KL: Kommuner tøver med open source

Trods udsigten til besparelser mangler kommunerne mod til at vælge open source-løsninger i forbindelse med sammenlægninger, mener it-konsulent i Kommunernes Landsforening.

Med fravalget af en open source-strategi lægger den nye Rudersdal Kommune sig i halen af flere andre kommuner, der tøver med at vælge open source i forbindelse med de igangværende sammenlægninger af kommunerne.

Den nordsjællandske fusion af Birkerød og Søllerød kommuner har netop fravalgt en open source-strategi som konsekvens af et nyt partnerskab med Microsoft.

Har ikke mod på eksperimenter

- Trods potentielle besparelser tør mange kommuner ikke følge en open source-strategi. Kommunerne har ikke mod til at eksperimentere med større forandringer end strengt nødvendigt under sammenlægningerne, og derfor holder man sig til de kendte løsninger, vurderer Michael Hald.

Han er konsulent ved Kontoret for Administration og IT i Kommunernes Landsforening (KL) og beskæftiger sig blandt andet med kommunernes brug af open source.

- De færreste kommuner opsøger i øjeblikket kompleksitet. De fleste har nok at gøre med at få tingene til at glide ved at holde fast i det kendte. Der kan være en dyr løsning på kort sigt, men i den store sammenhæng er det måske det rigtige valg. Det er svært at afgøre, siger Michael Hald.

Færre hindringer for open source

Michael Hald fremhæver, at enkelte af de kommende storkommuner arbejder med en open source-strategi.

Han forventer dog, at der først vil komme et ryk i antallet af kommuner med open source, når de nye kommuner er mere på plads.

Til den tid forventer Michael Hald, at problemerne med snitfladerne mellem open source-løsninger og eksempelvis standardværktøjer fra KMD vil være løst.

- Når hurdlen med snitfladerne er overvundet, er det svært at se argumenterne for, at kommunerne skal blive ved med at købe licenser hos eksempelvis Microsoft. Så skal man i hvert fald have en masse penge på kistebunden, siger Michael Hald.

Mistet funktionalitet

Allerede i dag vil det rent økonomisk ofte kunne betale sig at vælge open source og rettet løsningerne til, hvis alternativet er investeringer i nye licenser til andre løsninger, vurderer Michael Hald.

Han vil ikke give en generel anbefaling af open source til kommunerne, men han opfodrer til, at kommunerne fra gang til gang overvejer, om open source vil være et relevant alternativ.

- I dag er der fortsat huller i en open source-strategi for en kommune, og derfor er det vigtigt hele tiden at vurdere, hvad man mistede af funktionalitet med open souce i forhold til de potentielle besparelser, siger Michael Hald.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere