Nu kommer medielicensen

Fra den 1. januar indføres den nye medieafgift så brugere af mobile enheder også skal betale licens. Medielicensen omfatter nemlig alle apparater, der er i stand til at modtage og gengive billedprogrammer og -tjenester herunder pc’er samt visse mobiltelefoner og PDA’er.

Ændringen fra tv-licens til medielicens sker for at fremtidssikre licensfinansieringen af Danmarks Radio og de regionale TV 2-virksomheder. Begrundelsen for at omlægge reglerne er, at den teknologiske udvikling går stærkt i disse år.

Der kommer flere og flere apparater i handelen, som ikke er traditionelle tv-apparater, men som kan bruges til at se tv på, og som også bliver brugt til det formål.

Samtidig er forventningen, at antallet af husstande, der afskaffer det traditionelle fjernsynsapparat og i stedet vælger at se tv på eksempelvis computeren, vil stige stærkt.

30.000 nye licensbetalere

Ved at indføre medielicens sikres det, at alle, der har et apparat, som kan vise tv-signalerne, betaler licens og dermed bidrager til den kollektive finansiering af de danske public service-tilbud.

En medielicens dækker alle licenspligtige apparater i husstanden. Man skal således kun betale én medielicens pr. husstand uanset, hvor mange computere, fjernsyn, radioer eller mobiltelefoner, man har.

Der sker således ingen ændring for husstande, som i dag betaler farvelicens, men loven får betydning for brugere af håndholdte enheder, der ikke inkluderede en licensbetaling i anskaffelsesomkostningerne.

Kulturministeriet har tidligere over for Computerworld anslået, at medielicensen frem til 2010 vil give 30.000 nye licensbetalere.

Farvel til sort/hvid

Medielicensen vil omfatte alle apparater, der er i stand til at modtage billedprogrammer og -tjenester.

Ud over almindelige fjernsynsapparater vil medielicensen således også omfatte computere med tv-tuner og internetadgang, der gør modtagelse af levende billeder mulig. Indtil videre omfatter det en bredbåndsforbindelse på minimum 256 kbit/s.

Samtidig vil bærbare enheder blive omfattet af reglerne, forudsat at disse kan modtage billedprogrammer og –tjenester direkte via eksempelvis 3G eller internet.

Når de nye regler overtager, vil den tidligere sort/hvid-licens blive afskaffet. Den eneste mulighed for at slippe billigere i licens er derfor radiolicensen.

Den nye medielicens koster 1.075 kroner hvert halve år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere