Et fælles sprog fremmer forståelsen

SPECIALESKRIVERNE: Den fælles offentlige sundhedsportal, sundhed.dk, henvender sig til hele Danmark og er et vigtigt led i e-government. Men hvad glæde har borgeren af den, hvis man ikke kan forstå, hvad der står?

Forfatter:
Ann Birk Nielsen, 28 år, studerer dansk på Københavns Universitet.

Skriver speciale om:
Den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk. i relation til borgerne.

Med andre ord:
– Med udgangspunkt i to forskellige amter har jeg undersøgt menustrukturen og udformning af tekst på de to amters profilsider på sundhed.dk. Mit speciale består blandt andet af en rapport, som er udarbejdet for sundhed.dk. I den har jeg som noget nyt taget udgangspunkt i borgerne. Tidligere undersøgelser af portalen har i højere grad fokuseret på navigationen og brugen af de forskellige funktioner.


Specialeskriverne
Computerworld taler hver uge med studerende på de højere it-uddannelser om indhold og brug af deres specialer. Ann Birk Nielsen skriver om "Den fælles offentlige sundhedsportal sundhed.dk i relation til borgerne."
Se flere specialer

Hvordan fik du ideen?
– Det gjorde jeg via mit job som studenter-medhjælper hos sundhed.dk, hvor jeg tog mig af brugerhenvendelser. Der var tydelig forskel fra amt til amt, hvordan menustrukturen var sat sammen samt mængden af tekstinformation. Det synes jeg kunne være interessant at undersøge nærmere samt finde en løsning på.

Hvad er konklusionen i rapporten?
– Sundhed.dk har to store målgrupper af brugere: borgerne og de sundhedsfaglige. Rapporten viser tydeligt, at en stor del af informationen var for afsenderorienteret og ikke altid forståelig for målgruppen, der tæller borgerne. Tag bare et ord som ‘patientkontor’, hvad dækker det egentlig over? En kontor for patienter eller et kontor, hvor sundhedsfaglige får viden om patienter? Gruppen af sundhedsfaglige er ikke i tvivl om, hvad begrebet dækker. Men det er selvfølgelig svært at skrive en tekst med hele Danmark som målgruppe.

Kommer sundhed.dk til at benytte sig af din rapport?
– Sundhed.dk har allerede fået min rapport og har lagt den ud på deres intranet. På den måde kan de cirka 750 redaktører, som er tilknyttet sundhedsportalen, se, hvad det er borgerne efterspørger både i menustrukturen og i de artikler, der lægges ud på siden.

Hvilke hjælpemidler har du benyttet?
– Fem interviewpersoner, internettet og en båndoptager. Men faktisk valgte jeg bevidst til min undersøgelse af menustrukturen ikke at lade mine interviewpersoner navigere rundt på nettet, da det kan fjerne fokus fra opgaven. I stedet gav jeg dem en række forskellige kort, som de selv skulle gruppere, ud efter hvad de opfattede som værende mest logisk. På den måde kom jeg frem til borgernes opfattelse af, hvad der er retningslinjerne for en god menustruktur.

Hvad er dit drømmejob?
– Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i krydsfeltet mellem it, kommunikation og sundhed for eksempel som projektleder hos NNIT.

Ann Birk Nielsen arbejder på nuværende tidspunkt for en stor international it-virksomhed i Dublin og afleverer sit speciale til jul.

HVAD ER DIT SPECIALE?

Har du skrevet et speciale, er du i gang med et, eller kender du nogen, der skriver på et interessant speciale på en af it-uddannelserne, hører vi meget gerne fra dig. Ring eller skriv til Tine Havkrog Jensen på 77 300 363 eller t.jensen@cw.dk

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere