Haarder: Vi haster ikke noget igennem

Lærere, it-vejledere og opposition har kritiseret undervisningsminister Bertel Haarder for at have alt for travlt med at indføre it-prøver. Ministeren afviser kritikken og nægter at udskyde de it-baserede obligatoriske test.

Afgangsprøven i biologi fejlede. Afgangsprøven i geografi blev aflyst. Og obligatoriske test i matematik, læsning og fysik/kemi tager for lang tid at gennemføre.

De forskellige it-prøver, som Bertel Haarder har indført i sin tid som minister, har været ramt af problemer, og forskellige parter skyder skylden på ministerens hastværk.

"De ideer, som vor kære undervisningsminister får i weekenden, skal helst være effektueret inden mandag aften," har Per Kristensen, formand for de danske it-vejledere, tidligere sagt til Computerworld.

Ingen problemer sidste sommer
Men ministeren afviser kritikken fuldstændig.

"Sidste sommer var der ingen problemer. Der har ikke været hastværk," siger Bertel Haarder til Computerworld.

De danske elever var ganske rigtigt oppe til en it-baseret afgangsprøve sidste sommer, men siden da har et konsortium med Cowi i spidsen stået bag udviklingen af en evalueringsplatform med tilhørende obligatoriske test, som skoleeleverne skal igennem i løbet af deres skoletid.

Testene har til formål at vise elevernes niveau, så lærerne nemmere kan tilrettelægge undervisningen efter den enkelte elev.

Ring til Cowi
I november blev det besluttet, at afgangsprøverne også skulle implementeres i evalueringsplatformen. Afgangsprøverne er en slags eksamen, som skoleelever gennemfører efter 9. klasse.

De hidtidige meldinger tyder på, at det netop er evalueringsplatform, der er skyld i problemerne med afgangsprøven. Bertel Haarder nægter dog, at beslutningen om at implementere afgangsprøven i evalueringsplatformen har noget med sagen at gøre.

"Situationen i år har været helt uantagelig, og det synes jeg, du skal ringe til Cowi om," siger Bertel Haarder.

Test og afgangsprøver er forskellige ting
Danmarks Lærerforening, SF og De Radikale mener, at Bertel Haarder tager konsekvensen af, at Cowi har haft problemer med både afgangsprøven og de obligatoriske test, som altså er leveret af samme konsortium og via den samme platform.

De ønsker, at Bertel Haarder udsætter de obligatoriske test til næste år, så systemet kan blive rettet igennem.

"Det giver ikke nogen mening, at problemer ved 9. klasse prøverne skal føre til, at vi udsætter testene," siger Bertel Haarder, der understreger, at afgangsprøver og test er to vidt forskellige prøver med forskellige formål og som foregår på forskellige måder.

"Jeg er imod, at du lægger alt for meget vægt på partier, der har været imod alt, siger," fortsætter han.

Ingen respekt efter fiasko
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening forstår ikke holdningen.

"Man mister fuldstændig respekten, hvis man får fiasko på fiasko. Så mister testene for alvor deres værdi, så det er især, dem der forsvarer den her form for test, der skulle tage vores anbefaling alvorlig."

Til gengæld bakker Danmarks IT-Vejlederforening op om beslutningen om at fortsætte testsystemet i år, selvom det mener, at testene er blevet indført med for kort varsel.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

22. august 2017 | Læs mere


Bliv klar til EU's persondataforordning: It-opgaver, ansvar og teknologiske muligheder

EU's persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018, og det er en stor opgave at få gjort it-setuppet i organisationerne klar. Få overblik over regler og konsekvenser for it-afdelingen og virksomhedens it-ansvarlige, samt indblik i en stribe teknologier, der kan hjælpe til at efterleve kravene.

24. august 2017 | Læs mere


Sikkerhed på netværk, firewall, routere: Få styr på din infrastruktur

Netværk, routere og firewall er meget kritiske elementer, når det handler om at beskytte sig mod angreb. Seminaret sætter fokus på, hvordan din virksomhed kan beskytte sig bedre mod alt fra DDoS-angreb til hackere og malware. Mød nogle af de førende sikkerhedsleverandører og sikkerhedseksperter, der kan hjælpe dig med at beskytte din infrastruktur. Få inspiration til kommende investeringer og strategiske overvejelser.

29. august 2017 | Læs mere





mest debaterede artikler

Computerworld
Sikkerhedseksperter kritiserer KMDs politianmeldelse: "Det er grotesk, at man skal være bange for at indrapportere usikre systemer"
KMD har anmeldt en mand for hacking, efter han gjorde opmærksom på et alvorligt sikkerhedshul i et af virksomhedens kommunale systemer. Men KMD modarbejder sig selv og afskrækker folk fra at beskæftige sig med sikkerhed, mener flere eksperter.
CIO
Professor: Minimal risiko for kæmpebøder til virksomheder når EU-persondataforordningen træder i kraft
De danske virksomheder slipper for økonomiske huskekager, hvis de ikke overholder persondataforordningen, når den træder i kraft til maj næste år, vurderer professor.
Comon
Minecraft får stor grafisk opgradering: Bliver næsten til et helt nyt spil
Det populære byggespil Minecraft får nu sin største opdatering til dato, der gør spillet markant flottere og mere imponerende.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Undersøgelse af kritiske anlæg
I 2015 afsluttede Coromatic Group en undersøgelse af kritiske anlæg, der dækkede årene 2000-2013. Undersøgelsen omfattede det nordiske hospitalsmarked og dets afhængighed af to virksomhedskritiske funktioner, strømforsyning og kommunikationsteknologi, under hensyntagen til den øgede mængde af data, der behandles i forskellige systemer.