Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Samsung)

Slut med faldende komponent-priser: En række pc-komponenter bliver nu dobbelt så dyre

Det bliver dyrere at anskaffe sig hukommelse og lager til kommende pc’er og smartphones.

Det bliver igen dyrere at købe chip-komponenter til lager og hukommelse – og dermed bliver det indirekte dyrere, at anskaffe sig pc’er, smartphones og anden elektronik, der benytter sig af komponenterne.

Efter to års styrtdyk for komponentpriserne, på de særlige NAND og DRAM chips, der benyttes til henholdsvis lager og hukommelseskomponenter, går prisen igen i vejret.

Det fremgår af komponent-børsen DRAMeXchange, som viser, at priserne nu igen stiger efter at have nået en bund over sommermånederne, skriver netmediet Toms Hardware.

I dag er RAM-komponenter omtrent 10 procent dyrere end i august måned, mens lagerkomponenterne såsom 256 og 512 gigabyte moduler nu er henholdsvis 55 og næsten 100 procent dyrere end i juli måned i år.

Højere priser, færre konkurser

Bag den stigende tendens er en omfattende reduktion af produktionen på tværs af industrien, som i det seneste år har døjet med svigtende efterspørgsel, overproduktion og faldende indtjening.

For en toneangivende producent som Samsung har det seneste år været en kæmpemæssig udfordring, med et overskud som helt forduftede i årets første kvartal, mens chip-specialisten Micron noterede et driftsunderskud på over 14 milliarder kroner ved sit seneste årsregnskab.

For industrien udgjorde afmatningen ovenpå corona-pandemiens pres på forsyningskæder den største nedtur i 13 år, noterede Micron-topchef Sanjay Mehrotra dengang.

Den store usikkerhed for industriens fremtid har samtidig ført til konservative investeringer i produktionskæder og fremtidige ekspansioner. I Microns tilfælde er kapitalinvesteringerne for 2023 40 procent mindre end året før.