Topleder-kritik: Tågeslør over statens it-midler

Danske topledere og eksperter kritiserer regeringens finanslovsforslag for at sløre it-investeringerne. Videnskabsministeren afviser kritikken.

Danmarks investeringer i den digitale fremtid er en velbevaret hemmelighed i regeringens nye finanslovsforslag.

Mens det fremgår i detaljer, hvor meget staten vil investere i alt fra sygehuse, psykiatri og børnehaver, er der ingen tal for, hvor meget regeringen vil investere i sine ambitioner om at positionere Danmark som en af fremtidens it-nationer.

Det udløser en skarp kritik fra en lang række eksperter og topchefer i det danske erhvervsliv.

Ministeren burde vide det
Erik Bonnerup, som er tidligere direktør for blandt andet Danica og har vurderet en række offentlige it-projekter, kritiserer manglen på tal for it i finanslovsforslaget.

– Der burde sidde nogen og studere et så vigtigt område. Som minister for it burde Helge Sander i hvert fald vide, hvad der bliver brugt på it. Ellers kan han jo heller ikke sige, om det bliver brugt fornuftigt, siger han.

Anders Drejer, professor i ledelse på fra Handelshøjskolen i Århus, bakker op om kritikken.

- It udgør en kæmpe del af budgettet. Derfor må det selvfølgelig ikke være tilfældigt, hvad vi kaster penge efter. Det skal vi have et overblik over. Og det bekymrer mig, at regeringen ikke har det, siger han.

Også bestyrelsesformand i Dansk IT, Lars Mathiesen, og direktør for NNIT, Torben Skriver Frandsen, kritiserer den nuværende mangel på styring.

Sander afviser
Videnskabsminister Helge Sander (V) ser dog ikke problemet.

- Det er klart, det ikke giver den samme mulighed for at sige, hvad går lige nøjagtig til det og det område. Det er der måske nogle områder, der ønsker, men indenfor it, mener jeg, det er helt uinteressant, fordi it går så meget på tværs, siger videnskabsministeren.

I USA ser situationen helt anderledes ud. Når den amerikanske regering fremsætter sit finanslovsforslag følger der hvert år en opgørelse, hvor alle it-projekter bliver opført. Listen var sidste år på over 5.600 projekter.

I vejledningen til de amerikanske føderale institutioner står der, hvorfor den amerikanske regering ønsker oplysningerne.

Her nævnes blandt andet vigtigheden af at sikre, at kunne se hvor langt de føderale myndigheder er med at føre den digitale forvaltning ud i livet.

Se den amerikanske opgørelse

Læs mere om manglen på it-detaljer i finansloven i den trykte udgave af Computerworld fredag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Datadrevet forretning 2020: Sæt data på den strategiske dagsorden

Forretningspotentialet i data er enormt og vil på mange måder være den udløsende faktor mellem succes og fiasko for mange virksomheder i de kommende år. På denne konference gennemgår vi en række vinder-cases med virksomheder, der i både det små og store har indtænkt data og digitalisering på nye måder i deres dagligdag.

11. december 2020 | Læs mere


Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.