Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Samsung PR)

Priserne på bærbare computere er i bund: Her er fem knaldbillige pc'er - billigste koster blot 1.500 kroner lige nu

Nu kan man få en pæn maskine som Samsung Galaxy Book2 til næsten ingen penge - det bliver næppe billigere end nu. Her er fem knaldbillige computere, som Computerworld anbefaler lige nu.

Det hedder sig, at man ikke kan time markedet på børserne.

Men når det gælder pc’er, er der nu gode muligheder for at gøre et køb på det rigtige tidspunkt - alene af den grund, at der oftest er nogle bærende trends, der indikerer, om komponentpriserne vil gå op eller ned i de kommende måneder.

Og som det ser ud nu, er det ved at være det helt rigtige tidspunkt at slå til.

Den gamle garde holder

Første trend er, at der netop er sluppet et nyt kuld laptop-processorer fra Intel og AMD ud.

Begge puffer dermed eksisterende AMD’s Ryzen 7x40 og Intels 12./13. generations processorer ud, selv om de begge stadig er fortrinlige CPU’er.

Fælles for de to nye generationer er, at de kun er marginalt hurtigere end deres respektive forgængere.

Den store nyhed er blot, at de gemmer på dedikerede ’neurale processing units’ til at varetage AI-opgaver.

Har du det behov, er du dog bedst tjent ved at vælge en sidste års processor sammen med med et dedikeret grafikkort fra Nvidias RTX 4000-serie eller endda den ældre 3000-serie, da de alligevel er langt foran på AI-understøttelsen – og en eventuel 5000-serie ligger et godt stykke ud i fremtiden, som det ser ud lige nu.

Og med sådan et kort i maven, kan der endda spilles på enhederne.

Stigende priser

2023 har været et særdeles sløjt år for pc-branchen, som har skulle indse, at corona-dagenes vilde tilstande med boomende efterspørgsel og nye komponenter pludselig blev afløst af svigtende efterspørgsel og overproduktion.

Det har igennem året betydet, at priserne bare er faldet og faldet til den bølgedal, som vi befinder os i nu.

Og det står til at stoppe nu.

Hos komponentfabrikkerne har man omsider trimmet produktionen, hvorfor der inden længe forventes massive prisstigninger, endda fordoblinger på prisen på nøglekomponenter som hukommelse.

Samtidig vurderer analysehuse som Canalys og IDC begge, at 2024 bliver et vækstår drevet af ny AI-hardware samt udsigten til, at Windows 10.maskiner inden længe begynder at blive tvangspensioneret.

Fem skarpe tilbud

Der er derfor ikke meget, der indikerer, at det bliver billigere end nu at købe bærbar, hvorfor det også er lykkedes at finde fem særdeles skarpe tilbud i forskellige prislejer på maskiner, som man for ikke længe sigen skulle have spenderet omkring det dobbelte på.

Her er Computerworlds fem anbefalinger:

Samsung Galaxy Book 2 – 1.563 kroner (nu udsolgt)

Samsung Galaxy Book 2 er langt fra ny, og selv da den var ny var det en gennemsnitlig maskine.

Men kigger man i e-forhandlerens Kompletts udvalg af restvarer, findes den nu et godt stykke under 2.000 kroner, hvilket gør den til et regulært kup til prisen.

Så kan man nok leve med, at processoren er en ydmyg 12. generations Core i5 fra Intel, og at både skærm, lager og hukommelse er set bedre.

Acer Swift X 14 – 4.999 kroner
Skal du have en let og kraftig maskine, er der et stærkt tilbud at få på Acers Swift X 14, som stadig den dag i dag er et af de letteste maskiner med et dedikeret grafikkort ombord. Der følger tilmed 16 gb hukommelse og en terabyte lager.

At processoren (Ryzen 5600U) og grafikkort (RTX 3050 Ti 4GB) begge er lidt aldrende sager kommer du næppe til at bemærke, da de supplerer hinanden godt.

Lenovo IdeaPad Pro 5 – 6.499 kroner
Vil du have lidt mere skærm og lidt flere kræfter, tikker Lenovo topmodel i IdeaPad serien ind med en af markedets stærkeste CPU’er (Ryzen 7 7840HS) og 16 gigabyte hukommelse.

Dertil får du en stor arbejdslærred i Quad HD 16 tommer, mens Nvidia RTX 3050 6gb grafikkort giver mulighed for spil og AI-acceleration.

Macbook Air med M2 – 8.699 kroner
Det kan godt være, at Apple netop er ude med en ny kollektion af sine Macbook Pro-maskiner.

Men ved at vælge lillebror Macbook Air med den lidt aldrende, men stort set lige så kapable M2-processor, får du en maskine, som du vil få nærmest tilsvarende ydelse og driftstid ud af.

Du sparer omkring 30 procent ved øvelsen og må leve med en lidt mindre ambitiøs skærm, men får til gengæld en mere fiks og let maskine, end i grundmodellen af Macbook Pro med M3-processor.

MSI Prestige 16 – 10.990 kroner
Skal du have en regulær bærbar arbejdsstation, byder MSI Prestige 16 på alt det fornødne. En mini-LED skærm med Quad HD opløsning og 165 Hz frekvens vil få alt indhold til at funkle, mens Intels 13700H og Nvidias RTX 4060 grafik klarer ærterne.