Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Sex, kaos og netværksproblemer: Førerløsebiler er sluppet løs i San Francisco, og det er ikke gået helt efter planen

I San Francisco har man netop sluppet førerløse biler løs i byens berømte gader, og det er ikke gået helt efter planen.

Gennem snart et årti har folk forudsagt, at de førerløse biler vil overtage verden.

Selvom verdensherredømmet næppe kommer lige med det samme, tyder meget på, at vi nærmer os et mindre gennembrud.

For nylig tillod San Francisco således, at selskaber uden restriktioner kan lade deres førerløse biler løs i byens stejle og berømte gader.

Den mulighed har blandt andet fået Cruise, der ejes af den amerikanske bilgigant General Motors, og Waymo, der ejes af Googles moderselskab Alphabet, til at lancere deres tjenester i San Francisco.

Det menes, at de to tjenester allerede nu tilsammen har omkring 600 førerløse biler i byen.

Dog er det ikke gået helt efter planen i første omgang.

Den amerikanske tv-station CBS' regionale station i San Francisco-området, CBS Bay Area, kunne således i den forgangne weekend berette om trafikkaos flere steder i byen, da omkring 10 førerløse biler fra Cruise synkront stoppede på to smalle gader nær North Beach, hvor der blev afholdt en musikfestival.

Undskyld

Selskabet forklarede dagen efter i en pressemeddelelse, at bilernes problemer skyldtes netværksproblemer forårsaget af musikfestivalen.

"På grund af en større begivenhed havde vi problemer med vores trådløse forbindelser, hvilket førte til forsinkelser i kommunikationen med bilerne," lød det i en meddelelse fra Cruise.

"Vi er i gang med at undersøge en løsning for at forhindre gentagelse, og vi undskylder over for alle, der blev ramt af det," tilføjede selskabet.

Denne type situationer kan eksempelvis skabe problemer for redningskøretøjer. På det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter, har en bruger lagt en video op, der viser en førerløs bil, som blokerer vejen for en brandbil.

Ifølge CBS Bay Area overvejer Cruise at etablere deres eget mobilnetværkssystem for at forhindre gentagelser.

Bag duggede ruder

Derudover tyder det på, at førerløse biler også af og til kan observeres med dukkede ruder. For ifølge mediet bruges de også formål, som de ikke oprindeligt var beregnet til.

Lokalmediet The San Francisco Standard beretter således, at folk også dyrker sex i bilerne, selvom bilerne er udstyret med både udvendige og indvendige kameraer.

Mediet har talt med fire forskellige anonyme kilder, der oplyser, at de har haft sex i bilerne.

"Der sidder ikke nogen i bilerne og fortæller dig, at det må du ikke. Du når til et punkt, hvor du føler dig mere komfortabel i bilerne, og hvis du er i selskab med nogen, eksempelvis en mere seriøs partner, så kan det hurtigt eskalere til andre aktiviteter," siger en mand i 30'erne til mediet.

Sådan er reglerne

Ifølge mediet er reglerne for, hvad du kan gøre i de førerløse biler fra Cruise og Waymo stort set identiske med dem, du vil finde i en traditionel taxa.

Du må således ikke drikke alkohol eller ryge i bilerne, men du må gerne spise, hvis du ikke sviner eller efterlader affald. Hvis der er behov for rengøring eller oprydning, forbeholder selskabet sig retten til at sende dig en regning. Derudover har de to selskaber også regler om, at du ikke må udvise en adfærd, der kan gøre andre mennesker ukomfortable.

Cruise oplyser til The San Francisco Standard, at selskabet optager videoer af, hvad der sker i bilen, og at selskabet kan gennemse optagelserne, hvis der opstår en hændelse undervejs på turen. Selskabet oplyser også, at de arbejder på at integrere sensorfunktioner, der kan identificere visse former for uønsket adfærd.

En talsperson fra Waymo fortæller ligeledes, at selskabet har et team, der kan gennemse optagelser, hvis der opstår bekymringer vedrørende renlighed, sikkerhed eller glemte ejendele."