Artikel top billede

Med dynamiske LED-lys i loften forestiller Microsoft sig, at der kan tegnes billeder og andet direkte på bordet. Tablet-pc'en skal bruges til eksempelvis lektier, der kan vises direkte på væggen.

Om 10 år er du koblet helt sammen med dit hjem

Reportage: Intelligent brug af LED-lys, trådløs forbindelse mellem alle hjemmets apparater og RFID-tags i alt fra skjorten til posen med mel i køkkenskabet. Følg en rundtur i Microsofts fremtids-hjem, der er et bud på et avanceret hjem årgang 2017.

Future Home, Redmond, USA: Trådløs forbindelse mellem alle husets apparater. Målrettede annoncer inden for hjemmets fire vægge. Interaktivt tapet og en vældig masse RFID-tags.

Sådan forestiller Microsoft sig, at et moderne hjem kan komme til at se ud om 10 år, hvis det skal udnytte de til den seneste teknologiske muligheder.

Vi er taget på besøg i Microsofts Future Home, hvor selskabets fremtidsgruppe - Consumer Prototyping and Strategy, hedder den – opsamler lovende ideer fra Microsoft og diverse udviklings-miljøer i teknologi-branchen.

Ideerne indbygges dernæst i fremtidshjemmet, som er en prototype på hjemmets muligheder årgang 2017.

”Teknologien enten er eller vil være til stede til en overkommelig pris til den tid. Man kan sige, at dette her er hjemmenes koncept-bil. Vi tester prototypen, og noget af det vil helt sikkert slå igennem. Men ikke alt,” siger Flora Peabody Goldthwaite, program-chef i fremtids-gruppen.

Mobiltelefon bliver central

Fremtidshjemmet er en stor lejlighed på anden sal i Microsoft konference-center, der ligger midt inde i selskabets flere kvadratkilometer store hovedkvarter i Redmond lidt uden for Seattle, USA.

Microsoft forestiller sig, at mobiltelefonen kommer til at spille en endnu mere central rolle i vores liv, end det er tilfældet i dag. Det er nemlig helt centralt, at det lille apparat kan bæres rundt i bukselommen.

”Denne udgave af fremtids-hjemmet har fokus på mobilitet og deltagelse. Ideen er, at en hel række apparater kan kommunikere via en vifte af netværk og tjenester,” siger Flora Peabody Goldthwaite.

Mobiltelefonen vil være i løbende kontakt med hjemmet, der via GPS hele tiden vil kunne lokalisere, hvor ejeren befinder sig. Postkassen kan via et display fortælle, hvor mange RFID-taggede breve, der ligger i postkassen, når ejermanden går forbi.

Og huset kan byde velkommen, vise et par afslappende billeder på en skærm, tænde dæmpet dub-musik, og via et tapet fortælle, hvor familiens øvrige medlemmer er, så snart ejermanden træder ind ad døren, hvis ringklokke i øvrigt kan forbindes med mobiltelefonen, som kan anvendes til fra hvilken som helst afstand både at se, hvem der ringer på, tale med vedkommende via dørtelefonen og eventuelt åbne døren via et tryk på telefonen.

Tidligere udgaver af Microsofts fremtidshjem har været udstyret med både iris-scannere og hånd-scannere i bedste science fiction-stil, men denne teknologi tror selskabets fremtids-folk ikke længere på vil slå igennem i de private hjem.

Sinatra når bedstemor kommer

I fremtids-hjemmets stue finder vi en 60-tommer fladskærm, der er husets mediecenter, der kan vise musik, film, fjernsyn, video-spil og billeder.

Microsoft forestiller sig, at mediecenteret skal forbindes med alle familiemedlemmernes elektroniske kalender, så det på en intelligent måde kan hjælpe med at filtrere tilbud ud i det massive medie-bombardement.

For eksempel har mediecenteret lagt mærke til, at der ofte bliver spillet musik med Frank Sinatra, når familiens bedstemor er på besøg. Det betyder, at det foreslår en Frank Sinatra-film og senere musik, når det kan se i kalenderen, at den gamle er på besøg.

Årsagen til valget fremgår diskret på skærmen, så beboerne ikke er i tvivl om, hvorfor mediecenteret foreslår en bestemt ting.

Mediecenteret kan også foreslå Elvis Presley-filmen Aloha From Hawaii på familiens bryllupsdag, fordi det ved, at hjemmets beboerne blev gift på Hawaii. Eller en film med Harrison Ford, fordi det kan se, at beboerne har set tre Harrison Ford-film i de seneste tre uger.

Når filmen begynder, dæmpes lyset og musikken i stuen enten automatisk eller begynder at understrege en films eller et spils stemning med farvevalg.

”Grace. Skru op for lyset,” siger Flora Peabody Goldthwaite til hjemmets computer, der har fået navnet Grace og som genkender hendes stemme.

Også børnenes legehjørne er interaktivt. En tavle-computer med touch-display gør det muligt at sende et digitalt kys til bedstemor med et enkelt fingertryk fra barnehånden.

Afhængigt af hvor bedstemoderen befinder sig, kan kysset manifestere sig som en sms-besked, en e-mail, en indtalt besked (”du har fået kys af dit barnebarn”) eller måske en animation på den tv-skærm, som hun kigger på.

Send en sms – modtag en video

”I dag modtager man altid nøjagtigt den samme besked-form, som der bliver afsendt. Sender man en sms, får modtageren også en sms. Men sådan vil det ikke blive ved med at være. Det er der ingen grund til. Modtageren skal få den besked, som er bedst egnet i netop det aktuelle øjeblik,” siger Flora Peabody Goldthwaite.

Microsoft forestiller sig desuden, at børnene skal optjene ”fun credits” – underholdningspoint – for at spille spil på computeren.

Det kan for eksempel give point, hvis der bliver ryddet op, hvilket computeren automatisk kan registrere via indbyggede RFID-tags i legetøjet.

Selskabet forestiller sig, at stort set alle børns skolelektier skal laves på computer i fremtiden.

Med tæt interaktiv forbindelse til husets systemer, vil det gøre det muligt for forældrende at indstillet huset til at låse alle yderdøre, indtil lektierne er lavet, fortæller Flora Peabody Goldthwaite.

Opskrifter fremvist på bordpladen

I køkkenet har Microsoft indbygget avancerede LED-lys i loftet.

Det gør det muligt at få vist interaktive opskrifter direkte på køkkenbordet. Det er endda muligt at få opskrifterne vist helt uden kommandoer, fordi Microsoft forestiller sig, at flere og flere madvarer vil blive udstyret med RFID-tags i fremtiden.

”Wal-mart (stor amerikansk supermarkeds-kæde, Red) anvender allerede i dag RFID i stor stil på lager-niveau for at effektivisere logistikken. Der er slet ingen tvivl om, at det vil mere vinde indpas i fødevare-industrien,” siger Flora Peabody Goldthwaite.

Køkkenets opslagstavle er også interaktivt og kan fremvise påmindelser og aftaler hentet direkte ind fra hvert enkelt familiemedlems kalender, ligesom der kan indhentes reklamer og tilbud efter ønske – for eksempel ved at sætte RFID-taggede magneter op på tavlen.

Sætter man en koncertbillet op på tavlen, kan den minde en om at huske at bestille en barnepige eller få fyldt benzin på bilen.

Lys bruges aktivt

Fremtids-hjemmets spisestue og opholdsstue anvender begge i stort omfang avancerede LED-lys til at understrege særlige stemninger.

Det særlige lys kan i spisestuen anvendes til at vise flag, flyvemaskiner og andre ting, hvis der skal dækkes op til børnefødselsdag, ligesom Microsoft forestiller sig, at mange bøger i fremtiden vil blive udstyret med RFID-tags.

Det vil gøre det muligt at få vist en roterende 3D-brugsanvisning direkte på bordet til for eksempel papir-flyvere eller andet, hvis blot den RFID-taggede bog om papirflyvere placeres på bordet.

RFID-tags i tøjet vil også gøre det muligt at få hjælp til at sammensætte sin påklædning for dem, der med Flora Peabody Goldthwaites ord er ”mode-udfordrede”.

Det vil ske ved at løfte en skjorte op foran spejlet, der dernæst med et billede vil foreslå et matchende par bukser eller andet – alt afhængigt at den stil, man har indtastet direkte på spejlet.

Privatlivets fred

Midt i alle disse teknologiske fremtidsdrømme simrer spørgsmålet om privacy – privatlivets fred.

For vil folk nu også finde sig i, at så mange detaljer om deres liv bliver tagget op, registreret, målt og vejet og måske sendt videre til andre mennesker, der kan følge med i, hvor de er på bestemte tidspunket? Og hvor de tager hen bagefter? Og hvad de gør der?

Næppe.

”Privacy er meget aktuelt. For os handler det om, at det enkelte individ altid er i kontrol og altid selv kan styre, hvad der bliver sendt videre og registreret. Teknologien er tilbud til at gøre ting nemmere,” lyder det fra Flora Peabody Goldthwaite.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere