Elselskaber kan score kassen på fiber

Analysehuset Gartner mener, at fremtiden er lys for elselskabernes fiber-forretninger. Det gammeldags bredbånd og fiberløsningerne sigter mod to forskellige markeder, lyder det.

Der er ikke grund til at frygte, at elselskabernes massive investeringer i at blæse fiber ud til private husstande ender med at blive en dundrende underskudsforretning.

Det er vurderingen hos analysehuset Gartner, der peger på, at der godt kan skabes et dynamisk samspil mellem de traditionelle internet-udbydere og elselskaberne.

- Man kan sige, at xDSL-løsningerne giver brugerne billig adgang til ”the megabit society”, mens fiber-løsningerne åbner for adgangen til ”the gigabit society”, siger Peter Kjeldsen, der er Gartners ekspert inden for fiber-til-hjemmet.

To forskellige sementer

Han uddyber sin vurdering med, at de traditionelle bredbånds-udbydere og elselskaberne sigter mod to forskellige segmenter.

xDSL-løsningerne (Digital Subscriber Line, herunder ADSL) fra TDC og andre teleselskaber vil have gode muligheder i konkurrencen med elselskaberne. Det gælder specielt, når det handler om segmentet med et relativt lavt båndbredde-behov.

Omvendt vil elselskaberne stå stærkt, når det drejer sig om de segmenter, der efterspørger en meget høj båndbredde - blandt andet på grund af den stigende udbredelse af HDTV og digitalt foto- og videoudstyr.

- Den udvikling vil drive efterspørgslen på højere båndbredde, vurderer Peter Kjeldsen fra Gartner.

Debatten uden ende

Dermed bidrager han til debatten om elselskabernes store investeringer på bredbåndsmarkedet, der blussede op her på Computerworld i sidste uge, hvor Dansk Folkepartis it-ordfører Jørn Dohrmann gav udtryk for, at han frygter, at der bliver spillet hasard med el-forbrugernes penge.

Den politiske kritik bliver bakket op af teleanalytiker John Strand, der mener, at det generelle prisfald på bredbåndsprodukterne på de udenlandske bredbåndsmarkeder bør få elselskaberne til at ryste på hånden.

Hvis det samme sker i Danmark, bryder elselskabernes business-cases sammen, mener han.

Den kritik kalder Poul Arne Nielsen, der er bestyrelsesformand i Dansk Energi, for dybt misvisende.

Han mener, at der i det store hele er fornuft bag de investeringer, elselskaberne foretager sig.

Og nu vurderer Gartner altså, at der godt kan skabes et dynamisk samspil mellem de forskellige generationer af bredbånd.

Japanerne vilde med fiber

Peter Kjeldsen henviser til, at det japanske marked bekræfter denne vurdering. Her har fiber-forretningerne vist sig at være bæredygtige.

I første kvartal 2006 blev der installeret næsten syv gange så mange nye fiberkunder som det samlede antal nye xDSL- og kabelmodemkunder, og der er nu fem millioner fiber-kunder i Japan.

Peter Kjeldsen understreger dog, at det er svært at sammenligne Danmark med Japan.

- Men generelt kan vi se, at bæredygtigheden afhænger af, hvilke forretningsmodeller, teknologier, netværks-arkitekturer og partnerskaber, man vælger, og at der altså har vist sig at være et marked for fiberløsningerne i andre lande, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere