Aktionær-oprør mod Vodafones topchefer

Vrede aktionærer kræver topchefens afgang efter dårlige resultater hos Vodafone. Tirsdagens generalforsamling i verdens største mobilselskab forventes at blive stormfuld.

Topchefen hos mobilgiganten Vodafone, Arun Sarin, står overfor et oprør fra vrede mindretalsaktionærer, når selskabet, der har knap 190 millioner abonnenter, tirsdag afholder sin årlige generalforsamling.

En række investeringsfonde kræver, at Arun Sarin skal træde tilbage efter dårlige resultater, der er kulmineret med en rekordstor nedskrivning af selskabets aktiver med 300 milliarder kroner tidligere på året.

Sarin, der for tre år siden efterfulgte den legendariske Christopher Gent, har efter mange investorers mening ikke formået at løfte arven efter Sir Cristopher, som forvandlede Vodafone fra en lille lokal spiller på det britiske marked til det eneste virkeligt globale mobilselskab.

Skarp aktionærkritik

Det forventes, at mindst tre britiske investeringsfonde i dag på generalforsamlingen vil kræve Sarins afgang.

En af fondene, Standard Life Investments, har forud for generalforsamlingen kritiseret ledelsen i skarpe toner.

- Markedet har mistet tiltroen til Sarins dømmekraft som chef for Vodafone, siger en repræsentant for fonden til Financial Times.

Blandt årsagerne til mistilliden er flere nedjusteringer af selskabets indtjeningsforventninger i løbet af det seneste år og svigtende resultater i specielt Europa.

Oprørere sidder på 10 procent

Det er dog overvejende sandsynligt, at Sarin fortsat vil stå i spidsen for Vodafone efter dagens generalforsamling.

Oprørerne kan kun mønstre cirka 10 procent af stemmerne, og det menes, at de fleste større aktionærer fortsat støtter Sarin.

Men presset på topchefen er vokset i takt med, at resultaterne er udeblevet og en række ledende medarbejdere har forladt selskabet.

Mandag meddelte Vodafone således, at Bill Morrow, der var leder af Vodafones europæiske forretning og blev opfattet som en mulig kronprins i selskabet, har sagt op.

Så hvis det ikke lykkes at vende skuden i løbet af de næste kvartaler, skal Sarin ikke regne med at investorernes langmodighed varer ved, vurderer analytikere.

- Positive hensigtserklæringer vil ikke i sig selv være tilstrækkeligt til, at Sarin kan holde aktionærerne fra livet ret meget længere siger John Delaney fra konsulentfirmaet Ovum til britiske Guardian.

Fokusering og frasalg

Ledelsen håber imidlertid, at dens strategi for at gøre Vodafone til en mere fokuseret forretning snart begynder at give resultater.

Over det seneste år har Vodafone blandt andet skilt sig af med aktiviteter i Japan og Sverige. Samtidig har selskabet oprustet i vækstmarkeder udenfor Vesteuropa.

Ledelsen i Vodafone fik en mindre opmuntring mandag, da selskabet kunne meddele, at dets omsætning voksede 9,2 procent i andet kvartal.

Det skyldes først og fremmest stærk vækst i nye markeder, hvor omsætningen er øget 62,2 procent sammenlignet med sidste år.

I de europæiske markeder var væksten i omsætningen derimod blot en halv procent.

Vodafone var i mange år en af aktie-investorernes absolutte favoritter grundet selskabets høje vækstrater og dets aggressive opkøbsstrategi i en række internationale markeder.

Men et skuffende afkast på dets store investeringer i blandt andet 3G teknologien og pres på indtjeningen i Europa har ramt Vodafone hårdt de senere år.

Samtidig synes selskabets ensidige fokus på det mobile område – noget, der for blot få år siden blev opfattet som dets store fortrin – at have givet bagslag.

Mange etablerede teleselskaber satser nu på produkter, der integrerer mobile løsninger med bredbånd, og her er Vodafone klædt dårligt på rent konkurrencemæssigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere