Haarder: Vi haster ikke noget igennem

Lærere, it-vejledere og opposition har kritiseret undervisningsminister Bertel Haarder for at have alt for travlt med at indføre it-prøver. Ministeren afviser kritikken og nægter at udskyde de it-baserede obligatoriske test.

Afgangsprøven i biologi fejlede. Afgangsprøven i geografi blev aflyst. Og obligatoriske test i matematik, læsning og fysik/kemi tager for lang tid at gennemføre.

De forskellige it-prøver, som Bertel Haarder har indført i sin tid som minister, har været ramt af problemer, og forskellige parter skyder skylden på ministerens hastværk.

"De ideer, som vor kære undervisningsminister får i weekenden, skal helst være effektueret inden mandag aften," har Per Kristensen, formand for de danske it-vejledere, tidligere sagt til Computerworld.

Ingen problemer sidste sommer
Men ministeren afviser kritikken fuldstændig.

"Sidste sommer var der ingen problemer. Der har ikke været hastværk," siger Bertel Haarder til Computerworld.

De danske elever var ganske rigtigt oppe til en it-baseret afgangsprøve sidste sommer, men siden da har et konsortium med Cowi i spidsen stået bag udviklingen af en evalueringsplatform med tilhørende obligatoriske test, som skoleeleverne skal igennem i løbet af deres skoletid.

Testene har til formål at vise elevernes niveau, så lærerne nemmere kan tilrettelægge undervisningen efter den enkelte elev.

Ring til Cowi
I november blev det besluttet, at afgangsprøverne også skulle implementeres i evalueringsplatformen. Afgangsprøverne er en slags eksamen, som skoleelever gennemfører efter 9. klasse.

De hidtidige meldinger tyder på, at det netop er evalueringsplatform, der er skyld i problemerne med afgangsprøven. Bertel Haarder nægter dog, at beslutningen om at implementere afgangsprøven i evalueringsplatformen har noget med sagen at gøre.

"Situationen i år har været helt uantagelig, og det synes jeg, du skal ringe til Cowi om," siger Bertel Haarder.

Test og afgangsprøver er forskellige ting
Danmarks Lærerforening, SF og De Radikale mener, at Bertel Haarder tager konsekvensen af, at Cowi har haft problemer med både afgangsprøven og de obligatoriske test, som altså er leveret af samme konsortium og via den samme platform.

De ønsker, at Bertel Haarder udsætter de obligatoriske test til næste år, så systemet kan blive rettet igennem.

"Det giver ikke nogen mening, at problemer ved 9. klasse prøverne skal føre til, at vi udsætter testene," siger Bertel Haarder, der understreger, at afgangsprøver og test er to vidt forskellige prøver med forskellige formål og som foregår på forskellige måder.

"Jeg er imod, at du lægger alt for meget vægt på partier, der har været imod alt, siger," fortsætter han.

Ingen respekt efter fiasko
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening forstår ikke holdningen.

"Man mister fuldstændig respekten, hvis man får fiasko på fiasko. Så mister testene for alvor deres værdi, så det er især, dem der forsvarer den her form for test, der skulle tage vores anbefaling alvorlig."

Til gengæld bakker Danmarks IT-Vejlederforening op om beslutningen om at fortsætte testsystemet i år, selvom det mener, at testene er blevet indført med for kort varsel.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere


Kaspersky Open Day

På Kaspersky Open Day får du praktisk viden om, hvordan du som Kaspersky-partner sikrer dine kunders Office 365-mail, beskytter dem mod ransomware – og optimerer indtjening og vækst ved at betjene flere og større kunder på én gang.

20. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Stor dansk webshop om Amazons mulige entre i Danmark: "Nogle webshops kommer til at dø"
Rygterne svirrer om Amazons mulige entre på det danske marked. Den danske elektronik-webshop Proshop forventer at blive ramt på omsætningen, mens mange mindre webshops meget vel kan ende med at lade livet.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Et opgør med it-projekter har gjort Alm. Brand mere produktiv - hør hvordan i Tech fra Toppen
Tech fra Toppen: It- og forretningsudvikling er to sider af samme sag. It- og digitaliseringsdirektør i Alm. Brand, Thomas Erichsen, er gæst i Computerworlds podcast-serie Tech fra Toppen, hvor vi går all in på it-ledelse, governance og sammenhængen med forretningen.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Hvilken slags CRM understøtter bedst din forretning?
Hvordan vælger jeg det rigtige CRM-system? Hvad skal jeg prioritere? Denne guide giver dig et solidt grundlag for at vælge det CRM-system, der understøtter netop din virksomhed og jeres processer bedst – og som støtter op om arbejdet med bl.a. salg, marketing og service gennem den samlede kunderejse. Du får også konkrete og brugbare tips til, hvordan du øger sandsynligheden for, at CRM bliver en naturlig og selvfølgelig del af dine medarbejderes dagligdag. Hvilket jo er grundlaget for, at det samlede CRM-projekt bliver til en succes.