Haarder: Vi haster ikke noget igennem

Lærere, it-vejledere og opposition har kritiseret undervisningsminister Bertel Haarder for at have alt for travlt med at indføre it-prøver. Ministeren afviser kritikken og nægter at udskyde de it-baserede obligatoriske test.

Afgangsprøven i biologi fejlede. Afgangsprøven i geografi blev aflyst. Og obligatoriske test i matematik, læsning og fysik/kemi tager for lang tid at gennemføre.

De forskellige it-prøver, som Bertel Haarder har indført i sin tid som minister, har været ramt af problemer, og forskellige parter skyder skylden på ministerens hastværk.

"De ideer, som vor kære undervisningsminister får i weekenden, skal helst være effektueret inden mandag aften," har Per Kristensen, formand for de danske it-vejledere, tidligere sagt til Computerworld.

Ingen problemer sidste sommer
Men ministeren afviser kritikken fuldstændig.

"Sidste sommer var der ingen problemer. Der har ikke været hastværk," siger Bertel Haarder til Computerworld.

De danske elever var ganske rigtigt oppe til en it-baseret afgangsprøve sidste sommer, men siden da har et konsortium med Cowi i spidsen stået bag udviklingen af en evalueringsplatform med tilhørende obligatoriske test, som skoleeleverne skal igennem i løbet af deres skoletid.

Testene har til formål at vise elevernes niveau, så lærerne nemmere kan tilrettelægge undervisningen efter den enkelte elev.

Ring til Cowi
I november blev det besluttet, at afgangsprøverne også skulle implementeres i evalueringsplatformen. Afgangsprøverne er en slags eksamen, som skoleelever gennemfører efter 9. klasse.

De hidtidige meldinger tyder på, at det netop er evalueringsplatform, der er skyld i problemerne med afgangsprøven. Bertel Haarder nægter dog, at beslutningen om at implementere afgangsprøven i evalueringsplatformen har noget med sagen at gøre.

"Situationen i år har været helt uantagelig, og det synes jeg, du skal ringe til Cowi om," siger Bertel Haarder.

Test og afgangsprøver er forskellige ting
Danmarks Lærerforening, SF og De Radikale mener, at Bertel Haarder tager konsekvensen af, at Cowi har haft problemer med både afgangsprøven og de obligatoriske test, som altså er leveret af samme konsortium og via den samme platform.

De ønsker, at Bertel Haarder udsætter de obligatoriske test til næste år, så systemet kan blive rettet igennem.

"Det giver ikke nogen mening, at problemer ved 9. klasse prøverne skal føre til, at vi udsætter testene," siger Bertel Haarder, der understreger, at afgangsprøver og test er to vidt forskellige prøver med forskellige formål og som foregår på forskellige måder.

"Jeg er imod, at du lægger alt for meget vægt på partier, der har været imod alt, siger," fortsætter han.

Ingen respekt efter fiasko
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening forstår ikke holdningen.

"Man mister fuldstændig respekten, hvis man får fiasko på fiasko. Så mister testene for alvor deres værdi, så det er især, dem der forsvarer den her form for test, der skulle tage vores anbefaling alvorlig."

Til gengæld bakker Danmarks IT-Vejlederforening op om beslutningen om at fortsætte testsystemet i år, selvom det mener, at testene er blevet indført med for kort varsel.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hosting og outsourcing: Find den rigtige model og leverandør

Hosting og outsourcing-markedet rummer utallige muligheder for at aflaste og effektivisere din virksomhed, så der kan fokuseres på kerneforretningen. Markedet er dog også kendetegnet ved mange og meget forskellige leverandører og leverance-modeller. På dette event giver vi dig et indblik i, hvordan hosting i 2017 kan blive en strategisk og praktisk hjælp for din virksomhed.

24. oktober 2017 | Læs mere


Gå hjem møde om machine learning: Kickstart dine machine learning-projekter

På dette gå hjem møde får du fra eksperter på området en introduktion til machine learning og de nye teknologiske og forretningsmæssige muligheder, det skaber. Kickstart dine machine learning-projekter ved at deltage i dette gå hjem møde

25. oktober 2017 | Læs mere


Sikkerhed i virksomheden: Sådan får du et bedre forsvar mod de mange trusler

Flere tusinde it-ledere meldte for nylig i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter. Vi sætter fokus på sikkerhed i virksomheden i 2017.

31. oktober 2017 | Læs mere


CIO
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm"
"På 11 minutter blev vores computere ramt af den frygtede Petya ransomware-skærm. Først troede vi, at det bare ville blive en aften uden email, og at de ville fikse det i løbet af natten. Men næste morgen var der krisemøde, og vi fik at vide, at vi ville være nede i lang tid."
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
IBM’s Watson har gennemlæst 600 jobopslag, og snart kan der blive vendt op og ned på vores jobsøgning
Kunstig intelligens kan forandre den måde virksomheder rekrutterer på. Derfor har IBM netop gennemført et stort forsøg med Danmarks største erhvervsskole.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.