Artikel top billede

(Foto: Dansk Industri)

DI Digital: Danmark risikerer at gå glip af 320 milliarder kroner, hvis vi ikke kommer med i chip-kapløbet

Danmark skal have del i den pengepulje, som EU lige nu planlægger at afsætte til europæiske mikrochip-projekter. Her er DI Digitals fem forslag til danske tiltag.

EU planlægger at sætte 43 milliarder euro - svarende til 320 milliarder danske kroner - af til udvikling og produktion af avancerede mikrochips i Europa.

En del af denne store pulje penge, kan potentielt blive Danmarks, men det kræver, mener branchedirektør i DI Digital, Camilla Ley Valentin, at regeringen sætter penge af til konkrete projekter om design og fremstilling af mikrochips.

"Mikrochip er afgørende for danske virksomheders globale konkurrenceevne, og vi har i Danmark dygtige ingeniører, som designer mikrochip til forskellige industrier såsom audio, netværk og trådløs kommunikation," siger Camilla Ley Valentin.

Hun peger på, at hvis Danmark kan få en del af markedet, så kan man også tiltrække globale virksomheder til landet som Intel, Nvidia, Infineon og Microchip.

Derfor stiller DI Digital nu fem konkrete forslag, der skal styrke udviklingen og den fysiske produktion af mikrochips i Danmark:

1. Etabler et mikrochips kompetence- og designcenter i Danmark, hvor forskere og virksomheder kan få viden og sparring til design, udvikling og produktion af mikrochips.

2. Styrk mikrochip-uddannelserne på universiteterne med et permanent rammeløft af området, og lav en brandingstrategi for disse uddannelser.

3. Etabler pilot-linjer og prototype fabrikation for first-of-a-kind teknologier.

4. Styrk virksomhedernes forskning og innovation indenfor chipdesign og -produktion.

5. Etabler statsstøtteordninger til ny chipproduktion i Danmark.