En ud af fem IP-forbindelser flopper

En af fem IP-linjer er for dårlig, viser amerikanske tal. Kvaliteten er dalet støt over de seneste to år. Det kan blive et problem for udviklingen af telefoni og andre tjenester på nettet.

Kvaliteten af IP-telefoni bliver ringere og ringere.

Det fastslår en af de hidtil største undersøgelser om IP-kvalitet, der peger på, at det er kvaliteten af de linjer, der anvendes til IP-telefoni, der ofte er for dårlig.

Det er amerikanske Brix Networks, som specialiserer sig i overvågning af netværkskvalitet, der har samlet data om kvaliteten af IP telefoni via hjemmesiden TestYourVoIP.com, hvor næsten en million brugere har testet deres IP forbindelse over de seneste to år.

Dalende kvalitet

Talmaterialet viser, at der fra slutningen af 2004 er sket en betydelig forringelse af kvaliteten af forbindelserne.

Testresultaterne er blevet målt på baggrund af en såkaldt MOS, eller Mean Opinion Score, hvor talekvaliteten vurderes på en skala fra 1 til 5.

En MOS på 3,6 eller derover opfattes som en acceptabel talekvalitet. Blot 81 procent af linjerne testet over perioden nåede op på dette niveau.

Særligt bekymrende for udbyderne af IP-telefoni er det, at trenden synes at gå i den forkerte retning.

I begyndelsen af 2005 var omkring 85 procent af linjerne af acceptabel kvalitet, men i år har andelen været helt nede at skrabe omkring 76 til 78 procent.

Hurtig vækst koster

Brix Networks ser en sammenhæng mellem den hurtige vækst i udbredelsen af IP-telefoni og den dalende kvalitet.

- I de seneste år er det globale marked for privat IP-telefoni vokset til næsten 20 millioner abonnenter.

Resultaterne fra TestYourVoIP.com indikerer, at kvaliteten af opkald over Internettet er faldet over den samme periode, siger Kaynam Hedayat, chief technology officer hos Brix.

Samtidig kan væksten i tjenester som IPTV lægge yderligere pres på båndbredden fremover, vurderer han.

- Internettet er bestemt rede til IP-telefoni, men det er vigtigt, at tjenesteleverandørerne differentierer tjenesterne og prioriterer de vigtigste nu, hvor der er flere tjenester, som spiser af båndbredden, siger Kaynam Hedayat.

Norden i top

Resultaterne fra TestYourVoIP.com synes dog også at antyde, at nordiske brugere af IP-telefonien er noget bedre kørende, end det er tilfældet andetsteds i verden.

Den gennemsnitlige MOS blandt brugere i Helsinki – den eneste nordiske destination, der er tilgængelig på hjemmesiden - ligger på 3,9 sammenlignet med 3,5 i London og blot 3,0 i Sydney, som er den absolutte bundskraber.

Men på længere sigt er der en risiko for, at den øgede konkurrence på bredbåndsområdet i Europa kan presse kvaliteten, fordi nye operatører, der profilerer sig på den lavest mulige pris, vil levere en dårligere kvalitet af forbindelser.

Risikerer overbookning

- Der kan være en tendens til, at der dukker lavprisoperatører op, som vil overbooke det bagvedliggende net, siger Torben Rune, direktør for konsulentfirmaet Netplan.

I udgangspunktet er de europæiske net i dag dog i bedre stand end de amerikanske, og kvalitetsspørgsmålet derfor mindre brændende på kort sigt.

- I USA er der meget større afstande og meget mindre kraft i infrastrukturen end i Europa, siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere