Ekspert: Minister dummede sig i kartelsag

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) dummede sig, da han talte usandt, om hvor mange kartel-sager, han kendte til, mener kommunikationsekspert Lotte Hansen.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) jokkede i spinaten, da han talte usandt om sin viden om de hemmelige kartel-sager.

Sådan lyder det fra politisk kommentator og tidligere spindoktor Lotte Hansen, der blandt andet er kendt fra tv-programmet “Jersild og spin” på DR2.

– Der er ingen tvivl om, at det er en dum sag for ministeren, hvis han siger, at han kun kender til én sag og det så bagefter dukker op, at han har kendt til flere, siger Lotte Hansen

Kun ét eksempel

Dumheden opstod, da Claus Hjort Frederiksen i et interview med Computerworld i sidste uge sagde, at han kun kendte et enkelt eksempel på job-kartellerne nemlig striden mellem WM-data og NeoProcess.

Senere kunne Computerworld imidlertid dokumentere, at ministeren allerede i 2004 fik ilsendt en række konkrete eksempler fra Akademikernes Centralorganisation (AC).

Lotte Hansen pointerer, at ministeren nåede at afværge det helt store politiske nederlag ved at vise imødekommenhed i tide.

– Det vigtigste er, at han bøjede af og meldte ud at han vil lovgive på området. Men det er uheldigt at blive fanget i at give forkerte oplysninger efterfølgende. Det er selvfølgelig en streg i regningen, at han har modtaget nogle papirer med eksempler på flere sager, siger hun.

– Ministerens kommunikationsrådgivere er godt klar over, at det ikke er godt. De har begået en “hovsa”. Derfor er der en ny situation, som de på ny må vurdere, hvordan de får dæmmet op for, siger hun.

Har undervurderet forløbet

Lotte Hansen vurderer, at ministeren har undervurderet hele kartel-forløbet.

– Han har tænkt, at jeg holder lav profil ved at vente på afgørelse i Højesteret, men så eskalerede sagen. Den fes ikke bare ud i ingenting, som den gjorde tilbage i 2004. Så ministeren har klart undervurderet sagens forløb, siger hun.

– Han har indset, at skaden ved ikke at gøre noget er for stor. Derfor sadler han om, siger hun.

Vinder og taber

Lotte Hansen vurderer fagforeningerne som vinderne og ITEK og Dansk Management Råd som taberne i sagen.

ITEK og Dansk Management Råd forsøgte med et kodeks til deres medlemmer om ikke at indgå hemmelige aftaler, at undgå lovgivning.

– Men det hjalp altså ikke, siger Lotte Hansen.

Til gengæld har fagforeningerne haft stor succes, men måske ikke fra begyndelsen gjort sig deres mål helt klart, mener Lotte Hansen.

– Det er fair at kritisere ministeren, fordi han kendte til sager allerede i 2004, men hvad er målet for fagforeningerne? Vil de bare have, at ministeren taber ansigt i pressen, eller vil de have reelle resultater for deres medlemmer? Målet er vel ikke, at ministeren løber ud på slotspladsen og råber undskyld?, siger hun.

Dog erkender hun, at det er fagforeningernes opgave at holde sagen på dagsordenen.

– Udvalg kan tage kort og lang tid. Derfor gør fagforeningerne selvfølgelig klogt i det. Det vil forhøje opmærksomheden i ministeriet. Og indtil der forelægger noget konkret, kan de sagtens finde nye eksempler frem, siger hun.

Flere kartel-sager i fremtiden

Jobkartel-sagen er en prøvesag for ministeren.

For problemet med virksomheder, der vil holde på medarbejdere, vil vokse de kommende år, mener Lotte Hansen.

– Ministeren tænker sig sikkert ekstra godt om i disse år, hvor mange går på pension, og arbejdsstyrken bliver mindre. For virksomheder vil fremover få endnu sværere ved at holde på deres medarbejdere. Derfor er denne sag vigtig for ministeren, slutter Lotte Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere