Artikel top billede

Hjemmearbejde har skabt frygt i it-mekka: Nu ligner byen en zombie-apokalypse, lyder det fra Elon Musk

San Francisco har i mange året været tech-verdens epicenter, men nu frygter mange et regulært doom-loop. Diskussionen har taget fart efter, at en højprofileret Silicon Valley-profil før påsken blev knivdræbt i byen.

Iværksættere og succesrige it-folk fylder tilsyneladende mindre og mindre på gaden i San Francisco.

Det skyldes, mener mange, at pandemien har fået stadig flere af byens mange it-virksomheder til at gøre brug af hjemmearbejde.

Samtidig er gaderne nu i endnu højere grad blevet overtaget hjemløse og narkomaner, lyder kritikken.

Kritikken er især er taget til efter, at Silicon Valley-profilen Bob Lee, som tidligere har været CTO for Twitter-stifteren Jack Dorseys fintechselskab Square, blev knivdræbt i San Francisco før påske.

Supermarkedskæde lukker butik

For nylig meddelte supermarkedskæden Whole Foods, der er ejet af Amazon, desuden at den efter blot et år lukker ind af sine butikker i det centrale San Francisco med den begrundelse, at det er usikkert for de ansatte.

“For at sikre sikkerheden for de ansatte har vi taget den svære beslutning i en periode at lukke vores butik i Trinity,” lyder det fra supermarkedskæden.

Elon Musk, der som bekendt ejer Twitter som har sit hovedkvarter på hovedfærdselsåren Market Street i San Francisco, har på Twitter sammenlignet situationen på gaderne i San Francisco med scenerne i en zombie-film.

“Det centrale San Francisco ligner en zombie-apokalypse. Folk, der ikke har været der, har ingen ide om, hvordan det er,” skrev han.

I andre tweets har han beskrevet, hvordan han dagligt på sin vej til arbejde i Twitter-hovedkvarteret, ser folk tage stoffer på åben gade.

Kan føles dystopisk

Udviklingen har gjort livet vanskeligere for forretningsdrivende i byen, beskriver avisen The Francisco Standard.

Britiske BBC har ligedes beskrevet, hvordan pandemien har ramt de centrale dele af San Francisco hårdere end mange andre byer.

"Områder omkring Tenderloin i den centrale del af byen og SoMa kan føles dystopiske. Især om natten," skriver BBC's tech-reporter i San Francisco, James Clayton.

Frygter et "doom loop"

Tendensen er i flere medier blevet døbt the Doom Loop, og både britiske BBC og lokalavisen San Francisco Chronicle advarer mod en tendens, hvor hjemmearbejde tømmer kontorerne for ansatte, hvilket får butikker til at lukke, mens der bliver dårligere adgang offentlig transport.

Det vil igen gøre det endnu sværere at åbne butikker og restauranter i centrum af byen, hvilket vil få endnu flere ressourcestærke folk og virksomheder til at forlade byen.

Lokalmedier skriver desuden, at det har skabt frygt blandt byens politikere, som dog også understreger, at kriminalitet stadigvæk er på relativt lavt niveau i San Francisco, selv om der på nogle områder er sket en mindre stigning efter covid-19.

Samtidig diskuteres der i lokalmedierne flere muligheder for, hvordan det, der ligner begyndelsen på en ond cirkel, kan stoppes.

Eksempelvis tales der ifølge The San Francisco Standard om at omdanne flere af de tomme kontorbygninger til boliger, mens andre har talt om, at universiteter kan flytte undervisningen ind i byen samtidig med, at man omdanner tomme tidligere kontorer til studieboliger.