Danske seminarier uddanner it-analfabeter

Nyuddannede folkeskolelærere er selvlærte i it, for på seminarierne er der ikke meget hjælp at hente. Et kæmpestort problem, siger de lærerstuderende selv.

På danske seminarier er it ikke et obligatorisk fag og kun dårligt integreret i de andre fag.

Det medfører, at kommunerne må sende nyuddannede lærere på it-efteruddannelse, oplyser Lærerstuderendes Landskreds og KL (Kommunernes Landsforening).

– Det er spild af penge, når man kunne løse det ved, at vi havde en ordentlig it-faglig ballast, når vi kom ud fra seminarierne, siger Jakob Andersen, formand for Lærerstuderendes Landskreds.

Men den ballast må de studerende selv skaffe sig.

– Jeg blev ikke undervist i det. På seminariet blev jeg undervist i dansk seks timer om ugen i to år, men vi havde ikke noget om it, siger Funda Günes, der blev uddannet som folkeskolelærer i sommer fra Silkeborg Seminarium.

Det er for ringe
– Jeg synes, det er for ringe. Med seks timer om ugen i to år, så burde man måske kunne finde et tidspunkt, man kunne undervise i det. I det mindste bare et grundforløb på en til to uger eller en måned. Det burde vel være en selvfølge, siger Funda Günes, der i dag arbejder på Søndre Skole i Grenaa.

Hun er ikke den eneste, der er utilfreds med de it-kompetencer, man får – eller ikke får – på seminarierne.

En rundspørge, Computerworld og Danmarks IT-vejlederforening har foretaget blandt 143 af Danmarks cirka 3.000 it- vejledere viser, at 74 procent af vejlederne mener, at de nyuddannende lærere er klædt for dårligt på til at integrere it i undervisningen.

– På min egen skole har vi fået nogle lærere direkte fra seminariet, der ikke har interesseret sig for it. De kunne måske godt skrive en Word-tekst, men så var det det. Så kan der ikke komme mange overvejelser om at bruge it i undervisningen, siger Per Kristensen, formand for Danmarks IT-vejlederforening.

Burde ikke kunne lade sig gøre
Det har formanden for de danske seminarierektorer, Nils-Georg Lundberg, dog svært ved at tro på.

– Der kan være lidt variation, men det burde ikke kunne lade sig gøre, siger han.

De lærerstuderende tror dog på Per Kristensens eksempel.

Lærerstuderendes Landskreds har lavet en undersøgelse sammen med Dansk Industri, der viser, at to ud af tre lærerstuderende mener, at underviserne i mindre grad eller slet ikke inddrager it i deres undervisning
på seminariet.

Tre ud af fire bliver i mindre grad eller slet ikke forberedt på at inddrage it i deres undervisning.

– Det er et kæmpestort problem, at man ikke får integreret it ordentligt i undervisningen, siger formand Jakob Andersen fra Lærerstuderendes
Landskreds.

Formand for seminarierektorerne Nils-Georg Lundberg erkender, at der er problemer, og mener, at det blandt andet skyldes, at den nuværende lov er uklar.

– En ny bekendtgørelse får afsmittende virkning. Så vil vi sidde ude på de enkelte seminarier og kigge igennem, hvordan vi lever op til den, siger han.

Spørgsmålet er, om det er nok. Allerede i den nuværende bekendtgørelse er der et krav om at it skal være en del af undervisningen.

– Jeg tror, at vi får nogle mere præcise formuleringer om, på hvilken måde it skal integreres. Og det skal vi leve op til, for ellers kan man komme og sige, at vi ikke lever op til bekendtgørelsen, siger Nils-Georg Lundberg.

Undervisningsminister Bertel Haarder skriver i en mail til Computerworld, at der er ved at blive strammet op på fagbeskrivelserne, så det bliver præciseret, hvordan it skal inddrages i seminarieundervisningen.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra ministeren.

Læs mere om uddannelsen af lærere i it-brug i den trykte udgave af Computerworld


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.