Artikel top billede

Kritik: Bertel sjofler lærerstuderendes it-kompetencer

Undervisningsminister Bertel Haarder lovede i efteråret i blandt andet Computerworld, at fremtidens lærerstuderende vil få langt mere it-undervisning med den nye læreruddannelsesreform. Men reformen er uambitiøs, lyder det fra undervisere på seminarierne.

Undervisningsministeren har lovet, at ordet "it" indgår i alle fagbeskrivelser på seminarierne, og på nær i psykologi er løftet overholdt i den nye bekendtgørelse om læreruddannelsen.

Men det er ikke godt nok, lyder det fra en flok lektorer på sjællandske seminarier.

"En ting er, at lærerstuderende får en række færdigheder i at bruge konferencer, mails og så videre. Det gør man også på sygepleje- og ingeniørstudiet. Men en lærer skal også lære at undervise med nye medier," siger Rene B. Christiansen, lektor på Holbæk Seminarium.

"It bliver noget med at smide nogle tekster op på en konference, selvom man lige så godt kunne have givet den studerende dem i hånden. Det bør i stedet handle om, hvordan man bruger it i undervisningen."

De studerende holder øje

De lærerstuderende forstår godt kritikken.

"Man kunne godt have ønsket, at der stod noget mere specifikt om det it-didaktiske, men det kan godt blive en del af fagene alligevel," siger næstformand Marie Bylov Falgren, Lærerstuderendes Landskreds.

Didaktik er læren om undervisningens mål og indhold, og det er i den del, at Marie Bylov Falgren ser nogle mangler. Lærerstuderendes Landskreds har som et fokusområde at kæmpe for, at seminarierne husker den del.

"Vi skal ikke bare vide, hvad USB og Messenger er. Vi skal vide, hvordan vi bruger det aktivt i undervisningen," slår Marie Bylov Falgren fast.

Samme undervisning flere gange

Undervisningsminister Bertel Haader mener ikke, at bekendtgørelsen har mangler.

"Selvfølgelig skal man lære at undervise med it. Det står også i bekendtgørelsen, som jeg har læst igennem," siger han.

Rene B. Christiansen fra Holbæk Seminarium fastholder, at bekendtgørelsen fokuserer langt mere på it-færdigheder end på undervisningskompetencer.

Han kritiserer også, at der ikke er skrevet nogen udvikling ind i bekendtgørelsen, om hvor meget de studerende skal kunne på forskellige årgange. Dermed kan skolerne opfylde bekendtgørelserne ved at give undervisning i de samme programmer flere gange.

Manglende strategi

Desuden er det forskelligt, i hvor høj grad it er nævnt i de enkelte linjefag. Dermed kan de studerendes it-færdigheder blive meget forskellige alt efter, hvilke fag de læser.

"Der er ingen samlet strategi," fastslår Rene B. Christiansen, der mener, at reformen ikke modsvarer risikoen for flere it-analfabeter blandt børn og unge.

Igen er undervisningsminister Bertel Haarder helt uenig.

"Der er i høj grad en samlet strategi. Og bekendtgørelsen skal forståes på den måde, at der skal være en samlet strategi for lærernes it-kompetencer. Ingen skal forlade læreruddannelsen uden at være højkompetent, når det gælder it," siger undervisningsministeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere