (noget) dyrere tablets finder man ikke nogen OLED-teknologi her, men den mere prisvenlige og enklere IPS-teknologi.

Farverne og kontrasten er ikke nær så dybe, som med dyrere skærme, men det er nu ikke værst. Skærmen opdaterer samtidig kun med 60 Hz, hvilket kan få tingene til at hakke en anelse.

Mindre imponerende er derimod højttalerne, som ellers kommer i et firedobbelt setup som er signeret af lydspecialisterne JBL. Lydmæssigt leveres en tynd omgang, hvor bassen lyder af pap - selv ved de lavere lydtryk.

Beskedent maskineri

Efter at have testet en stribe af kraftfulde Android-tablets fra både OnePlus, Google og Samsung kommer man ned på jorden igen med Lenovos Tab 12.

Her leveres kræfterne af en Mediatek Dimensity 7050 octa-core processor, som i grundmodellen blot får fire gigabyte ram og 128 gigabyte lager at arbejde med, når dine apps og Android 13 skal drives frem. Den testede model har dog dobbelt op på begge parametre.

I benchmarks leverer processoren omkring en tredjedel mindre end hvad konkurrenterne præsterer, hvilket vil give mindre overskud til at få det bedste frem i spil og lignende krævende apps.

I kontorprogrammer eller almen surfen på nettet eller i apps, bemærkes det dog ikke, at her er færre hestekræfter.

Selvom der ikke enormt mange kræfter ombord, er driftstiden ikke over normen for en Android-tablet. Det bliver til en syv-otte timers film eller lignende og mindre, når der bestilles noget på enheden.

Android-forbandelsen

Lenovo Tab 12 er født med nyeste Android 13, men er belagt med Lenovos egen fortolkning af styresystemet.

Selve interfacet er relativt enkelt og ligetil, mens det alligevel formår at tilbyde visse tilpasninger til at udnytte det store lærred.

Det grundlæggende problem med, at Android-apps oftest ikke er optimeret eller endda kan udfylde hele skærmen lever dog også videre i denne Android-tablet. Lenovo lægger dog baggrundsbilledet ind bag de apps, som ikke forstår, at de afvikles på en tablet og ikke en mobiltelefon.

Man kan dog ikke have flere vinduer af samme app, eksempelvis Chrome eller Gmail, kørende samtidigt. En sejlivet ulempe ved at anvende et mobilt styresystem i en tablet. Styresystemet er heller ikke god til at håndtere flere browser-vinduer på en gang med skriftstørrelser der varierer fra det store til det gnidrede, alt efter hvor meget plads man tildeler hver app.

Lenovo har dog mere held med at gøre styresystemet anvendeligt med det tilhørende tastatur/touchpad-cover.

Selv tastaturet lever op til Lenovos ry for glimrende tastaturer, mens touchfladen er af en brugbar størrelse. Samtidig har Lenovo spækket tastaturet med funktionsknapper og touchpad’en med nyttige swype-kombinationer til at betjene maskinen med.

Prisvenligt alternativ

Lenovo Tab 12 er som de øvrige Android-tablets på markedet plaget af, at Android ikke er synderligt optimeret til det store lærred.

Alligevel formår Lenovo at gøre Tab P12 ved at tilbyde et væld af andre kvaliteter, som gør enheden til en brugbar kompagnon på farten.

Oplevelsen er gennemgående præget af at være god nok, så længe man kan leve med Android-systemets begrænsninger. Skærmen og tilbehøret er godt mens ydelsen er god nok.

Når det hele samtidig serveres i et prisleje, som underbyder tilsvarende alternativer, ender det med at blive en af de mest anbefalelsesværdige Android-tablets man kan købe.


Loading ikon