Haarder: Vi haster ikke noget igennem

Lærere, it-vejledere og opposition har kritiseret undervisningsminister Bertel Haarder for at have alt for travlt med at indføre it-prøver. Ministeren afviser kritikken og nægter at udskyde de it-baserede obligatoriske test.

Afgangsprøven i biologi fejlede. Afgangsprøven i geografi blev aflyst. Og obligatoriske test i matematik, læsning og fysik/kemi tager for lang tid at gennemføre.

De forskellige it-prøver, som Bertel Haarder har indført i sin tid som minister, har været ramt af problemer, og forskellige parter skyder skylden på ministerens hastværk.

"De ideer, som vor kære undervisningsminister får i weekenden, skal helst være effektueret inden mandag aften," har Per Kristensen, formand for de danske it-vejledere, tidligere sagt til Computerworld.

Ingen problemer sidste sommer
Men ministeren afviser kritikken fuldstændig.

"Sidste sommer var der ingen problemer. Der har ikke været hastværk," siger Bertel Haarder til Computerworld.

De danske elever var ganske rigtigt oppe til en it-baseret afgangsprøve sidste sommer, men siden da har et konsortium med Cowi i spidsen stået bag udviklingen af en evalueringsplatform med tilhørende obligatoriske test, som skoleeleverne skal igennem i løbet af deres skoletid.

Testene har til formål at vise elevernes niveau, så lærerne nemmere kan tilrettelægge undervisningen efter den enkelte elev.

Ring til Cowi
I november blev det besluttet, at afgangsprøverne også skulle implementeres i evalueringsplatformen. Afgangsprøverne er en slags eksamen, som skoleelever gennemfører efter 9. klasse.

De hidtidige meldinger tyder på, at det netop er evalueringsplatform, der er skyld i problemerne med afgangsprøven. Bertel Haarder nægter dog, at beslutningen om at implementere afgangsprøven i evalueringsplatformen har noget med sagen at gøre.

"Situationen i år har været helt uantagelig, og det synes jeg, du skal ringe til Cowi om," siger Bertel Haarder.

Test og afgangsprøver er forskellige ting
Danmarks Lærerforening, SF og De Radikale mener, at Bertel Haarder tager konsekvensen af, at Cowi har haft problemer med både afgangsprøven og de obligatoriske test, som altså er leveret af samme konsortium og via den samme platform.

De ønsker, at Bertel Haarder udsætter de obligatoriske test til næste år, så systemet kan blive rettet igennem.

"Det giver ikke nogen mening, at problemer ved 9. klasse prøverne skal føre til, at vi udsætter testene," siger Bertel Haarder, der understreger, at afgangsprøver og test er to vidt forskellige prøver med forskellige formål og som foregår på forskellige måder.

"Jeg er imod, at du lægger alt for meget vægt på partier, der har været imod alt, siger," fortsætter han.

Ingen respekt efter fiasko
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening forstår ikke holdningen.

"Man mister fuldstændig respekten, hvis man får fiasko på fiasko. Så mister testene for alvor deres værdi, så det er især, dem der forsvarer den her form for test, der skulle tage vores anbefaling alvorlig."

Til gengæld bakker Danmarks IT-Vejlederforening op om beslutningen om at fortsætte testsystemet i år, selvom det mener, at testene er blevet indført med for kort varsel.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Dibs Payment Services A/S
Betalingssystemer til e-handel og detailhandel.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitaliseringsledelse 2.0

Anvendelsen af digital teknologi i virksomheder er under en radikal transformation. Det kan du få fuld indsigt i på denne unikke konference hvor vi sætter fuldt fokus på den afgørende digitaliseringsledelse.

18. december 2018 | Læs mere


ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere


Premium
Simcorp shanghajer ny CTO fra Microsoft: Thomas Hejlsberg skal styre milliardvirksomhedens cloud-transformation
I kampen for at komme succesfuldt i skyen har SimCorp ansat cloud-profilen, Thomas Hejlsberg. Han kommer fra en højtplaceret stilling hos Microsoft, og skal vise den danske virksomhed mod skyerne som ny CTO.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Vil du snydes når du skal vælge printløsning?
Svaret er forhåbentlig/naturligvis nej, men sandheden er at det er et reelt problem for mange virksomheder. I langt de fleste tilfælde skrives der under på kontrakter, der binder virksomheder til unødigt kostbare og langvarige leasing og lejeforløb, og underskriften er desværre bindende. Derfor – der er mange penge at spare ved at få den rigtige rådgivning og sætte sig ind i aftalerne, og vi har samlet 5 gode råd i dette whitepaper.