Topleder-kritik: Tågeslør over statens it-midler

Danske topledere og eksperter kritiserer regeringens finanslovsforslag for at sløre it-investeringerne. Videnskabsministeren afviser kritikken.

Danmarks investeringer i den digitale fremtid er en velbevaret hemmelighed i regeringens nye finanslovsforslag.

Mens det fremgår i detaljer, hvor meget staten vil investere i alt fra sygehuse, psykiatri og børnehaver, er der ingen tal for, hvor meget regeringen vil investere i sine ambitioner om at positionere Danmark som en af fremtidens it-nationer.

Det udløser en skarp kritik fra en lang række eksperter og topchefer i det danske erhvervsliv.

Ministeren burde vide det

Erik Bonnerup, som er tidligere direktør for blandt andet Danica og har vurderet en række offentlige it-projekter, kritiserer manglen på tal for it i finanslovsforslaget.

– Der burde sidde nogen og studere et så vigtigt område. Som minister for it burde Helge Sander i hvert fald vide, hvad der bliver brugt på it. Ellers kan han jo heller ikke sige, om det bliver brugt fornuftigt, siger han.

Anders Drejer, professor i ledelse på fra Handelshøjskolen i Århus, bakker op om kritikken.

- It udgør en kæmpe del af budgettet. Derfor må det selvfølgelig ikke være tilfældigt, hvad vi kaster penge efter. Det skal vi have et overblik over. Og det bekymrer mig, at regeringen ikke har det, siger han.

Også bestyrelsesformand i Dansk IT, Lars Mathiesen, og direktør for NNIT, Torben Skriver Frandsen, kritiserer den nuværende mangel på styring.

Sander afviser

Videnskabsminister Helge Sander (V) ser dog ikke problemet.

- Det er klart, det ikke giver den samme mulighed for at sige, hvad går lige nøjagtig til det og det område. Det er der måske nogle områder, der ønsker, men indenfor it, mener jeg, det er helt uinteressant, fordi it går så meget på tværs, siger videnskabsministeren.

I USA ser situationen helt anderledes ud. Når den amerikanske regering fremsætter sit finanslovsforslag følger der hvert år en opgørelse, hvor alle it-projekter bliver opført. Listen var sidste år på over 5.600 projekter.

I vejledningen til de amerikanske føderale institutioner står der, hvorfor den amerikanske regering ønsker oplysningerne.

Her nævnes blandt andet vigtigheden af at sikre, at kunne se hvor langt de føderale myndigheder er med at føre den digitale forvaltning ud i livet.

Se den amerikanske opgørelse

Læs mere om manglen på it-detaljer i finansloven i den trykte udgave af Computerworld fredag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere