Opposition skælder ud på Claus Hjort over kartel-lov

Oppositionen skælder ud på beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), selv om han vil forbyde de hemmelige jobkartal-aftaler. Den kræver alle jobkartel-aftaler forbudt.

Det er fint, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet klogere, men han er ikke blevet klog nok, lyder det fra opposition, efter Claus Hjort Frederiksen har meddelt, at alle hemmelige jobkartel-aftaler bliver forbudt fra 1. august.

Han skal nemlig også forbyde de ikke-hemmelige aftaler, mener oppositionen.

"Ministeren er blevet klogere. For fjorten dage siden ville han ikke forbyde aftalerne. Nu skal de væk inden sommer, men loven går ikke langt nok", siger arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday fra de Radikale.

Hun pointerer, at ikke-hemmelige aftaler også er en uskik, fordi det hæmmer mobiliteten på arbejdsmarkedet.

Synligt stavnsbånd
Hun bakkes op af Socialdemokraterne arbejdsmarkeds-ordfører, Thomas Adelskov.

"Det afgørende er ikke, om at medarbejderne får en sms og email om, at de er stavsbundet. Det afgørende er at styrke mobiliteten, og det gør man ikke ved kun at forbyde de hemmelige aftaler", siger han.

Elisabeth Geday peger desuden på, at det er afgørende, præcis hvilke informationer medarbejderne skal have.

"Skal medarbejderne blot vide, at de er underlagt jobkartel-aftaler, eller skal de vide præcis hvilke virksomheder, de ikke kan få jobs hos. Det er også meget væsentligt", siger hun.

På samme måde savner Thomas Adelskov information om, hvorvidt aftalerne skal være tidsbegrænset og kun omfatte særlige kundeforhold.

Endelig er der hele spørgsmålet om kompensation, hvor Venstre tidligere har meldt ud, at der ikke automatisk følger kompensation med, hvis man er underlagt en jobkartel-aftalen.

Lovforslaget bliver fremlagt 18. april og loven træder i kraft 1. august.

Det står i skrap kontrast til kunde og konkurrenceklausuler, hvor medarbejderne er sikret kompensation.

"Arbejdsgiverne har mere end rigeligt med muligheder i at bruge kunde og konkurrenceklausuler, derfor virker det som om det bare skal være gratis for virksomhederne", siger Elisabeth Geday
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.