Artikel top billede

Nyrup trækker EU ind i kampen mod jobkarteller

Formanden for de europæiske socialdemokrater Poul Nyrup Rasmussen sætter nu jobkarteller på dagsordenen i EU. Parlamentet, kommissærer, beskæftigelsesministre og formandskabet skal tage stilling til de omstridte aftaler.

Jobkarteller strider mod EU’s grundlæggende rettighed om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Det mener tidligere statsminister og nuværende formand for socialdemokraterne i EU, Poul Nyrup Rasmussen og hans partifælle, medlem af Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg Ole Christensen.

Derfor vil de tage sagen op over for blandt andre kommissæren for beskæftigelse Vladimir Spidla fra Tjekkiet og den irske kommissær for konkurrence Charlie McCreevy.

“Jobkarteller er ikke et fair vilkår, der på nogen måde harmonerer med ideen om et frit, mobilt og fleksibelt arbejdsmarked. Derfor tager vi det op,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

VIl have åbenhed og tillid

Han giver samtidig den del af den danske it-branche, der anvender jobkarteller en bredside.

“I Danmark har vi for længst besluttet, at vi vil være foregangsland på it-området. Det kræver en it-branche, der går forrest med gode dynamiske ledere og dygtige medarbejdere. Forudsætningen er imidlertid åbenhed og tillid – ikke hemmelige jobkarteller,” siger han.

Poul Nyrup Rasmussen peger desuden på, at de virksomheder der spiller med åbne kort vil klare sig bedst i konkurrencen.

Sætter dagsorden

De europæiske socialdemokrater er fast besluttet på at aftalerne skal til livs i hele EU.

“Det er en forfærdelig praksis, der strider mod det fundament, som samarbejdet bygger på. Det er en praksis, som gavner nogle få virksomheder, mens arbejdstagerne og den danske og europæiske økonomi som helhed taber,” siger ordfører for socialdemokraterne på beskæftigelsesområdet Ole Christensen, der sidder i Europa-Parlamentet.

Han har tidligere forsøgt at gøre Europa-Kommissionen opmærksom på sagen.

Svaret fra kommissionen var, at den er klar over, at sådanne aftaler mellem virksomheder kan stille de pågældende arbejdstagere ugunstigt, da én af virksomhederne, der har indgået aftalen, måske kan tøve med at ansætte de pågældende, hvis de vil blive stillet over for et krav om at betale aftalepartneren en kompensation.

Men kommissionen tog ikke stilling til om det strider mod EU’s regler.

Kan ikke passe

“Derfor agter jeg at følge op på problematikken i EU-regi. Det kan ikke passe, at folk hindres i at skifte job. Det er stik imod EU’s bestræbelser på at øge mobilitet, og det stavnsbinder arbejdstagere,” siger Ole Christensen.

De nye spørgsmål til Kommisionen vil blive stillet i nærmeste fremtid.

Også det udvalg, der arbejder med den fremtidige arbejdsret i EU, kommer til at vende både de hemmelige og ikke-hemmelige jobkartel-aftaler.

I udvalget sidder Ole Christensen, der mener, at aftalerne skal forbydes i den fremtidige arbejdsretsaftale, som de 27 medlemslandes beskæftigelsesministre skal diskutere, når udvalgets forarbejde er færdigt.

Endelig overvejer Poul Nyrup Rasmussen og Ole Christensen, om de i Europa-Parlamentet vil stille spørgsmål, der svarer til et §20 spørgsmål i Folketinget, som skal besvares, af det tyske formandskab.

“Dette initiativ må få beskæftigelsesministeren og regeringen til en gang for alle at forbyde denne form for stavnsbinding af ansatte. Vi er overbeviste om, at det er i strid med EU’s regler,” siger Poul Nyrup Rasmussen.

Giganter i fare

Lykkes det de to socialdemokrater at overbevise EU om at jobkarteller strider med EU’s regler har det vidtrækkende konsekvenser for en lang række store virksomheder.

Præcis hvor mange aftaler, der går på tværs af landegrænser i EU, er uvist, men det vil i første omgang være dem, der bliver kendt ugyldige.

Det vil blandt andet betyde, at den aftale Computerworld afslørede mellem IBM og A.P. Møller-Mærsk Gruppen, og som eksperter vurderede gælder hele A.P. Møller-koncernen, vil skulle annulleres.

Læs mere om Poul Nyrup Rasmussens planer i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere