Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Apple får EU-bøde på 13,5 milliarder kroner for gebyr-tvang i Apple App Store

Apple skal betale 13,5 milliarder kroner i bøde efter klage fra Spotify over Apples såkaldte 'Apple Tax'. Apple er godt utilfreds med afgørelsen.

1,8 milliarder euro - eller hvad der svarer til omkring 13,5 milliarder kroner.

Så stor er den monopol-bøde, som EU netop har idømt Apple for overtrædelse af EU’s konkurrence-regler, som blandt andet har til formål at forhindre, at selskabet misbruger dominerende markedspositioner til at skade andre.

De regler har Apple overtrådt med selskabets gebyr-politik i Apple App Store, konkluderer EU.

Sagens kerne er det omstridte krav, som Apple har haft, om, at alle apps i Apple App Store skal anvende Apples eget betalingssystem. For hvilket selskabet har opkrævet et gebyr på 30 procent.

Det har hertil været forbudt for app-udviklere at linke til eller informere om alternative betalingsmetoder.

Det er det, som undervejs i det langvarige er blevet kaldt for 'Apple Tax' - altså en særlig skat til Apple, som skulle betales, hvis man som leverandør ville beholde sin plads i Apple App Store.

Men fremgangsmåden er lodret ulovligt, konkluderer EU.

Med bøden når EU den foreløbige kulmination på en sag, der begyndte, da svenske Spotify i 2019 klagede over Apples fremgangsmåde.

Netop Spotify har sammen med danske David Heinemeier Hansson været blandt bannerførerne i kampen mod Apples forsøg på at tvangsbinde samtlige app-leverandører til den relativt dyre ordning.

EU-Kommissionen peger på, at Apple restriktioner klart er udtryk for unfair forretnings-betingelser.

Apple har “misbrugt sin dominerende position på markedet for distribution af musik streaming-apps til iPhone og iPad via App Store,” lyder det fra EU.

Det er sket ved at ‘forhindre udviklere i at informere brugerne om alternative, billigere musik-tjenester uden for Apples økosystem. Dette er ulovligt,” lyder det fra EU.

Apple er lodret uenig i afgørelsen, som selskabet meddeler vil blive anket.

I en udsendt meddelelse peger Apple på, at EU ikke har været i stand til at dokumentere nogen som helst form for skade, der er blevet påført forbrugerne.

Samtidig ‘ignorerer EU realiteterne i et marked, der trives, er konkurrencedygtigt og vokser hurtigt,” lyder det fra Apple.

Selskabet peger på, at Spotify er svensk, og at Spotify har mødtes med EU-folk mere end 65 gange under efterforskningen og behandlingen af sagen.

Du kan læse mere om bøden hos EU her.