Data-lærere bekymrede over gymnasie-reform

Gymnasiernes Datalærerforening er bekymret for faget datalogis fremtid i gymnasiet. Politikere opfordrer til at "slå koldt vand i blodet"

Gymnasiereformen kan betyde, at færre elever lærer at programmere.

Gymnasiernes Datalærerforening frygter nemlig, at færre elever får muligheden for at læse datalogi.

"I datalærerforeningen er vi bekymrede for fagets fremtid. Vi oplever et misforhold mellem regeringens og de øvrige partiers udtalelser om Danmark som førende it-nation og så en uddannelsesreform, der ser ud til at gøre det vanskeligere at få vores elever til at beskæftige sig med faget," siger Knud Ole Reffstrup, formand for Datalærerforeningen.

Med gymnasiereformen skal eleverne vælge studieretninger, og datalogi er kun meget få steder med i en studieretning.

Der vil fortsat være valgfag i gymnasiet, men væsentlig færre.

Derfor frygter Knud Ole Reffstrup, at meget få vil vælge datalogi, der kun er på c-niveau, mens mange andre valgfag er på b-niveau.

Faldende elevtal

Frygten kommer oven på en årrække med generelt faldende elevtal på datalogi.

I 2002 havde 1.467 gymnasieelever datalogi som valgfag.

I 2005 var tallet 901.

Der findes ingen tal for antallet af elever med datalogi efter reformen, men Gymnasieskolernes Rektorforening bekræfter, at små fag generelt kan få det svært med den nye reform.

Foreningens sekretariatschef, Steen Kildegaard, peger dog især på de nye taxameterregler som årsagen til nedgangen. Det kan i fremtiden blive økonomisk svært for gymnasierne at oprette hold med under ti elever.

For tidligt at reagere

Til gengæld mener Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini, at det er alt for tidligt at spå om datalogiens mulige død.

Hun sammenligner bekymringen for datalogi med bekymringen for naturfagets fremtid.

"Allerede da gymnasiereformen begyndte, mente nogen, at langt færre ville vælge naturfag, men det viste sig, at det var der ikke. Når første generation under den nye reform er færdig om halvandet år vil vi se, om det er rigtigt, at færre vælger datalogi, og om der skal der ske justeringer," siger uddannelsesordføreren.

Gymnasieskolernes Rektorforening vil også vente på flere erfaringer, ligesom De Konservatives uddannelsesordfører Charlotte Dyremose og Venstres uddannelsesordfører Tina Nedergaard.

"Vi følger løbende effekterne af gymnasiereformen, men vil ikke lave ændringer hele tiden," siger hun.

Uddannelsesordførerne lægger dog også meget vægt på, at gymnasiereformen gerne skal øge brugen af it i alle andre fag.

"Flere elever vil formentlig vælge datalogi som valgfag, når it bliver integreret i det almindelige undervisningsforløb," siger Charlotte Dyremose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere