Claus Hjort på glatis i Folketingssalen

I Folketingets spørgetid blev beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag bombarderet med kritiske spørgsmål fra oppositionen om hans kendskab til den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller - Mærsk og IBM. Men ministeren fastholder stædigt, at han kun kender til én enkelt sag.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen afviser at kende til mere end ét konkret eksempel på en jobkartel-aftale.

I går kunne Computerworld ellers afsløre, at Beskæftigelsesministeriet allerede i oktober 2005 modtog en e-mail fra en tidligere ansat hos IBM.
I mailen skrev den tidligere ansatte, at A.P. Møller - Mærsk og Mærsk Data, nu IBM, har en hemmelig aftale om ikke at ansætte hinandens medarbejdere.

Computerworld bragte i fredags selve aftaleteksten mellem de to virksomheder.

Desuden er Folketinget, DJØF, IDA og Fujitsu Services alle blevet afsløret i medierne som brugere af jobkartel-aftaler - og har alle erkendt aftalerne.

Utilstrækkelig dokumentation
Ikke desto mindre finder ministeren dokumentationen utilstrækkelig. Han fastholder, at han kun kender til ét konkret eksempel, nemlig sagen fra Sø- og Handelsretten.

- Så vidt jeg er orienteret er det den eneste konkrete sag, hvor de retlige instanser har taget stilling til grænserne for den nuværende lovgivning - og for hvad der er ret og rimeligt, sagde Claus Hjort Frederiksen som svar på på spørgsmål fra Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr om, hvorvidt ministeren har forholdt oplysninger.

I sagen fra Sø- og Handelsretten erkendte it-virksomheden WM-Data at have hele 300 aftaler, der forhindrer leverandører og kunder i at ansætte WM-Datas medarbejdere.

Spørg Folketinget
Arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten spurgte da også ministeren, hvorfor han ikke blot spurgte om at se Folketingets egen jobkartel-aftale.

På samme måde angreb arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday fra Det Radikale Venstre ministeren for ikke at gøre noget aktivt for at få aftalen mellem A.P. Møller – Mærsk og IBM frem i lyset.

Ministerens begrundelse for ikke at forfølge sagen var blandt andet, at den borger, der havde skrevet mailen, kun havde hørt mundtligt om aftalen, hvilket fik Elisabeth Geday til at stille spørgsmålstegn ved, om det er muligt at få adgang til den egentlige kontrakt.

- Hvilken interesse skulle IBM eller Mærsk Data have i at udlevere nogle kontrakter? spurgte hun.

Det svarede ministeren nu ikke på. Ud over dette henviste han til, at man havde bedt en række organisationer om at sende dokumentationen til ham.

I øvrigt sendte AC tilbage i december 2004 ni eksempler på aftaler, der hæmmer medarbejderes muligheder for jobskifte, men heller ikke disse har tilsyneladende været dokumentation nok for ministeren.

Vil kun forbyde de hemmelige aftaler
Spørgetiden viste en stor uenighed mellem regeringen og oppositionen.

Ministeren vil kun forbyde de hemmelige aftaler, som han finder uacceptable, mens Det Radikale Venstre helst ser, at der også bliver givet kompensation til de ansatte, der omfattes af jobkarteller.

- Jeg mener det er utilstedeligt at binde medarbejdere uden at de bliver kompenseret for det. I øvrigt er det et påfaldende uliberalt synspunkt, at det er o.k. at binde medarbejderne. Vil ministeren ikke lovgive, før han har en fysisk kontrakt i hånden? lød det afslutningsvis fra Elisabeth Geday.

Hertil svarede Claus Hjort Frederiksen, at det drejer sig om at få kendsgerninger på bordet.

- Jeg er lidt overrasket over, at Geday vil lovgive uden at have et ordentligt grundlag. Jeg mener faktisk ikke, at der er noget mystisk i det. Det skal blot foregå på et oplyst grundlag, sluttede ministeren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.